A magyar ralisport történetének legnagyobb sikere

Bár már két éve szurkolunk, hogy a Mecsek Rali bekerüljön az IRC versenynaptárába, hátborzongató és egyben hihetetlen dolog, hogy a világ egyik legrangosabb mezőnyét láthatjuk vendégül jövőre Pécsen.

Akinek pedig attól nem áll fel a szőr a karján, amikor azt olvassa, hogy a Mecsek Rali olyan illusztris versenyekkel, mint a Monte-Carlo, a Korzika vagy a Sanremo Rali szerepel egy sorozatban, az biztosan borotválja a karját.

Először is nagyon nagy gratuláció illeti Jelen Istvánt és csapatát, akik voltak olyan őrültek és belevágtak ebbe az egész IRC-mizériába, és nem kevés munkát fektetettek abba, hogy tökéletes pályázatot nyújtsunk be.

Azonban még ez sem volt garancia semmire. Tavaly többször beszéltem Jelennel telefonon, hátha sikerül egy kis pozitív esélyt kicsalni belőle, de a lelkesedésen túl semmivel sem biztatott, ő sem tudott többet.

Aztán nagy csalódás volt, hogy még az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénnyel sem tudtuk idecsalogatni az IRC-mezőnyt, de akkor megnyugtatták Jelent, az új helyszínek ritkán kerülnek be az első évben, várjon türelemmel.

Ő pedig várt. Az idén annyira el voltunk foglalva a Historic Eb rendezéssel, hogy az IRC kandidálás fel sem merült. Főleg azok után, hogy az Eurosport Events tavaly jóval később tette közzé az IRC-naptárat, mint az idén.

Ez a futam óriási lehetőség Magyarország és a magyar ralisport számára, hiszen ha valami, hát ez vonzani fogja a közönséget és remélhetőleg a média is jobban odafigyel majd a magyar bajnokságra. De már a puszta tény, hogy Európa valóban legjobb raliversenyzői jönnek Magyarországra pontosan akkora dolog, mint amikor 1985-ben bejelentették, bekerült a Magyar Nagydíj a következőévi Formula–1-es versenynaptárba.

Bocs, ha egy kicsit kusza, amit írtam, de egy úgy érzem magam, mintha már megittam volna egy üveg pezsgőt a magyar IRC-futam tiszteletére. Pedig még el kell telnie egy-két napnak, mire valóban felfogjuk, hogy micsoda nagy megtiszteltetés érte hazánkat és minden egyes embert, akinek a raliért dobog a szíve.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program