A magyar ralisport történetének legnagyobb sikere

Bár már két éve szurkolunk, hogy a Mecsek Rali bekerüljön az IRC versenynaptárába, hátborzongató és egyben hihetetlen dolog, hogy a világ egyik legrangosabb mezőnyét láthatjuk vendégül jövőre Pécsen.

Akinek pedig attól nem áll fel a szőr a karján, amikor azt olvassa, hogy a Mecsek Rali olyan illusztris versenyekkel, mint a Monte-Carlo, a Korzika vagy a Sanremo Rali szerepel egy sorozatban, az biztosan borotválja a karját.

Először is nagyon nagy gratuláció illeti Jelen Istvánt és csapatát, akik voltak olyan őrültek és belevágtak ebbe az egész IRC-mizériába, és nem kevés munkát fektetettek abba, hogy tökéletes pályázatot nyújtsunk be.

Azonban még ez sem volt garancia semmire. Tavaly többször beszéltem Jelennel telefonon, hátha sikerül egy kis pozitív esélyt kicsalni belőle, de a lelkesedésen túl semmivel sem biztatott, ő sem tudott többet.

Aztán nagy csalódás volt, hogy még az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénnyel sem tudtuk idecsalogatni az IRC-mezőnyt, de akkor megnyugtatták Jelent, az új helyszínek ritkán kerülnek be az első évben, várjon türelemmel.

Ő pedig várt. Az idén annyira el voltunk foglalva a Historic Eb rendezéssel, hogy az IRC kandidálás fel sem merült. Főleg azok után, hogy az Eurosport Events tavaly jóval később tette közzé az IRC-naptárat, mint az idén.

Ez a futam óriási lehetőség Magyarország és a magyar ralisport számára, hiszen ha valami, hát ez vonzani fogja a közönséget és remélhetőleg a média is jobban odafigyel majd a magyar bajnokságra. De már a puszta tény, hogy Európa valóban legjobb raliversenyzői jönnek Magyarországra pontosan akkora dolog, mint amikor 1985-ben bejelentették, bekerült a Magyar Nagydíj a következőévi Formula–1-es versenynaptárba.

Bocs, ha egy kicsit kusza, amit írtam, de egy úgy érzem magam, mintha már megittam volna egy üveg pezsgőt a magyar IRC-futam tiszteletére. Pedig még el kell telnie egy-két napnak, mire valóban felfogjuk, hogy micsoda nagy megtiszteltetés érte hazánkat és minden egyes embert, akinek a raliért dobog a szíve.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.