A Skoda 2012-ben a vb-n?

Olasz lapértesülések szerint a Skoda jövőre kizárólag a Monte-Carlo és a Barum Ralin indít gyári csapatot és az erőit a 2012-es rali világbajnokságra koncentrálja, ahol a meglévő Fabia S2000-es alapjaira épülő WRC-vel venne részt.

A hírre azért senki se vegyen mérget, mindenesetre logikus lépés lenne. A cseh gyár az idén rengeteg pénzt és energiát ölt a Fabia fejlesztésébe, amely a Szuper–2000-ben kétséget kizáróan az egyik legjobb autó lett.

Jövőre a WRC-ket a Szuper–2000-es autókból építik és gyakorlatilag az első lökhárító és a hátsó szárny módosításával átalakítható lenne a Fabia S2000-es Fabia WRC-vé. Egyedül az 1,6-os turbómotor hiányzik a cseh gyárnak az ütőképes autóhoz, de a Volkswagen Csoportnak előbb-utóbb el kell készítenie egy ilyet, amit akár a raliban, akár a túraautóban tud használni.

A hírforrás csak találgatja, hogy mi lesz a Skoda két gyári versenyzőjével, Juho Hänninennel és Jan Kopeckyvel. Mindkettőjüknek szerződése van a cseh gyárral és a két IRC-futam mellett akár már jövőre is rajthoz állhatnak a vb-n. Hänninen korábban kifejtett, hogy csak a Skodán múlik a jövője, de szeretne minél több vb-futamon rajthoz állni.

Ha a Skoda 2012-ben be akar szállni a vb-re, akkor logikus lépés lenne jövőre mind a két versenyzőjét indítani vb-futamokon, hogy minél több tapasztalatot szerezzenek.

A gyári csapat mellett a Skoda brit importőre már korábban jelezte, hogy szeretne az IRC-n maradni Guy Wilksszel, míg az idén három futamgyőzelmet arató Freddy Loix is úgy nyilatkozott, hogy jövőre több IRC-futamon fog rajthoz állni.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.