Balogh Jani

Balogh Jani visszatér

Két év után újra ORB-futamon láthatjuk Balogh Janit, aki bár a visszatérést úgy finomította, hogy elindul a Székesfehérvár–Veszprém Rallyn, de nem is a megfogalmazás a lényeg, hanem az, hogy újra láthatjuk őt versenyezni. 

Több mint egy évtizede versenyez együtt Balogh János, és Holczer Dániel. 2015-ben és ’16-ban is bajnokok lettek az N-es Mitsubishi Lancer Evo IX-cel, öt éve pedig R5-ös autóra váltottak. 

Teljes szezont két éve futottak utoljára, tavaly csak a ZEG Rallyshown és a Mikulás Rally láthattuk őket, idén azonban újra élesben méretik meg magukat Veszprémben. 

„Olyan ez a sport, mint a hullámlovaglás. Felülsz a hullám tetejére, visz a víz, de tudod, hogy előbb-utóbb elfogy a hullám tudod, hogy mekkora gödörbe fogsz beleesni és azt is tudod, hogy milyen nehéz abból kimászni. 

Fotó: Balogh Jani

Ilyenkor mindig felteszed magadnak a kérdést, hogy kell-e ez nekem. Ugyanakkor meg nehéz letenni és amíg van lehetőségünk, addig szeretnénk menni. A jelenlegi helyzet a Veszprém Rallyt teszi lehetővé“ – foglalta össze tömören és nagyon szemléletesen Balogh Jani, hogy miért nem láthattuk őket az elmúlt évben és hogy miért térnek vissza idén. 

De mi azért még emlékszünk arra a Balogh Janira, aki a két verseny között is azon agyalt, hogyan lehetne még gyorsabban menni, mit lehetne még kihozni az autóból. Vagyis azt kizárhatjuk, hogy csak úgy hobbiból jönnek egyet kocsikázni. 

„Csak úgy ülünk autóba (Holczer) Danival, hogy a saját elvárásunknak megfelelően tudjunk menni és valóban versenyezhessünk. Ebből az elvárásból nem tudunk engedni. Meglátjuk, hogy ez mire lesz elegendő.“

A Mikulás Rally óta is eltelt már több mint fél év, ami egy rallyversenyzőnél hosszú idő. 

„Fontos a verseny előtti teszt, fontos, hogy azt szimuláld a teszten, amit a versenyen szeretnél megcsinálni. Aszfalton sokkal több időre, gyakorlásra lenne szükség, hogy partiba legyünk a mezőny elejével.“

Fotó: Balogh Jani

Az idei Veszprém Rally különösen nehéz verseny lesz, hiszen a leghosszabb gyorsasági kilométerrel rendelkezik a magyar bajnokságban, ráadásul a meleggel is meg kell birkóznia a versenyzőknek. Balogh Janinak a fizikális és mentális felkészülésre van egy saját módszere. 

„Van egy alap kondim, amit a versenyek előtt a Fitt4Race-nél tapasztaltakból egészítek ki. Emellett futópadon szoktam futni és közben belsőkamerás felvételeket nézek, hogy a fizikális terhelés mellett a koncentrációmat is javítsam. Ez nekem nagyon bevált.“

Persze evés közben jön meg a szurkoló étvágya és ha már egy versenyre visszatérnek, miért ne láthatnák őket még többön.

„A ZEG Rallyshow nagyon tetszett tavaly, vagy az év végén esetleg a Waldviertel Rally. Meglátjuk, hogy Veszprémben mennyire jön vissza a rallys fíling, lehet, hogy az idei évre elég lesz, de az is lehet, hogy meghozza a kedvünket még egy versenyre. Meglátjuk.“

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.