A Skoda 2012-ben a vb-n?

Olasz lapértesülések szerint a Skoda jövőre kizárólag a Monte-Carlo és a Barum Ralin indít gyári csapatot és az erőit a 2012-es rali világbajnokságra koncentrálja, ahol a meglévő Fabia S2000-es alapjaira épülő WRC-vel venne részt.

A hírre azért senki se vegyen mérget, mindenesetre logikus lépés lenne. A cseh gyár az idén rengeteg pénzt és energiát ölt a Fabia fejlesztésébe, amely a Szuper–2000-ben kétséget kizáróan az egyik legjobb autó lett.

Jövőre a WRC-ket a Szuper–2000-es autókból építik és gyakorlatilag az első lökhárító és a hátsó szárny módosításával átalakítható lenne a Fabia S2000-es Fabia WRC-vé. Egyedül az 1,6-os turbómotor hiányzik a cseh gyárnak az ütőképes autóhoz, de a Volkswagen Csoportnak előbb-utóbb el kell készítenie egy ilyet, amit akár a raliban, akár a túraautóban tud használni.

A hírforrás csak találgatja, hogy mi lesz a Skoda két gyári versenyzőjével, Juho Hänninennel és Jan Kopeckyvel. Mindkettőjüknek szerződése van a cseh gyárral és a két IRC-futam mellett akár már jövőre is rajthoz állhatnak a vb-n. Hänninen korábban kifejtett, hogy csak a Skodán múlik a jövője, de szeretne minél több vb-futamon rajthoz állni.

Ha a Skoda 2012-ben be akar szállni a vb-re, akkor logikus lépés lenne jövőre mind a két versenyzőjét indítani vb-futamokon, hogy minél több tapasztalatot szerezzenek.

A gyári csapat mellett a Skoda brit importőre már korábban jelezte, hogy szeretne az IRC-n maradni Guy Wilksszel, míg az idén három futamgyőzelmet arató Freddy Loix is úgy nyilatkozott, hogy jövőre több IRC-futamon fog rajthoz állni.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program