A Ford nyerte a sátorépítési versenyt – áll a szervizpark Jordániában

Semmi akadálya, hogy holnap (pénteken) hivatalosan is elrajtoljon a Jordán Rali. A felszerelést szállító hajó végül csak kikötött, a kamionok hajnalban megérkeztek, és ha gyorsított eljárással is, de áll a szervizpark.

A tervezett konvojban vonulás elmaradt, hiszen az összesen 37 kamion vámolása nem egyszerre történt. A szervizparkba legelsőnek Petter Solberg kamionja érkezett be. A két gyári csapat közül pedig a Citroën volt a gyorsabb, az ő felszerelésük hajnal kettőkor érkezett meg, míg a Ford-csapaté a papírmunka elhúzódása miatt két órával később.

Reggel 11-re azonban fogadóképes volt a Ford szervizparkja, míg a Citroënnél még mindig szüttyögtek. Igaz, hogy az általában megszokott négy fő helyett a Ford szervizparkját 25-en építették, a Citroënét viszont csak 12-en.

„Az egész csapatot összetoboroztuk, és nagyon keményen dolgoztunk, hogy a shake down rajtjára készen legyünk” – mondta Malcolm Wilson, a Ford csapatvezetője.

„A létesítmény nem annyira tökéletes, mint általában szokott lenni (nem volt például lerakva a padló), de a körülményeket figyelembe véve, fantasztikus munkát végeztek a fiúk.”

A Jordán Rali első napját, ahogyan azt korábban már megírtuk, törölték, a versenyt csak pénteken és szombaton rendezik meg.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.