Balogh Jani a legjobb Mitsubishis

Az abszolút harmadik helyet szerezte meg Balogh János és Németh László a Szilveszter Ralin, amellyel a legjobb N csoportos autóval versenyző páros lettek. A Dynamic Rally Team versenyzői tapasztalatszerzésre és egy kellemes év végi autózásra szánták a versenyt. Mindkettőt tökéletesen teljesítették.

Balogh János: – Abszolút pozitívan értékelem a versenyt. Nagyon jól sikerült a felkészülésünk, a szervizcsapat tökéletesen működött, és nagyon örülünk neki, hogy a legjobb Mitsubishis páros lettünk.

– Ezzel együtt nem volt könnyű verseny. Reggel a deres pálya elég izgalmas volt. Nehéz volt megtalálni azt a rátartást, amivel még nem vállalunk túl nagy kockázatot, de elég gyorsak vagyunk ahhoz, hogy ne kapjunk sokat az ellenfelektől.

– A második pálya, a Hungaroring belső, elég szűk és nehéz volt. Nagyon sok helyen lehetett lepadkázni a futóművet, nagyon pontosan kellett vezetni, és nagyon észnél kellett lenni. Ezek a fajta pályák nem tartoznak annyira a kedvenceim közé, de ez is egy feladat volt, amit teljesíteni kellett. Biztos vagyok benne, hogy az itt szerzett tapasztalatainkat jövőre is fel tudjuk használni.

– A második körre felmelegedett az idő, akkor már mi is kicsit bátrabbak lettünk. Sajnos a végére teljesen elmelegítettem a gumikat, amiket nagyon megvágtunk, és a sok visszafordítót emiatt nem bírták. A harmadik körben lehettünk volna egy kicsit összeszedettebbek is, de ezt inkább csak én éreztem, az időeredményünkben nem mutatkozott.

– A versenyen a legnagyobb ellenfelünk, Kazár Miki volt, aki előtt 2,8 másodperccel vezettünk, de az utolsó kör elején hibázott egyet, és el is dőlt a verseny. Ennek ellenére gratulálok Mikinek, mert egy olyan kézsérüléssel versenyzett végig, ami biztosan nem segítette.

– Ezúton is szeretnék a teljes Dynamic Rally Team nevében boldog új évet kívánni mindenkinek. Jövőre találkozunk.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.