A Renault mindent visz

Bár hivatalosan még nem erősítették meg a hírt, hogy a Renault nevez az IRC-re, ez még nem jelenti azt, hogy a napokban felröppent hír ne lenne igaz. A Ford nevezését is csak az utolsó pillanatokban jelentették be, ami pedig elég nyilvánvaló, hiszen minek küldene az M-Sport két autót a Monte-Carlo Ralira, ha nem szerepelhetnek a tévé közvetítésben, és minek fejlesztették volna ki a Fiestát, ha az IRC-n mindjárt egy komoly piacot buktak volna el vele.

A Renault is hasonló cipőben jár. Bár a franciák egyelőre a Formula–1-re és annak a létező összes alosztályára koncentrálnak, ám PSA-csoport tagjaival együtt, egyszerűen nem tehetik meg, hogy ne legyenek jelen a ralisportban is. Ha pedig a Renault versenyautó fejlesztésébe kezd, általában nem követik el azt a hibát, hogy vakaróznak rajta, legyen egy autónk, de ne is kerüljön túl sokba a fejlesztés. Ha ők csinálnak valamit, akkor az csakis a legjobb minőség lehet.

Így készült el a Renault Clio R3-as változata, ami egész Európában letarolta a kategóriát, pont, ahogyan annak idején a Mégane Maxi és a Clio Szuper–1600-as változata tette. Az autó népszerűségét tovább növelte, hogy szerte Európában Clio kupákat írnak ki, ahol számos, nagyjából egyforma R3-as autókkal lehet egymás ellen versenyezni. Az ilyen márkakupák pedig folyamatosan termelik a tehetségeket. Elég csak a magyar Suzuki kupákra gondolni, ahol az azonos teljesítmény miatt a versenyzők folyamatosan rá voltak kényszerülve a fejlődésre. És milyen nagyszerű pilóták kerültek ki onnan.

Hogy milyen komoly dolog a Renault Clio kupa, abból már tavaly a Sanremo Ralin kaphattunk ízelítőt, ahol vagy kéttucatnyi ilyen autó gyűlt össze Európa minden pontjáról. De a mostani Monte-Carlo Rali nevezési listája is elég meggyőző, hiszen az A7-es mezőny teljes egészében R3-as Cliókból áll, és miután 15 ilyen autó nevezett, elég nehéz dolga lesz bármelyik másik márkának labdába rúgnia a Renault mellett.

Vagyis ha a franciák neveznek az IRC-re, a szezonnyitón garantált a maximum pont a kétkerekes kupába, amit még értékesebbé tehet, hogy gyaníthatóan az ellenfelek sem tudnak sok pontot szerezni. Ha pedig a Montéra ilyen mezőnyt tudtak összetrombitálni, akkor ezt az összes európai aszfalt versenyre is meg tudják tenni. Akkor pedig a többi márkának alaposan fel kell kötnie a versenygumijait.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program