Az MHH Kart Team: Beindult az öreg medve

Országos Gokart Bajnokság 2. forduló, Kecskemét, 2020. június 14.

Nyolc hónap kihagyás után kirobbanó formában tért vissza Fodor Géza a gokartpályákra, aki az országos bajnokság második fordulóján, Kecskeméten megnyerte a DD2 Masterst, de DD2-ben is dobogóra állhatott.

Krózser Menyhért egy ütközés után a döntőben és a szuperdöntőben is egyaránt negyedik lett a Junior kategóriában, míg a gokarthoz szintén visszatérő Losonczy Leventét műszaki hiba hátráltatta, így a Senior kategóriában egyik döntőt sem tudta befejezni.

Két héttel az Országos Gokart Bajnokság elindulása után ismét Kecskeméten rendezték a második fordulót, amelyen az MHH Kart Team mind a három versenyzője rajthoz állt. Közülük Fodor Géza okozta a legnagyobb meglepetést, aki DD2 Mastersben az elődöntőt és a szuperdöntőt is megnyerte, míg a döntőben második lett. A teljes DD2 mezőnyben – a fiatalokkal együtt – az elődöntőben 2., a döntőben 7., a szuperdöntőben pedig 3. helyet szerzett.

„Géza nyolc hónapja nem ült gokartban, nem sokat várt magától az első hétvégén, viszont ahogy álltunk a pálya szélén és néztük őt, mindenkinek leesett az álla, az öreg medve, hogy beindult“ – mesélte nevetve Krózser Menyhért senior, csapatvezető.

„Engem lepett meg a legjobban a dolog – vette át a szót Fodor Géza. – Tavaly Sarnóban ültem utoljára gokartban, az idei évre ráadásul megváltoztak a gumik, úgyhogy minden új volt. Az új esőgumit például a döntő felvezető körében tapasztaltam ki először.

Az időmérő második helye nagyon meglepett, az elődöntőben ezt tudtam tartani. A döntőben megforogtam, kétszer a füvön voltam, túl sokat akartam a gokarttól, ott hetedik lettem.

A szuperdöntőben esőben a felvezetőkörben forogtam meg, így csak a kilencedik helyről tudtam rajtolni, de jó ritmusban jöttem előre, ledolgoztam a hátrányomat az élmezőnnyel szemben, ha jó ütemben váltok ívet, akár még a győzelem is meglehetett volna, de a harmadik helyezéssel is nagyon elégedett vagyok. Nagyon jó érzés a fiatalok között ilyen jól szerepelni.“

Krózser Menya két hete kirobbanó formában kezdte első teljes Junior szezonját, amit mostanra is át tudott menteni. Az időmérőn 10. lett, az elődöntőben a rajt után ütközött és kiesett, de a döntőben és a szuperdöntőben is negyedik lett.

„Menyának sajnos megint nem jött ki az időmérője – mondta Krózser Menyhért senior csapatvezető. – Egyedül ment be, de a gyors körre utolérte a mezőnyt, így csak tizedik lett. Az elődöntő rajtja után ütközött és kiesett, de a döntőben és a szuperdöntőben is jól ment. A tempónk nem volt az igazi, valószínűleg az ütközésnél kapott a váz, amit nem sikerült teljesen kijavítani. A versenyszituációkban viszont most is jó volt. Az időmérő helyezkedését kell még megtanulni és egy kis szerencse is ráférne. Ettől függetlenül elégedettek vagyunk Menyával, hiszen egy nagyon erős mezőnyben most már a második hétvégén állta meg a helyét.“

Csütörtökön még Renault Cliót tesztelt a Hungaroringen Losonczy Levente, pénteken pedig már Kecskeméten gokartban ült. A gyors váltást azonban egy műszaki hiba nehezítette.

„Nagy volt a kontraszt – mosolygott Levi. – A Clióval egy kanyar nyolc másodperc, a gokarttal ezalatt három kanyarkombináción is átmegyünk.

A hétvégén pechesek voltunk a motorral, amit a Rotaxban mindig sorsolnak. Az időmérőn és a három döntőben is kihagyott. Mindent kicseréltünk a gokarton, amit lehetett, hátha javul, de nem lett változás.

Az időmérőn hátul végeztem, mind a három döntőben rajthoz álltam, de egyiket sem tudtam befejezni. A hétvége pozitívuma, hogy gokartban ülhettem és nagyon remélem, hogy a következő CEE futamon szerencsésebbek leszünk a technikával.“

Az MHH Kart Team következő versenye a Közép-Európai Rotax Max Challenge (CEE) első bajnoki fordulója lesz Kecskeméten, június 19–21-e között.

EREDMÉNYEK

Krózser Menyhért, Junior Max
Résztvevők: 23
Szuperdöntő: 4.
Döntő: 4.
Elődöntő: kiesett
Időmérő: 10.

Losonczy Levente, Senior Max
Résztvevők: 33
Szuperdöntő: kiesett
Döntő: kiesett
Elődöntő: kiesett
Időmérő: 26.

Fodor Géza DD2 Masters
Résztvevők: 6. ( 14 DD2 )
Szuperdöntő: 1. ( 3. DD2 )
Döntő: 2. ( 7. DD2 )
Elődöntő: 1. ( 2. DD2 )
Időmérő: 1. ( 2. DD2 )

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:
Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program