Loeb hetedszerre is világbajnok

Nem történt csoda a rali világbajnokság 11. futamán, a Francia Ralin. Sébastien Loeb szülővárosában szerezte meg pályafutása hatvanadik vb-futamgyőzelmét és nyerte meg zsinórban hetedik világbajnoki címét.

Loeb ezzel nem csak mindenidők legsikeresebb raliversenyzője, de a szintén hétszeres világbajnok Michael Schumacherrel holtversenyben mindenidők legsikeresebb autóversenyzője is lett.

Dani Sordo végzett a második helyen, teljessé téve a gyári Citroën-csapat kettősgyőzelmét. Petter Solberg pedig privát C4-esével szerezte meg a harmadik helyet, így hazai pályán a Citroën az összes dobogós helyezést besöpörte.

A vasárnapra tervezett négy szakaszból egyet törölni kellett a nézők miatt. A megtartott három szakaszból kettőt Petter Solberg, egyet pedig Dani Sordo nyert, gyakorlatilag a szombaton kialakult sorrendben nagy változás nem történt.

Jari-Matti Latvala három gyorsaságit nyert meg a verseny folyamán és simán leiskolázta csapattársát, Mikko Hirvonent, aki a lehetetlenül saras szakaszt leszámítva nem találta a ritmust a versenyen. Latvala másfél perc hátránnyal lett negyedik, míg az ötödik Hirvonen közel négy percet kapott a győztestől.

Szombaton futóműhiba miatt nem tudott két szakaszt teljesíteni Sébastien Ogier, aki szuperralival folytatta a versenyt és a tíz perc büntetése ellenére a hatodik helyen végzett.

Federico Villagra és Matthew Wilson a hetedik-nyolcadik helyen értek célba, több mint 14 perc hátránnyal.

Henning Solberg nyerte a Szuper–2000-esek versenyét a SWRC győztes Patrik Sandell előtt.

Ken Block pályafutása során először tudott teljes vb-futam távot teljesíteni, bár hidraulika és pár vezetői hiba miatt csak a 12. lett.

Kimi Räikkönen szombati hibája után, amikor is fél órát állt a pályaszélén, mert nem tudták autóját elmozdítani egy kis dombról, úgy döntött, hogy nem folytatja a versenyt vasárnap.

A 2008-as túraautó világbajnok Yvan Muller egy Citroën Xsara WRC-vel állt rajthoz, amellyel az első napon benzin ellátási hiba miatt esett, ki de szuperralival ő folytatta a versenyt. Amikor jól jött ki neki a lépés, akkor Räikkönennel, Villagrával és Wilsonnal is fel tudta venni a versenyt.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.