Az ötödik helyről esett ki Csomós Mixi és Nagy Attila a Lengyel Rallyn

Minden várakozást felülmúlt Csomós Mixi és Nagy Attila szereplése a Rally Európa-bajnokság negyedik futamán, a Lengyel Rallyn.

A kedvezőtlen rajtpozíciójuk ellenére, az első napot a hatodik helyen zárták. Másnap pedig szárnyaltak, két negyedik és egy második idővel csökkentették hátrányukat, és az ötödik helyre léptek előre. A Hankook gumik remekül működtek, és már éppen a negyedik helyezést ostromolták, amikor a nyomban lévő bukkanó kidobta a Skoda Fabia R5-öt, a bal hátuljával eltaláltak egy fát, ami kiszakította a futóművet. A kiesés ellenére Csomós Mixi és Nagy Attila is pályafutása legjobb versenyeként értékelte a Lengyel Rallyt. 

Az idei két Európa-bajnoki futamuknál jobb eredményt ígért Csomós Mixi a Lengyel Rallyra, és tartotta is a szavát. Nem volt könnyű helyzetben, hiszen a lengyel murvás pályák nagyon laza talajúak, ami miatt könnyen nyomvályússá válnak a pályák. Miután a Hankook nem nevezett az idei Európa-bajnokságra, Mixiék csak az Eb-mezőny után, az 55. helyen rajtolhattak, addigra pedig már elég rossz állapotban voltak a pályák. 

Fotó: Csomós Mixi

De nem csak a mély nyommal kellett megküzdenie a magyar párosnak. Mivel most indultak először a Lengyel Rallyn, a tempós pályák is újdonságot jelentettek számukra. 

A péntek esti Mikolajki szuperspeciálon a 10. helyen kezdték a versenyt. Az első komoly szakaszt szombaton reggel teljesítették, ahol a 12. időt futották.

Ez után be kellett látniuk, hogy a tempós pályákat jobban el kell vállalniuk. Ezt is tették, és a harmadik gyorsaságin már negyedik időt autóztak. Szombaton összesen hétszer szerepeltek az első hétben és összesítettben 40,2 másodperc hátránnyal a hatodik helyre jöttek fel. 

Fotó: Csomós Mixi

Vasárnap kihasználták a sokkal kedvezőbb rajtpozíciójukat. Két negyedik idő mellett egy szenzációs második helyezést is szereztek, mindössze 0,3 másodperccel maradtak le a gyorsasági szakasz győzelemről. A hátrányukat 36,0 másodpercre faragták és feljöttek az ötödik helyre. Ekkor a negyedik helyezett Efrén Llarena 2,2, a harmadik Ken Torn pedig 8,6 másodpercre volt csak tőlük. 

Mixiék az utolsó három gyorsaságin már éppen a dobogóért voltak harcban, amikor egy jobb 22-ben a mély nyomban lévő bukkanó kidobta őket, a Skoda Fabia R5 bal hátuljával eltaláltak egy fát, ami kiszakította a futóművet. 

„Sajnálom, hogy így ért véget a versenyünk, de mégis azt mondhatom, hogy boldog vagyok – lelkendezett Csomós Mixi. – Nem számítottunk rá, hogy ennyire az élmezőnyben tudunk autózni. Szombaton sokat küzdöttünk a mély nyomokkal, vasárnap sokkal könnyebb dolgunk volt. A Hankook gumik nagyon jól működtek, többször autóztunk negyedik időt, egyszer másodikat is, ez sokkal több volt, mint amit a legmerészebb álmomban gondoltam volna. 

Az esésnél szerintem egyszerűen nem volt szerencsénk. Egyáltalán nem vállaltuk túl magunkat. Az előző körben ennél sokkal gyorsabban mentünk, a másodikra nagyon mély lett a nyom. Nem is ez volt a baj, hanem volt benne egy bukkanó, ami kidobta az autót a nyomból, lecsúsztunk az út mellé, a bal hátuljával eltaláltunk egy fát, ami visszaforgatott. Sokáig mentünk egy keréken, aztán visszabillent az autó. Mentünk volna tovább, de akkor éreztem, hogy valami nem stimmel. Amikor kiszálltunk, akkor láttuk, hogy a futómű az erdőben van. 

Legalább száz ilyen helyzetünk volt a verseny alatt. Többször előfordult, hogy ötödikben, 180-nal beakasztottam a nyomba, még gondoltam is, ha most kidob, akkor soha sem állunk meg. 

Nagyon sok tapasztalatot szereztünk a versenyen, amit, ha jövőre visszajövünk, hasznosítani tudunk. Ezt a kanyart most már ismerjük, persze itt még óvatosabbak leszünk, de a többi helyen egyszerűen el kell vállalni. 

Otthon lesz munka az autóval, de a Liepaja Rallyra készen leszünk.“

Fotó: Csomós Mixi

A gyors pályák nem csak a sofőrt, de a navigátort is különleges próbatétel elé állították. 

„Még soha sem éltem meg olyat, hogy bemondom a jobb 3-at és Mixi fék nélkül áttolja a kanyart – mondta Nagy Attila. – Ha mondjuk egy 80 jobb 3, 50 bal 2 kombinációt veszünk, akkor már a 80 közepén bemondom hogy jobb 3 és 50, majd amikor érzem, hogy Mixi fékez, akkor folytatom vége bal 2.

Most nem volt fék, úgyhogy többször is előfordult, hogy egy picit késve, már az 50 egyenesen mondtam be bal 2-t. Baj nem lett belőle, de ez például egy újdonság volt számomra, amire jobban kell figyelnem. 

Nagyon sokat tanultunk ezen a versenyen is. Például amikor lejöttünk a második gyorsaságiról, akkor szembesültünk vele, hogy sokkal jobban el kell vállalni ezeket a pályákat. 

A kiesés ellenére nagyon élveztük a versenyt. A csapatban, rajtunk kívül, mindenki profi. A Hankook gumik nagyon jól működtek, amit a mérnök tanácsolt, minden tökéletes volt. Az autó nagyon jól volt beállítva, a szerelő srácok is mindent beleadtak. Hatalmas élmény ilyen profi háttérrel egy ilyen nehéz versennyel megbirkózni. 

Köszönjük a sok szurkolást, és még egy darabig nem szeretnénk felébredni ebből az álomból, amit a Lengyel Rallyn átéltünk.“

Csomós Mixi és Nagy Attila következő versenye a Liepaja Rally lesz, július 2–3-a között. 

Fotó: Csomós Mixi
A Csomós–Nagy páros eredményei a Lengyel Rallyn

(első oszlop: gyorsasági helyezés, második oszlop: abszolút helyezés a versenyen)

10. // 10. GY1 Mikołajki Arena 1, 2,50 km
12. // 10. GY2 Krzywe 1, 15,20 km
4. // 8. GY3 Wojnasy 1, 12,87 km
6. // 8. GY4 Wieliczki 1, 24,36 km
4. // 7. GY5 Krzywe 2, 15,20 km
4. // 7. GY6 Wojnasy 2, 12,87 km
7. // 6. GY7 Wieliczki 2, 24,36 km
14. // 6. GY8 Mikołajki Arena 2, 2,50 km
4. // 6. GY9 Mikołajki MAX 1, 9,34 km
2. // 5. GY10 Świętajno 1, 18,61 km
4. // 5. GY11Miłki 1, 11,17 km
baleset miatt kiestek GY12 Mikołajki MAX 2, 9,34 km
– GY13 Świętajno 2 18,61 km
– GY14 Miłki 2 (Power Stage) 11,17 km

Tóth-Gili Tamás, Mecsek Rally 2024

Tóth-Gili Tamás, a gólkirály, aki kétszer autózott 2WD harmadik időt a Mecsek Rallyn

Egy év szünet után, vízilabda bronzéremmel és gólkirályi címmel tért vissza Tóth-Gili Tamás az Országos Rally Bajnokságba. A Mecsek Rallyn először láthattunk őt ORB1-es futamon Ford Fiesta Rally4-es volánja mögött. Ráadásul különleges navigátorral tért vissza, hiszen a kiváló sofőr, Németh „8V“ Péter önként vállalta, hogy megijeszti magát a jobb 1-ben. A különleges kombináció meglepően jó eredményt és még jobb hangulatot hozott. 

Tavaly a Mecsek Rallyn indult utoljára ORB1-ben Tóth-Gili Tamás, akkor még a Peugeot Kupában. Ősszel Árpádtetőn egy rallysprinten próbálta ki először a Ford Fiesta Rally4-et, ami annyira megtetszett neki, hogy erre a típusra váltott. 

Idei első versenyére vízilabda játékosi elfoglaltsága miatt mostanáig kellett várni. Megérte, hiszen az OB1/B-be tavaly feljutó PTE-PEAC színeiben pont a Diósgyőr Rally idejében játszotta a bronzmeccset, amit meg is nyertek, és Gili lett a szezon gólkirálya. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

„A vízilabdában sikerült minden elérnem, amit idén célul tűztem ki, a bronzéremre és a gólkirályi címre is nagyon büszke vagyok – mondta Gili. – De már nagyon hiányzott a rally is. 

Tavaly egy sprinten kipróbáltam a Fiesta Rally4-et, és azonnal úgy éreztem, hogy sokkal közelebb áll hozzám. A Peugeot-val gyorsabban lehet menni, de annak a beállítása sokkal több tapasztalatot igényel, mint amivel most rendelkezek. 

Rendhagyó navigátorral vágtam neki a szezonnak. Pepével (8V) pont a tavalyi Mecsek Rallyn kerültünk közelebbi barátságba, és három héttel ezelőtt felhívtam, hogy volna-e kedve kicsit megijeszteni magát a jobb 1-ben.  Nem válaszolt, csak röhögött, mert éppen azon gondolkodott, hogy felhív, nincs-e szükségem egy navigátorra. Így a kérdés eldőlt. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Jó régen versenyeztem, úgyhogy a teszten borzasztó szögletes volt a mozgásom. A versenyen is kellett egy kis idő, mire elhittem, amit Pepe mond. Így is volt egy-két melegebb pillanatunk, amit Pepe nem száz százalékos nyugodtsággal kezelt, én meg persze jót nevettem rajta, úgyhogy a hangulat kifogástalan volt a kocsiban. 

Nagyon örülök, hogy Árpádtetőn kétszer is sikerült 2WD harmadik időt autóznunk. Egy ilyen erős mezőnyben ez számomra hatalmas dolog. 

Pécsvárad viszont nagyon nem ment. Ahhoz, hogy ott jól tudj menni, sok rutinra van szükség. Ezért megbeszéltük, hogy ha ott gyorsan megyünk, az elejét akkor sem tudjuk megszorítani, magunkat viszont rommá ijesztjük, ezért inkább elspóroltuk. 

A tavalyi Salgó rallys gumijainkat használtuk el. Az utolsó gyorsra már annyira elkoptak, hogy a drót is kilátszott. Az egyik guminkat kicsípte az aszfalt és eresztett, de mivel már csak egy pótkerekünk volt, ezzel fejeztük be a kört. Érdekes tapasztalat volt ez is. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Az utolsó gyorsra annyira elfogyott a tapadásunk, hogy elvittem egy lassítót, amiért 10 másodperc büntetést kaptunk. Ezzel egy helyet hátracsúsztunk és 2WD-ben hetedikek lettünk, de nem is ez volt a lényeg. Nagyon sok tapasztalatot szereztem, Pepe is kibírta mellettem, amit nagyon köszönök neki. 

Idén még két ORB1-es hétvégém szabad. A Székesfehérvár és a Győr Rally jöhet szóba, esetleg a Pécs környéki sprintversenyek. Örülnék, ha Pepe mielőbb volán mögé tudna ülni, de ha nem, akkor szeretném az idei versenyeken még egy párszor megijeszteni őt.

Köszönöm a csapatnak a jól felkészített autót és a gyors gyertyacserét.“

Tóth-Gili Tamás együttműködő partnerei: 

Gil-Trade Kft., Alu-Redőny Kft., a német Roma árnyékoló család importőre