Bertalan Márton és Paizs Róbert a Peugeot Kupa bajnokai

Győzelemmel szerezte meg Bertalan Márton és Paizs Róbert a Peugeot Kupa, az RC4 és a 2wd bajnoki címét a szezon leghosszabb és legnehezebb versenyén, a Rally Hungaryn. Ezzel a 22 éves versenyző pályafutása első Peugeot kupás szezonjában azonnal bajnokságot nyert.  

180 kilométer gyorsasági szakasz és több mint 800 kilométer teljes táv várt a résztvevőkre a HUMDA Országos Rallybajnokság és az FIA Rally Európa-bajnokság egyaránt záró futamán a Rally Hungaryn. Bertalan Márton és Paizs Róbert úgy érkezett a szezonzáróra, hogy a Peugeot Kupát, az RC4-es kategóriát és az összes kétkerék-hajtású autót tömörítő 2wd bajnokságot is vezették. 

Taktikázásra egy ilyen hosszú és ilyen nehéz versenyen azonban nem nagyon van lehetőség, ezért megállapodtak, hogy a saját tempójukban fognak autózni, ami meghozta a gyümölcsét, hiszen Peugeot 208 Rally4-gyel mind a három értékelést az élen zárva nyerték meg a bajnokságot. 

A 22 éves Bertalan Mártonnak ez volt a harmadik szezonja az Országos Rallybajnokság első osztályában (ORB1). Két évig versenyzett Mitsubishi Lancerrel ORC-ben, idén váltott Peugeot 208 Rally4-re és mindjárt az első évében megnyerte a Peugeot Kupát. 

Fotó: Bertalan Márton // Bertalan Márton–Paizs Róbert, Peugeot 208 Rally4

„Hihetetlen még a számomra is – kezdte Bertalan Márton. – Nagyon jól kezdődött az idei szezonunk, mindjárt az első versenyünket megnyertük, aztán egyre jobban egy hullámvölgybe kerültünk, aminek a Mecsek Rally volt a mélypontja. A Győr Rallyn sikerült kikerülnünk belőle és a Rally Hungaryn már nagyon magabiztosan álltunk rajthoz. 

Ez nem jelenti azt, hogy könnyű dolgunk volt. Az első gyorsok nekem soha sem sikerülnek a legjobban, de most nagyon elvertek rajta. A másodiktól jó volt a tempónk, vasárnap reggel pedig sikerült átvenni a vezetést.

A mádi körgyorsaságitól tartottam egy kicsit, ami be is igazolódott. Előbb Klausz Kristóf ért utol minket, akit elengedtünk, majd mi értünk utol egy autót, ami mögé beragadtunk. 

Fotó: Bertalan Márton // Bertalan Márton–Paizs Róbert, Peugeot 208 Rally4

Az utolsó gyorsaságin már nem akartunk kockáztatni, de majdnem ez lett a vesztünk. Egy úthiba összeütötte a lengéscsillapítót, úgy megdobta a Peugeot hátulját, hogy leestünk a mezőre és átmentünk mindenen. Már láttam, defektet kapunk, kilyukad a hűtő és megjelennek a piros fények, hogy állítsam le a motort. De szerencsénk volt, még a lökhárító is a helyén maradt. 

Tíz másodperccel vezettük ekkor a versenyt, de nem tudtam, hogy mennyit veszítettünk a kalanddal, így a célban a bajnoki cím nem is jutott eszünkbe, csak az érdekelt, hogy nyertünk-e. Végül maradt 6,4 másodperc előnyünk, nyertünk és bajnokok lettünk. 

Fotó: Bertalan Márton // Bertalan Márton–Paizs Róbert, Peugeot 208 Rally4

Kellett egy kis idő, hogy felfogjam és el is érzékenyültem. Nagyon sok munkánk volt ebben a bajnoki címben és az egész évi stressz egyszerre jött ki. 

Nagyon sok embernek tartozom hálával. Örülök, hogy sok véletlen egybeesésnek köszönhetően megismertem Paizs Robit és idén együtt versenyezhettünk. 

Köszönöm édesapámnak, hogy mindig mögöttem állt, barátnőmnek a rengeteg támogatást, Takács Attilának, hogy hitt bennünk és hogy beszerezte azt az autót, amivel idén versenyeztünk, Nacsa Gábornak és az NGS szerviznek, akik a csapatunk motorjai voltak, Klárikának, hogy foglalkozott velünk és Bubinak, a személyi edzőmnek a fizikális felkészítést. És persze mindenkinek, aki támogatott, segített bennünket idén. 

Fotó: Bertalan Márton // Bertalan Márton–Paizs Róbert, Peugeot 208 Rally4

Azt azért még el kell mondanom, hogy nagyon nagy megtiszteltetés volt az Eb-mezőnnyel egy versenyen indulni. Csak tisztelni és csodálni tudom ezeket a srácokat. Nyilván nagyobb tapasztaltuk van, mint nekünk, de akkor is ilyen időket autózni… Le a kalappal előttük.“

Paizs Róbert már rutinos navigátornak mondható, hiszen közel két évtizede olvassa az itinert, de ő is most nyert először bajnokságot.

„Még ízlelgetem a bajnoki címet – nevetett Paizs Robi. – Nagyon nehéz és hosszú verseny volt. Ha belegondolsz, hogy egy óra húsz percet mész versenyautóval etapon, majd odaállsz a gyorsasági rajtjához és a maximumot kell nyújtanod, az nem könnyű feladat. 

Fotó: Bertalan Márton // Bertalan Márton–Paizs Róbert

Mi ezt tudtuk, komolyan készültünk rá és szerintem a mentális és fizikális felkészültségünk is rendben volt. A szűk részeket Marci még mindig nem kedveli, de Erdőbényén megmutattuk, mit tudunk, a mádi körön amit lehetett elnyomtunk. Ezt a szakaszt élveztem a legjobban. 

Jó volt a felkészülésünk, a tesztünk, a beállításaink és szerintem Marci a pécsi hullámvölgye óta nagyon sokat fejlődött. Természetesen örülök a bajnoki címnek és büszke vagyok arra, ahogyan ezt a szezont teljesítettük.“

Bertalan Márton és Paizs Róbert együttműködő partnerei: 

PR-Parts Autóalkatrészek Kft., Pilis Autóüveg Kft., RI-Car Kft., Emineo Magánkórház, Kezew Tabak Bt., Autodekor.hu

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program