„A Gokart megváltoztatta az életemet“

MHH Kart Team csapatélet: Fodor Géza

Negyvenévesen kezdett el gokart-versenyezni Fodor Géza, az MHH Kart Team senior tagja. Az elmúlt hat évben öt magyar bajnoki, öt nyílt magyar bajnoki és négy Közép-Kelet Európai bajnoki címet szerzett Max Masters és DD2 Masters kategóriákban, valamint háromszor jutott ki a világdöntőre. Amit azonban ennél is fontosabbnak tart: az egész életét megváltoztatta a gokart-versenyzés.

Fodor Géza neve nem ismeretlen a technikai sportot kedvelők körében, hiszen 2001 és 2013 között az Országos Ralibajnokságban szerepelt, mint navigátor. Többek között 2006-tól az MHH Kart Team másik alapítójával, Krózser Menyhérttel versenyzett együtt. Az igazi áttörés, azonban 2009-ben következett be.

„Két barátommal elmentünk egy Forma Renault és Forma—3000-es tesztre, ahol mi is kipróbálhattuk ezeket a pálya-versenyautókat — mesélte Fodor. — Annyira megtetszett, hogy elhatároztuk versenyeznünk kellene velük. A tervünket megosztottuk Kálmán Péterrel, aki visszahúzott minket a földre és azt tanácsolta, hogy az egy nagyon költséges sport és ha például egyszer lecsúszunk vele a pályáról, akkor meg még költségesebb lesz, miért nem próbáljuk ki inkább a gokartot?“

Az egyik barát egyébként Losonczy Csaba volt, az MHH Kart Team jelenlegi junior titánjának, Losonczy Leventének az édesapja. Fodor két évig még távol tudta tartani magát a gokarttól, de 2011-ben mikor a navigátori ülést a csapatvezetői pozícióra váltotta  a Citroën—MHH Rally Teamben, beadta a derekát.

„Két évig még Menyával (Krózser Menyhért) raliztam, de ’11-ben eldöntöttem, komolyan akarok foglalkozni a gokarttal. Az év utolsó versenyén Gyöngyösön indultam először a Max Master bajnokságban, ahol tök utolsó lettem. Rá kellett jönnöm, hogy ennél komolyabb felkészültség szükséges. A télen, húsz év után újra nekiálltam sportolni, futottam, edzettem, 84 kilóról lefogytam 70-re és 2012-ben a szezonnyitón, amit ugyanúgy Gyöngyösön rendeztek, mindjárt dobogóra állhattam.“

Első szezonjában második lett Max Mastersben, majd 2013-ban és 2014-ben is megnyerte a bajnokságot, utóbbi szezonban a DD2 Mastersben is indult, ahol szintén bajnok lett. Mind a három évben kijutott a világdöntőre. 2016-ban sérült meg először a háta, amely miatt ’16-ban és ’17-ben is ki kellett hagynia több versenyt.

„2016-ban, Chebben tört el a bordám, ami egy hosszabb sérüléssorozat első lépése volt. Nagyon sok specialistánál jártam, mire az idei szezonra teljesen felgyógyultam. Újra be kellett látnom, hogy a gokarthoz sok alázat kell, nem elég fittnek lenni, fejben felkészülni, a testemmel is kell foglalkoznom, komolyan kell venni az izmok nyújtását, a masszázst. Most már ezt is tudom és az idén megerősödve támadhatok.“

Fodor számára mindig fontos volt a technikai sport, de a gokart a mindennapi életét is megváltoztatta. „Amikor elkezdtem gokartozni vetettem bele magamat újra a sportolásba. Elkezdtem futni, először rövidebb távokat, aztán elindultam egy félmaratonon, a csapatunk pedig nagy titokban benevezett az Athéni maratonra is, úgyhogy arra is becsülettel felkészültem. Sokat köszönhetek Halász János „Japan”-nek, aki segített abban, hogy újra fitt legyek, lefogyjak. Velem együtt futott, edzett, átsegített a holtpontokon, vele teljesítettem a félmaratonokat és az Athen Classic Marathont is.

Ma már átfordult a dolog, reggel nem csak azért megyek futni, mert versenyzek, hanem mert egyszerűen szükségem van rá. A versenyzés sok szabadidőmet veszi el és fizikálisan nagyon lefáraszt, de szellemileg felfrissülten megyek hétfőn dolgozni. Ha visszagondolok a tíz évvel ezelőtti Fodor Gézára, akkor most sokkal jobban érzem magam a bőrömben, amit nagyrészt a gokartnak köszönhetek.“

És hogy miért van ott 47 évesen még mindig a mezőnyben, ahol egyik-másik résztvevő akár az unokája is lehetne? „Mert szeretem és mert versenyezni kell. Aki ezt érti, az úgyis érti, aki pedig nem, annak hiába is magyaráznám.“

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Pillango GmbH

További információ

www.facebook.com/menya.hu

Zagyva

Zagyva Lajos nem nyert, győzött

A kétkerék-hajtású kategória két legendája, Zagyva Lajos és Spitzer Gábor nyerték a Győr Rallyn a 2wd, az RC4 és a Peugeot Kupát is, ám miután nem akarták befolyásolni az utánpótlás kategória bajnokságát, a céldobogón leadták menetlevelüket, így végül nem értékelték őket a versenyen. Mégis győztek. 

„Az utolsó pillanatban dőlt el minden – magyarázta Zagyva Lajos. – Eredetileg (Zagyva) Dorkát neveztük a Peugeot Kupába, azonban az egyetemi elfoglaltsága miatt nem tudott rajthoz állni. Aki ismeri Dorkát, az tudja róla, hogy él-hal a rallyért, de az egyetemet is komolyan veszi, így most az utóbbit választotta. 

Zagyva Lajos
Fotó: Pál Bence // Zagyva Lajos

Nem is nagyon foglalkoztunk a Győr Rallyval, amíg észbe nem kaptam, hogy hiszen mi vállaltuk, hogy a Veszprém Rally után három Peugeot Kupa futamon indulunk. Gyorsan felhívtam Spitzer Gabit és beneveztünk.“

Bár Zagyva Lajos és Spitzer Gábor is évtizedeken keresztül számítottak a magyar kétkerekes mezőny legkiemelkedőbb sofőrei és navigátorai közé, sohasem versenyeztek együtt. Gyerekeik, Zagyva Dorka és Spitzer Frida viszont a rallyn keresztül nagyon jó barátok lettek, ami a két családot is összehozta. 

Fotó: Pál Bence // Spitzer Gábor

„Az utóbbi évben sok segítséget kaptunk (Spitzer) Gabitól, most már ő navigál Dorkának. Egy ideje beszélgettünk róla, hogy menni kéne egyet nekünk is együtt, az élet pedig hirtelen megadta ezt a lehetőséget. 

Mondtam Gabinak, hogy csak úgy megyek, ha tisztességesen felkészülünk, de a verseny végén kiállunk, hogy ne befolyásoljuk az éves bajnokságot. Annyit válaszolt, ő is így gondolja. 

Na innentől viszont nem volt könnyű dolgunk, mert meg kellett nyerni a versenyt, hogy a végén úgy tudjunk kiállni, hogy a sorrendet ne borítsuk fel. 

A pályabejáráson a két napot maximálisan kihasználtuk. A versenyen volt úgy, hogy átszóltam Gabinak, húzzon még egyet az övön, mert ez kemény lesz. Ráhúzott és mondta, mehetünk. 

Fotó: Pál Bence // Zagyva Lajos

Határ Attilával és Bertalan Marcival nagyon jót vívtunk. Minden tudásunkra szükség volt, hogy felvegyük velük a versenyt. Büszke vagyok a két srácra, mert egy éve őket szemeltem ki, hogy menjenek helyettem az Oroszlány Rallyn a Peugeot-val. Akkor azt mondtam, azért kapják, mert szerintem ők lehetnek a Peugeot Kupa két sztárja, és egy év múlva ez be is jött. 

Végül 3,3 másodperccel – ami nem mondható soknak – mi voltunk a leggyorsabbak. Sőt, nagyon is benne volt, hogy a fiatalok elvernek minket. Ahogy Gabival megbeszéltük, a célban leadtuk a menetlevelünket, de annyira elbénáztam, hogy rossz embernek adtam le, ezért kaptunk 20 másodperc büntetést, de végül is ez már nem számított.“

A Zagyva–Spitzer páros így a kétkerék-hajtású, az RC4-es és a Peugeot Kupa győzelméről is lemondott, plusz a Peugeot Kupa pénzdíjáról, de ezt egyáltalán nem bánják. 

Fotó: Pál Bence // Zagyva Lajos

„Nagyon sokan gratuláltak nekünk, hogy ez kemény munka volt. Az egyik legkedvesebb megjegyzés az volt, hogy a magyar rallysportban pár embernek le van betonozva a neve, és mostmár az enyém is. Én nem így gondolom, de jól esett. Ez a sok gratuláció nekünk Gabival felért egy győzelemmel. A fiatalok meg hadd gyűjtsék a serleget, a jövő az övék, őket kell segíteni. 

Azért azt el kell mondanom, hogy ez a négy nap kivégzett rendesen. Ma (hétfő) reggel felkeltem, ó mondom, nincs semmi baj, megyek dolgozni, de délben hazajöttem, mert elfáradtam. Ezzel együtt nagyon megérte, jól esett Gabival mind a kettőnk lelkének.“ 

Zagyva Lajos együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.