Andreucci nyert, Hänninen majdnem bajnok – Sanremo Rali

Az olasz bajnok, Paolo Andreucci nyerte a Sanremo Ralit, az IRC tizedik állomását, megszerezve ezzel a Peugeot idei harmadik, saját maga első IRC győzelmét.

Juho Hänninen hatalmas hajrával lett második, míg Freddy Loix az utolsó gyorsaságin verte meg Kris Meeke-et a harmadik helyért folyó versenyben.

Hänninen idei kilencedik dobogós helyezésével (egyedül Belgiumban nem volt az első háromban, ahol kiesett) karnyújtásnyira került az IRC bajnoki címtől. A hátralévő két futamon már egy második helyezéssel is bajnok lehet, míg egyetlen ellenfelének, Jan Kopeckynek mind a két versenyt meg kellene nyernie.

Paolo Andreucci már a Szardínia Ralin is versenyben volt pályafutása első IRC-futam győzelméért, és a Sanremo Ralinak is ezzel a céllal vágott neki. Kris Meeke-től a negyedik gyorsaságin vette át a vezetést. Onnantól fogva csak egy szakaszra engedte ki kezéből, amikor a péntek éjszakai 44 km-es Ronde gyorsaságin Giandomenico Basso egy merész húzással vágott slickkel állt rajthoz a vizes pályán és verte el a teljes mezőnyt.

Andreucci azonban szombaton reggel visszavette a vezetést és egészen a célig ki sem engedte a kezéből.

Sokáig úgy tűnt, hogy nem csak olasz győzelem születik Sanremóban, hanem teljes olasz dobogó is, hiszen a két gyári Fiat versenyző, Giandomenico Basso és Luca Rossetti végig ott loholtak a sarkában. Az utolsó három szakasz előtt Basso 0,9 másodpercre közelítette az élen állót. Ám a tizedik gyorsasági megpecsételte a Fiat versenyzők sorsát. Rossettit defekt, Bassót pedig differenciálmű hiba hátráltatta, így visszaestek az ötödik, hetedik helyre.

Ha nincs a két fiatos hibája, akkor sem biztos, hogy tartani tudták volna a lépést az IRC-t vezető Juho Hänninennel. A finn szárnyalt szombaton és több mint negyven másodpercet faragva hátrányából jött fel az ötödik helyről a másodikra.

A másik gyári Skodával Freddy Loix is jelentőset lépett előre a szombati napon, ő három szakasszal a vége előtt még hatodik volt, végül mégis dobogóra állhatott, amikor az utolsó gyorsaságin megelőzte Kris Meeke-et. Így bár a Skoda kivételesen nem nyert, két gyári autója is dobogón végzett.

Meeke a verseny elején még a győzelemért volt harcban, az első három gyorsaságin vezetett, de a hatodik (44 km-es) Rondén megforgott és 50 másodpercet veszített. Az utolsó gyorsaságin pedig nem tudta tartani harmadik helyét Loixszal szemben, és végül a negyediken végzett.

Egész hétvégén nem nagyon találta a ritmust Jan Kopecky, aki tavaly baleset miatt esett ki a versenyen, és végül a két fiatos között hatodik lett, aminél sokkal jobb teljesítményre lesz szüksége a két hátralévő versenyen, ha a bajnoki pontversenyben meg akarja verni csapattársát, Hänninent.

Az igen népes és erős mezőnyben Thierry Neuville szerezte meg a nyolcadik helyet.

A Barum Ralin a győzelemért is versenyben lévő Bryan Bouffier az ötödik helyen kapott defektet és veszített vele három percet, amivel csak 12. lett.

Nagyon szolid formát mutatott a két év kihagyás után visszatért Gilles Panizzi, aki korábban háromszor nyerte a Sanremo Ralit, még amikor az vb-futam volt. A Proton Satria Neóval csak a húszadik helyen futott be. Többek között a kétkerékhajtásúak versenyét megnyerő Sandro Sottile is megelőzte őt egy R3-as Honda Civic-kel.

Három magyar résztvevője is volt a versenynek, akik közül a Pálinkás–Bagaméri páros Renault Clióval az A7 16. helyén futott be. A Puskádi–Godor és a Vizin–Zsiros kettősök a verseny feladására kényszerültek.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.