Az eddigi legerősebb autó

Komoly fejlesztéssel és az eddigi legerősebb motorral érkezik a Clone Rally Team az Országos Ralibajnokság ötödik fordulójára, az Ózd–Salgó Ralira.

Dudás Gergely és Szabó Krisztián a szezon egyetlen murvás futamán, a Veszprém Ralin egy N-es Mitsubishivel állt rajthoz, most azonban visszatérnek az aszfaltos versenyeken használt R4-es karosszériához, amely új, erősebb motort kapott.

A fejlesztésre szüksége is van a csapatnak, hiszen rendkívül szoros az ORC bajnokság, amelyet Dudás továbbra is vezet 79 pontjával, ám következő három helyezett is csak hét ponton belül van.

„Szerettük volna az autót megkímélni, ezért döntöttünk úgy, hogy a Veszprém Ralit kihagyjuk vele, viszont a következő aszfaltos versenyre, az Ózd–Salgó Ralira új, erősebb motort kapott – mondta Dudás. – A héten tudtuk tesztelni az új motort, amiről nagyon pozitívak a benyomásaim.

Szoros az ORC mezőnye és mindenki folyamatosan fejleszt, de úgy érzem, hogy most az autón nem fog múlni az eredmény.

Az pályák ugyanúgy ismeretlenek lesznek a számomra, mint ahogyan a szezon nagy részében voltak. Kazáron és Cereden mentem az ellenkező irányban, a többi pályán még nem jártam.

Hogy ez mennyi hátrányt jelent, nem tudom megmondani. A pályafeldolgozást úgy végezzük, hogy három–négy tréningből jó itinert tudjunk írni és abból gyorsan tudjunk menni, úgyhogy a pályaismeret nálunk nem annyira fontos.

Több győzelmi esélyes van ORC-ben, akik nagyon gyorsak, úgyhogy taktikázásra biztosan nem lesz lehetőség, nyomni kell a gázt az elsőtől az utolsó méterig, mert akár egyetlen kanyarban ott hagyhatsz egy győzelmet.

Miután vezetjük a bajnokságot a lehető legtöbb pontot szeretnénk gyűjteni, azt pedig az első helyért adják, így nem is lehet kérdés, mi a célunk.“

Amíg az ORC-ben a győzelemre hajt a Clone Rally Team, a Production Car Kupában az első ötbe szeretne kerülni Dián Attila és Papp György Mitsubishi Lancer Evo IX-cel.

„A kilométereket és az élményeket szeretném gyűjteni – nevet Dián Attila. – Mind a két szempontból fontos lenne, hogy célba érjünk, főleg egy ilyen nehéz versenyen.

Két évtizede vezetek utcán, három éve ülök versenyautóba és még mindig nehéz levetkőznöm az utcai gondolkodást, a sávban maradást, az ívek megválasztását. Az itinert is ennek megfelelően írjuk, Papp Gyuri hatalmas segítségemre van ebben.

A héten teszteltünk, nagyon jó volt újra versenyautóba ülni, úgy érzem kezd kézre állni az autó, szeretném ezt a versenyen is bizonyítani.

Köszönjük a csapatunknak és a támogatóinknak, hogy két ilyen nagyszerű autóval állhatunk rajthoz egy ilyen nagyszerű versenyen, mint az Ózd–Salgó Rali. Mindent elkövetünk, hogy ezt jó szerepléssel háláljuk meg.“

Az ORC állása négy futam után:

 • 1. Dudás–Tóth 79 pont
 • 2. Hevesi–Józsa 75 pont
 • 3. Maricsek–Bán 74 pont
 • 4. Rongits–Hannus 72 pont
 • 5. Matics–Németh 62 pont
 • 6. Gyarmati–Kocsis 60 pont

A Production Car Kupa állása négy futam után:

 • 1. Bacsa–Hanyik 37 pont
 • 2. Tóth–Szabó 35 pont
 • 3. Kurtos–Fridrik 33 pont
 • 4. Perge–Kovács 29 pont
 • 5. Barna–Barna 25 pont
 • 6. Dián–Papp 10 pont

A Clone Rally Team együttműködő partnerei:

Aqua-line Bau Kft., Blessed Road Kft., Clone GSM Komárom, DESEF Silver Security, Dream Light Theatre Bt., Eszo Kft., Fehér Rendszerház Informatikai Kft., FHO, FUEL, JutaVit, Kacsándi Elektro Kft. 1977, Kraftwerkbau, OLP TECH Kft., Prometric Test Center, Rodeo Speed Car Kft., S7 Gázfutár, Stage Light Theatre Szociális Szövetkezet, Supersprint

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.