Csomós Mixi

Ati visszatér, újra együtt a Csomós Mixi–Nagy Attila kettős

Hét hónapja a Kanári-szigetek Rallyn versenyzett utoljára együtt Csomós Mixi és Nagy Attila. Akkor a navigátor egy kis időt kért, most azonban újult erővel és a győzelemre még éhesebben tér vissza, hogy 2024-ben közösen szálljanak harcba a rally Európa-bajnokságon.  

„Először is szeretném megköszönni mindenkinek a türelmet – mondta Nagy Attila. – A Kanári-szigetek Rally után úgy éreztem, hogy egy kis szünetre van szükségem. A balesettől ijedtem meg, de azt hiszem, az is közre játszott, hogy rossz időben érkezett. 

Mixivel tíz éve versenyzünk együtt, erre vágytunk gyerekkorunk óta, olyan autókkal, olyan versenyeken mehettünk és olyan eredményeket értünk el, amikről álmodni sem mertünk. Ennek ellenére egy mókuskerékben voltunk, amiből úgy éreztem, ki kell szállnom, legalábbis egy kis időre. 

Nagyon hálás vagyok Bán Viktornak, hogy beugrott helyettem Mixi mellé, ezzel nem csak őt, hanem engem is kisegített. Bár nem terveztem mással versenyezni, de nagyon örülök, hogy Cseh Vilivel és Hangodi Bendegúzzal mehettem egy illetve két versenyt. A Győr Rally előtti teszten ültem Mixi mellett, de akkor még nem álltam készen a visszatérésre. 

Most viszont igen. Egyre jobban kezdett hiányozni az amit 17 éves korunk óta Mixivel felépítettünk, mindent elkövettünk azért, hogy versenyezhessünk és mindenen átmentünk, hogy mi legyünk a legjobbak. Mixi nem csak versenyzőtársam, de nagyon jó barátom is, mint ahogy mindenki a csapatban. Jó volt egy kicsit pihenni, de most már nagyon hiányzik a versenyzés Mixivel és hogy harcoljunk az Európa-bajnokságon. 

Fotó: Csomós Mixi, Kanári-szigetek Rally 2023

Az elmúlt több mint fél évben sok bátorítást kaptam a csapattól, versenyzőtársaktól, szurkolóktól, amiért nem tudok elég hálás lenni. Köszönöm mindenkinek, aki mellettem állt. Mindent megteszek, hogy jövőre ezt jó eredményekkel tudjuk meghálálni.“

Csomós Mixi is örül, hogy újra összeáll a nagy csapat, de természetesen nem felejtkezett meg beugró navigátorról, Bán Viktorról sem, akivel az elmúlt hat versenyen indult és akivel az eddigi legjobb Európa-bajnoki eredményét érte el a Barum Rally második helyezésével. 

„Örülök, hogy Ati visszatér. Remélem, sokáig fogunk együtt versenyezni és jövőre még jobb eredményeket érünk el az Eb-n – mondta Csomós Mixi. – Ezúton is szeretném megköszönni Bán Viktornak a hat közös versenyünket. Nagyon jó navigátort és barátot ismerhettem meg a személyében, további sikereket kívánok neki.

Gőzerővel dolgozunk a 2024-es szezonunkon. Remélem, hamarosan további részletekkel szolgálhatunk.“

Csomós Mixi és Nagy Attila együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém, PIZZA NARR, Park Inn by Radisson Zalakaros Resort and Spa

 

Márton–Paizs Róbert, Rally Hungary

Bertalan Márton és Paizs Róbert első Európa-bajnoki dobogója a Rally Hungaryn

Pályafutása legjobb eredményét érte el Bertalan Márton és Paizs Róbert a Rally Hungaryn, ahol óriási meglepetésre az RC4 Európa-bajnoki értékelésben a második helyen végeztek és ezzel az ERC4-es bajnokságban is, 24 ponttal a második helyen állnak. A magyar értékelésben pedig nagy fölénnyel nyerték a kétkerék-hajtásúak versenyét.

„Óriási dolog az Eb második hely – lelkendezett Bertalan Márton. – Három évvel ezelőtt a barátaimmal megnéztük a lengyel Eb-futamot. Ott azt gondoltam, hogy én soha sem fogok ilyan szintre jutni. 

A tavalyi Peugeot Kupa bajnoki cím után idén nagy bátran beneveztünk az Eb-re. Amikor megláttam a rajtlistát, hogy 22-en vagyunk, az ellenfeleink nagy része valahol már bajnok volt, akkor azt gondoltam, hogy ha ez első tízbe beférünk, akkor arra büszkék lehetünk.“ 

A büszkeségre azonban ennél sokkal több okuk volt, a harmadik Kislőtéren és a negyedik várpalotai szakaszon ERC4-ben a legjobb időt autózták. 

Márton–Paizs Róbert, Rally Hungary
Fotó: Bertalan Márton–Paizs Róbert, Rally Hungary

A Kislőtéren éreztem, hogy jót jöttünk. Amikor a beíróban néztem az időket, mindegyik 19 perccel kezdődött. A mienk 18-cal. Mondtam is Robinak, figyelj, szerintem ez jó idő, tuti top 10-es. Félreálltuk, megnéztem a telefonomon, nem akartam elhinni, hogy első idő. 

Amikor Várpalotát megnyertük már biztos voltam benne, hogy valami átverés, később mondják meg, hogy elmérték az időnket.“

De nem az volt. Már ekkor a hetedik helyen álltak, a szombati napot pedig a harmadikon zárták. Vasárnap két szakasz alatt megelőzték a svéd Calle Calberget, és feljöttek a második helyre, de az utolsó gyorsaságin jött a hidegzuhany. 

Márton–Paizs Róbert, Rally Hungary
Fotó: Bertalan Márton–Paizs Róbert, Rally Hungary

„Megbeszéltük (Paizs) Robival, hogy nem kockáztatunk, főleg, az utolsó gyorsaságin nem. Elrajtoltunk, de tudod, amikor azt érzed, hogy ez parádé és tudod borítani innen oda, onnan ide, akkor elhiszed, hogy bármit meg tudsz csinálni. Hát nem. 

Még öt kilométer volt hátra, emlékszem is a kőre, de már nem tudtam kikerülni. Defektet kaptunk. A balosban nem is akart elfordulni. A szakasz végén pedig azon aggódtam, hogy a visszafordítókban tolatnunk kell. Próbáltam a nyomból kijönni, nehogy a gátló megakadjon valamibe és kiszakítsa a futóművet. 

Nagyon mérges voltam magamra. Lejöttünk, nem kaptunk sokat, csak 50 másodpercet, de biztos voltam benne, hogy elúszott a második hely. Nagy bosszúsan nekiálltunk kereket cserélni, akkor jött az egyik barátunk és mondta, hogy megvan a második hely.

Márton–Paizs Róbert, Rally Hungary
Fotó: Bertalan Márton–Paizs Róbert, Rally Hungary

Hihetetlen még most is, így két nappal később. Azt el kell mondanom, hogy a HRT csapattól nagyon jól felkészített autót és nagyon jó beállításokat kaptunk, amit ezúton is köszönök. Légrádi Zoli, a csapat tulajdonosa is majd kiugrott a bőréből a célban. 

Este sokáig ünnepeltünk hétfő reggel pedig arra ébredtem, hogy a HRT-s csapattársaink, Csomós Mixi és Nagy Ati rám ugrottak az ágyban. Egyáltalán nem volt kellemes, de ha ez kell egy Eb dobogóhoz, akkor vállalom.

Nagyon sok munkánk van ebben az eredményben, és szeretném megköszönni mindenkinek aki hitt bennünk, támogatott, segített, különösképpen édesapámnak és új csapatvezetőnknek, Szabó Krisztiánnak, ‘Sisának’.  Nélkülük nem juthattunk volna el idáig.“

Márton–Paizs Róbert, Rally Hungary
Fotó: Bertalan Márton–Paizs Róbert, Rally Hungary

Paizs Róbert sem tudta leplezni örömét, bár a fáradság rajta is érződött. 

„Nagyon fárasztó héten vagyunk túl, de megérte minden egyes pillanata – nevetett Paizs. – Sokkal komolyabban készültünk erre a versenyre, mint tavaly a magyar bajnokikra. Mentálisan és fizikálisan egyaránt. Marcin azt láttam, hogy rettenetesen odatette magát, nagyon összeszedett és koncentrált volt. 

Azért döntöttünk idén az Eb-program mellett, hogy fejlődjünk. Marcin ez a fejlődés már az első versenyen mérhető volt. Nagyon jó érzés volt ekkora nevek között versenyezni és azt mondani a Rally Hungary céljában, hogy megérkeztünk az Eb-mezőnybe.  

Idén még három Eb-futamot tervezünk, a Róma, a Barum és a Silesia Rallyt. Ott is szeretnénk megállni a helyünket, bár tudjuk, hogy idegen pályákon nehezebb dolgunk lesz, de szeretjük a kihívásokat. Köszönjük mindenkinek a támogatást és a szurkolást!“

Az FIA Rally Európa-bajnokság ERC4 állása a Rally Hungary után:

1. Max McRae (brit) 30 pont
2. Bertalan Márton (magyar) 24 pont
3. Jaspar Vaher (észt) 21 pont
4. Mille Johansson (svéd) 19 pont
5. Aoife Raftery (ír) 17 pont
6. Jack Brennan (ír) 15 pont

Bertalan Márton és Paizs Róbert együttműködő partnerei: 

PR-Parts Autóalkatrészek Kft., Pilis Autóüveg Kft., RI-Car Kft., Kezew Tabak Bt., Autodekor.hu, iDoctum, ZÉG Kft., Vári-Vill Kft., HRT Racing