Az MHH Kart Team: Menya kirobbanó formában

Még csapatvezetőjét is meglepte Krózser Menya formája az első teljes junior szezonjának nyitófutamán, ahol a szuperdöntőben hatalmas csatában a harmadik helyet szerezte meg.

Május utolsó hétvégéjén Kecskeméten vette kezdetét a Országos Gokart Bajnokság, ahol az MHH Kart Team 12 éves versenyzője a Junior kategóriában állt rajthoz.

Az időmérőn a nyolcadik helyet szerezte meg, az elődöntőben és a döntőben is kilencedik lett, míg a szuperdöntőben a harmadik helyre jött fel.

„Az időmérőn, a negyedi–ötödik körben, amikor már jól fog a gumi, utolértem a mezőnyt, ezért nem tudtam igazán jó időt menni – mesélte Menya.

Az elődöntőben jól rajtoltam, kívülről hármat előzte, de lefulladt a motorom és többen elmentek mellettem. A döntőben sikerült feljönnöm az ötödik helyre, de nekimentem egy bójának, amiért kaptam tíz másodperc büntetést és kilencedik lettem.

A szuperdöntőben megint jól rajtoltam, kezdett felszáradni a pálya, amin sokat számított, ki hogyan tud alkalmazkodni. Az első két versenyző elhúzott, de az utánuk lévő bollyal nagyon jót meccseltünk, az utolsó körben sikerült feljönni a harmadik helyre.“

Menya teljesítményével a csapata is elégedett volt.

„Általában kritikus vagyok Menyával szemben, de most még engem is meglepett, milyen jól, éretten versenyzett – mondta Krózser Menyhért senior, csapatvezető. – Az időmérőn elkövetett egy hibát és a bójadöntést is ki lehetett volna hagyni, de így is nagyon jó formában volt.

Tavaly év végén próbáltuk ki először a Junior vázat. Most új volt a gokart, a motor, ráadásul a csapat is, de nagyon jól vette az akadályokat. Nyilván minden versennyel nő a tapasztalta is. Nagyon sok feladatunk van még az idén, de jól indítottuk a szezont.“

A Országos Gokart Bajnokság második futamát június 12–14-én rendezik Kecskeméten. 

EREDMÉNYEK

Krózser Menyhért, Junior Max
Résztvevők: 13
Szuperdöntő: 3.
Döntő: 9.
Elődöntő: 9.
Időmérő: 8.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:
Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Pillango GmbH, Laguna Fürdőszoba, Quality House

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.