A terv teljesítve: Vizin 13. lett az Ypres Ralin

Az első 15-be szeretett volna bekerülni Vizin László és Zsiros Gábor az IRC hatodik fordulóján, az Ypres Ralin. Ezt a tervet maximálisan teljesítették, és a 13. helyen értek célba. A páros számára ez volt az első verseny a Skoda Fabia S2000-essel, amellyel folyamatosan gyorsultak. A belga ralifutam nehézségét nem csak a háromszáz gyorsasági kilométer jelentette – amiből kétszázat szombaton kellett teljesíteni –, hanem a pályák jellegéből adódóan komoly koncentrációt is igényelt. Még a legjobb versenyzőket is többször megtréfálták a gyorsaságik, sok volt a baleset és a futómű sérülés. A Vizin–Zsiros páros autója azonban hiba és karc nélkül teljesítette a távot.

Vizin László: – Nagyon nehéz verseny volt, de nagyon élveztem. A Skoda nagyszerű versenyautó, szinte bármit meg lehet vele csinálni, csak el kell hinni.  Az első napot egy kicsit óvatosan kezdtük, de már akkor is minden gyorsaságin tudtunk egy kicsit gyorsulni. Az utolsó pályákon pedig már a navigátorom is elégedett volt velem. Messze nem autóztuk ki a Fabiát, de így is sokat fejlődtünk vele.

Azt már a rajt előtt is láttuk, hogy erős a mezőny. Nem csak a Szuper–2000-esek, hanem az N-esek és az elsőkerekes autók is. Nagyon sok fiatal, tehetséges versenyző indult, ezért minden alkalommal volt olyan ellenfelünk, akivel harcolni lehetett. Ez mindig adott egy kis extra motivációt. Különösen Rashid Al Ketbivel vívtunk, aki szintén egy Fabia S2000-essel versenyzett. Az utolsó előtti gyorsaságin gondoltam, hogy el kellene dönteni a meccset és egy kicsit belehúztunk. Sikerült megelőzni őt is és Davy Vannteste-t is, így feljöttünk a 13. helyre, amivel én maximálisan elégedett vagyok.

Sok volt a baleset a versenyen. Talán a közvetítésből nem látszik, de nagyon nehezek a pályák. Szűk, egysávosak az utak, ahol elég nehéz támpontot találni. Borzasztóan kell koncentrálni minden pillanatban. Ráadásul, ha hibázik az ember, akkor könnyen beleeshet egy egy méter mély árokba, ahonnan nehéz kiszedni az autót. Ha most kezdenénk a pályabejárást, én is sok mindent másképp csinálnék. Sokkal pontosabb itinert kell írni, mert amikor hatodikban lobogsz, és be kellene fordulnod a következő kanyarban, akkor nem árt, ha tudnod, hol vedd a féktávot.

Rengeteg néző volt kint a versenyen. A pályabejárás alatt szinte alig találkoztunk emberrel, de szombaton éjfélkor a célceremónián is rengetegen voltak. A versenynek egyébként kiváló volt a hangulata, nagyon jól éreztük magunkat. Örülök, hogy részt vehettünk az Ypres Ralin.

A csapat együttműködő partnerei:

AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., MANAX, KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT. SYGNUS KFT, IS INTERNATIONAL LTD.,DC GÉPSZER KFT., RUTIN KFT.GD GÉP ÉS DARU KFT., H-ITB KFT. TR CONSULT KFT., KNIPL KFT., PAKET007 KFT., 92LETICIA BT., HUMANSOFT KFT.

Tóth-Gili Tamás, Mecsek Rally 2024

Tóth-Gili Tamás, a gólkirály, aki kétszer autózott 2WD harmadik időt a Mecsek Rallyn

Egy év szünet után, vízilabda bronzéremmel és gólkirályi címmel tért vissza Tóth-Gili Tamás az Országos Rally Bajnokságba. A Mecsek Rallyn először láthattunk őt ORB1-es futamon Ford Fiesta Rally4-es volánja mögött. Ráadásul különleges navigátorral tért vissza, hiszen a kiváló sofőr, Németh „8V“ Péter önként vállalta, hogy megijeszti magát a jobb 1-ben. A különleges kombináció meglepően jó eredményt és még jobb hangulatot hozott. 

Tavaly a Mecsek Rallyn indult utoljára ORB1-ben Tóth-Gili Tamás, akkor még a Peugeot Kupában. Ősszel Árpádtetőn egy rallysprinten próbálta ki először a Ford Fiesta Rally4-et, ami annyira megtetszett neki, hogy erre a típusra váltott. 

Idei első versenyére vízilabda játékosi elfoglaltsága miatt mostanáig kellett várni. Megérte, hiszen az OB1/B-be tavaly feljutó PTE-PEAC színeiben pont a Diósgyőr Rally idejében játszotta a bronzmeccset, amit meg is nyertek, és Gili lett a szezon gólkirálya. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

„A vízilabdában sikerült minden elérnem, amit idén célul tűztem ki, a bronzéremre és a gólkirályi címre is nagyon büszke vagyok – mondta Gili. – De már nagyon hiányzott a rally is. 

Tavaly egy sprinten kipróbáltam a Fiesta Rally4-et, és azonnal úgy éreztem, hogy sokkal közelebb áll hozzám. A Peugeot-val gyorsabban lehet menni, de annak a beállítása sokkal több tapasztalatot igényel, mint amivel most rendelkezek. 

Rendhagyó navigátorral vágtam neki a szezonnak. Pepével (8V) pont a tavalyi Mecsek Rallyn kerültünk közelebbi barátságba, és három héttel ezelőtt felhívtam, hogy volna-e kedve kicsit megijeszteni magát a jobb 1-ben.  Nem válaszolt, csak röhögött, mert éppen azon gondolkodott, hogy felhív, nincs-e szükségem egy navigátorra. Így a kérdés eldőlt. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Jó régen versenyeztem, úgyhogy a teszten borzasztó szögletes volt a mozgásom. A versenyen is kellett egy kis idő, mire elhittem, amit Pepe mond. Így is volt egy-két melegebb pillanatunk, amit Pepe nem száz százalékos nyugodtsággal kezelt, én meg persze jót nevettem rajta, úgyhogy a hangulat kifogástalan volt a kocsiban. 

Nagyon örülök, hogy Árpádtetőn kétszer is sikerült 2WD harmadik időt autóznunk. Egy ilyen erős mezőnyben ez számomra hatalmas dolog. 

Pécsvárad viszont nagyon nem ment. Ahhoz, hogy ott jól tudj menni, sok rutinra van szükség. Ezért megbeszéltük, hogy ha ott gyorsan megyünk, az elejét akkor sem tudjuk megszorítani, magunkat viszont rommá ijesztjük, ezért inkább elspóroltuk. 

A tavalyi Salgó rallys gumijainkat használtuk el. Az utolsó gyorsra már annyira elkoptak, hogy a drót is kilátszott. Az egyik guminkat kicsípte az aszfalt és eresztett, de mivel már csak egy pótkerekünk volt, ezzel fejeztük be a kört. Érdekes tapasztalat volt ez is. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Az utolsó gyorsra annyira elfogyott a tapadásunk, hogy elvittem egy lassítót, amiért 10 másodperc büntetést kaptunk. Ezzel egy helyet hátracsúsztunk és 2WD-ben hetedikek lettünk, de nem is ez volt a lényeg. Nagyon sok tapasztalatot szereztem, Pepe is kibírta mellettem, amit nagyon köszönök neki. 

Idén még két ORB1-es hétvégém szabad. A Székesfehérvár és a Győr Rally jöhet szóba, esetleg a Pécs környéki sprintversenyek. Örülnék, ha Pepe mielőbb volán mögé tudna ülni, de ha nem, akkor szeretném az idei versenyeken még egy párszor megijeszteni őt.

Köszönöm a csapatnak a jól felkészített autót és a gyors gyertyacserét.“

Tóth-Gili Tamás együttműködő partnerei: 

Gil-Trade Kft., Alu-Redőny Kft., a német Roma árnyékoló család importőre