A második helyről állt ki Gaál Ádám – Miskolc Rali

Remekül kezdte a Miskolc Rali historic értékelését Gaál Ádám és Kalapács Kornél, akik az első két gyorsasági szakaszon egyaránt a D csoport második legjobb idejét autózták, és a versenyben is a második helyen álltak.

A harmadik gyorsasági szakaszon azonban nem tudtak elrajtolni, miután elszakadt a kardáncsapágy felfüggesztése. Az alkatrészből ugyan volt egy tartalék a csapatnál, amit be is építettek, de végül úgy döntöttek, nem folytatják a versenyt és vasárnap, a Historic Országos Ralibajnokság második futamán sem állnak rajthoz.

Gaál Ádám: – Pénteken a prológot óvatosan kezdtük, tudtuk, hogy az a pálya nem az autónak való. Szombaton reggel viszont egész jó időket autóztunk. Bükkszentlászlón 25, Mályinkán pedig 40 másodperccel voltunk gyorsabbak, mint egy éve. Wirtmann Feri mögött 13,8 másodperc hátránnyal a második helyen álltunk, ami szerintem nagyon jó eredmény volt.

Sajnálom, hogy ki kellett állnunk, és hogy holnap (vasárnap) sem indulhatunk, de ilyen a rali, nem adjuk fel. Remélem, hamarosan megmutathatjuk, hogy jó eredményre vagyunk képesek.

Gaál József, csapatvezető: – Nagyon jól mentek a gyerekek és sajnálom, hogy nem tudták végigversenyezni a Miskolc Ralit.

A kardáncsapágy felfüggesztése szakadt el, ami egy német cég utángyártott terméke. Azt mondták, hogy motorsportra is kiválóan alkalmas. Valójában sokkal keményebb gumiból készült, mint az eredeti, valószínűleg ezért nem bírta a miskolci pályákat.

Volt nálunk ilyen tartalék alkatrész, be is szereltük, de úgy döntöttünk, hogy kiállunk, mert annak nem sok értelem lett volna, hogy két gyorsasági után megint tönkremenjen. Hétfőn az lesz az első dolgom, hogy keresek rá valamilyen megoldást.

Remélem, hogy az Ózd Ralira már egy tartósabb alkatrész kerülhet az Opelba és újra versenyezhetnek vele a gyerekek.

További információ:

http://www.gaaloldtimermotorsport.eu/

http://www.opelgaal.hu/

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program