A Toyota a rali vb-t és az IRC-t is fontolgatja

Elképzelhető, hogy a Toyota visszatér a rali világbajnokságra, vagy az IRC-re, esetleg mind a kettőre.

A japán gyár a gazdasági válságra hivatkozva, tavaly szállt ki a Formula–1-ből, ahol az eltöltött évek és az elköltött dollármilliók ellenére sem tudott dobogós helyezésnél jobb eredményt felmutatni.

Most azonban más autósportágakat vizsgálnak, ahol a sporttevékenységüket folytathatják. A lehetséges cél a túraautó és a rali lehet. Ezért Pascal Vasselon, a Toyota Motorsport vezetője ellátogat a Portugál Ralira, később pedig egy IRC-futamot is felkeres.

A Toyota számára nem ismeretlen a raliversenyzés, hiszen korábban a Celica A csoportos és a Corolla WRC változatával több sikert is elértek. 93-ban, 94-ben és 99-ben is megnyerték a márka világbajnokságot. 90-ben és 92-ben Carlos Sainzcal nyerték meg az egyéni vb-t, amit 93-ban Juha Kankkunennel, 94-ben pedig Didier Auriollal is megismételtek.

A Toyota korábban híres volt arról, hogy a gyári csapata mellett, importőrein keresztül több privát versenyzőt is támogatott, kiváló technikai hátteret biztosítva neki.

A 2011-től életbelépő szabályok szerint pedig csak minimális különbség lesz a WRC-k, illetve az IRC-n szereplő Szuper–2000-es autók között. Vagyis a Toyota egyetlen modell kifejlesztésével két sorozatban is képviseltethetné magát.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Toyota Motorsport jelenleg is meglévő, kölni központját eredetileg a rali csapatuk számára hozták létre. Amikor pedig kiszálltak a Formula–1-ből, ennek a központnak az értékesítése szóba sem került, tehát jelenleg is megvan.

A Toyota mellett a Mini és a Volkswagen is érdeklődik a rali világbajnokság iránt, ahol jelenleg két gyártó, a Citroën és a Ford képviselteti magát gyári szinten.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.