Bakhát, néző és a kántor

Szokás szerint, az idén is sok kritikát kaptak az Eger Rali pályái. Volt ugyan, ahol friss aszfalt réteg került az utakra, de rövidebb szakaszokon elég töredezett, bakhátas szakaszon zajlott a verseny. Ez pedig azt a problémát generálta, hogy a verseny nagy részére alacsonyra ültetett autókkal kellett volna készülni, a rossz minőségű részen viszont ezek hasa leért. De hát ez is a rali része, mondhatnánk, ha ezzel nem is ért egyet mindenki.

Sokkal több problémát okoztak viszont a murvakihordások. Többek között Turi is egy ilyenen csúszott el, de másnak is voltak belőle problémái. A rendező szerint ezt a magyar szokás okozza, amely szerint divat levágni a kanyarokat még akkor is, ha annak nem sok értelme van. Ez ellen az egyetlen megoldás a kanyarok legumizása lenne, ami viszont azért nem tetszik a versenyzőknek, mert ha rámennek a gumira, akkor az tönkre teszi az autót. Egyébként a murvakihordások nem csak a versenyzőknek, hanem a rendezőnek is gondot okoz. Egyrészről a verseny után le kell takarítani a murvát, másrészről a sok levágás tönkreteszi a padkát, ami az út közúti mivoltában is kárt tesz, vagyis a verseny után lehet helyreállítani.

Szintén kapott némi kritikát a rendező azért, mert vasárnap a rali 1 előtt kétszer is végigment a pályákon az RTE mezőnye. A rendező szerint azonban nem tettek nagyobb kárt a pályákon, mint amilyet a rali 1 első harminc autója tesz. A közönség viszont egyértelműen díjazta, hogy a rali 1 mellett az RTE mezőnyét is láthatja. Többen is voltak vasárnap, mint a sokéves átlag.

Az RTE volt az oka annak is, hogy vasárnap a tervezetthez képest 45 perccel később rajtolt a rali 1 mezőnye, ugyanis több RTE résztvevő volt, mint amire a rendező számított. Ha most rosszindulatú akarnék lenni, akkor írhatnám, hogy a matekzseni Lakatos Róbert, a veszprémi prológ után megint nem tudott számolni, de nem akarok rosszindulatú lenni. Végül is ennél nagyobb baj ne érjen minket, hogy több autót kell megnézni a pálya szélén.

Egy verseny megrendezése mindig számtalan problémát vet fel. A Miskolc Rali alatt például választásokat rendeznek, ezért vasárnap nem lehet az utakat lezárni. Az Eger Rali pedig az egyik legnagyobb egyházi ünnepre, Virágvasárnapra esett. Ezért két gyorsaságit is meg kellett szakítani, hogy a pap illetve a kántor eljuthasson „munkahelyére”, ami talán okozott némi kellemetlenséget, de el kell fogadnunk azt is, hogy más embereknek más a fontos, és végül is mi jártunk náluk vendégségben. Annál inkább tisztelni kell Egerszólát valamennyi érintett lakosát, ahol a virágvasárnapi misét a rali miatt vasárnapról szombatra tették át. Ezúton is köszönjük valamennyi ralit szerető nevében.

Ezúttal sem úsztuk meg a versenyt baleset nélkül, bár gyorsan hozzáteszem, hogy nem a rali okozta. Korábbi években előfordult, hogy egy kerítésen akadt fent egy néző, most egy faág szakadt le alatta, és szenvedett súlyos gerincsérülést. Ezúton kívánunk neki jobbulást. De azért nem árt, ha megjegyezzük, a fizika törvényei a raliversenyek alatt sem változnak, és ha egy faág hétköznap nem bír ki valakit, akkor gyorsasági idején sem fogja.

Amivel viszont nem nagyon lehet mit kezdeni, az a részegemberek sora, akik már reggel nyolckor kirajzanak a pályára. Persze 8:15-re azt sem tudják, hogy hol vannak, és reggel valószínűleg arra sem emlékeznek, hogy hol voltak előző nap. Csak azt nem értem, hogy ezért minek kell kimenni a versenyre. Otthon az árokparton sokkal kényelmesebb berúgni, és még a hazatalálással sem lenne gondjuk. Persze a mama előtt baromi ciki ilyet csinálni, de raliversenyen is az.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.