Bertalan Márton győzött és visszavette a vezetést a Peugeot Kupában

Bertalan Márton és Paizs Róbert nyerték a Peugeot Kupa és a kétkerék-hajtásúak versenyét is az Országos Rallybajnokság ötödik futamán, a Győr Rallyn. Így az utolsó futam előtt visszavették a vezetést a Peugeot Kupában. A legnagyobb meglepetést azonban azzal okozták, amikor a városi gyorsaságin abszolút hetedik időt autóztak a 208 Rally4-essel. 

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Bertalan Márton. – A Mecsek Rally előtt egy kicsit nyomasztott, hogy vezetjük a bajnokságot, ami akkor rányomta a bélyegét a versenyünkre. Ezt most tudatosan el akartam kerülni, lazán készültünk, verseny közben sem volt görcsösség bennünk, mégis azt mondhatom, most vettük a legkomolyabban a rallyt. 

Szombaton még az ellenfelek is arra számítottak, hogy Csesznek a miénk lesz, hiszen igazi pályaautós gyorsasági, de mégis kikaptunk rajta. Olaszfalu–Tés viszont nagyon szűk, egy nyomsávos út volt, ami nekem korábban nagyon nem feküdt. Most mégis jól tudtunk rajta autózni, ami engem lepett meg a legjobban.

Bertalan Márton
Fotó: Bertalan Márton

Másnap a két döntő gyorsasági a Rábaring és a városi pálya volt. Az ellenfelektől eltérően nem egy, hanem két pótkereket vittünk magunkkal, amit folyamatosan cseréltünk, minden pályára a legalkalmasabb gumit raktuk fel. 

Édesapám sokat segített a beállításokban. Eleinte nem nagyon akartam elhinni, hogy jó lesz, amit mond, de aztán kipróbáltam és bejött. 

A városi gyorsaságira is próbáltunk alaposan felkészülni, de amikor mondták, hogy abszolút hetedik időt autóztunk és a kategóriatársaknak adtunk hét másodpercet, akkor, bevallom, először azt hittem, egy körrel kevesebbet mentünk vagy elrontottunk valamit. De nem!

Fotó: Bertalan Márton

Nagy megtiszteltetés volt a hétvégén Zagyva Lajos ellen versenyezni. Ő nekem mindig is etalon volt, és óriási dolognak tartom, hogy ilyen közel tudtunk hozzá lenni. A célban odajött hozzánk a navigátora és gratulált a győzelmünkhöz – amit először nem értettem –, de aztán mondta, hogy ők a verseny végén leadták a menetlevelüket, nem akarták befolyásolni a bajnokságot. Így nyertünk mi.

Nem mondom, hogy nem örülök a győzelemnek, de a második helyezéssel is boldog lettem volna. Zagyva Lali bától nem szégyen kikapni, főleg úgy, ahogy ezen a hétvégén ment. Le a kalappal előtte. 

Sajnálom, hogy a bajnokságban legnagyobb ellenfelünk, Határ Attila késett. Jót vívtunk vele is. 

Bertalan Márton
Fotó: Bertalan Márton

A győzelmünkkel visszavettük a vezetést a bajnokságban, úgyhogy nagyon készülünk a Rally Hungaryre, ahol szeretnénk megnyerni a Peugeot Kupa éves bajnokságát.“

Paizs Róbert is a lazaságot és a pontosságot emelte ki, miközben a rendezők munkáját is dicsérte: 

„Nagyon ügyes volt Marci, és szerintem fejben sokkal jobban menedzselte le a versenyt, mint a Mecsek Rallyt – mondta Paizs Róbert. – Akkor vezettük a bajnokságot, aminek a súlya nagyon nyomta. Most lazább volt, de talán emiatt sokkal pontosabb is. 

Egy meleg pillanatunk volt, amikor az első Tényőn egy jobb 11-ben megdobta a Peugeot a hátulját. Ott Marci egy kicsit magára ijesztett, de ura volt a helyzetnek. 

Fotó: Bertalan Márton

Nekem személy szerint nagyon tetszett a Győr Rally. Jó volt a rendezés, pontos volt a lebonyolítás, Olaszfalu pedig igazi vb-s pálya. 

A Peugeot Kupában a számításaink szerint öt ponttal vezetünk, de nem szabad hátradőlni, Nyíregyházán komoly meccs lesz a bajnoki címért.“

Bertalan Márton és Paizs Róbert együttműködő partnerei: 

PR-Parts Autóalkatrészek Kft., Pilis Autóüveg Kft., RI-Car Kft., Emineo Magánkórház, Kezew Tabak Bt., Autodekor.hu

Fotó: Csomós Mixi

Csomós Mixi a Diósgyőr Rallyn melegít a Rally Hungaryre

Hetek óta a Rally Hungary lázában ég a HM Academy párosa, Csomós Mixi és Bán Viktor. A félkészülésük fontos állomása lesz a hétvégi Diósgyőr Rally, ahol pár nappal a magyar Európa-bajnoki futam előtt éles körülmények között tudnak melegíteni a Skoda Fabia Rally2 evóval.

„Szerintem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a Barum Rally célja óta csak a Rally Hungary lebeg a szemem előtt – mondta Csomós Mixi. – Nagyon szeretnénk a magyar Eb-futamon jó eredménnyel meghálálni a szurkolók, a támogatóink és a csapatunk kitartását. Hetek óta ezzel a versennyel kelek és fekszem. 

A felkészülésünk egyik legfontosabb része lesz a Diósgyőr Rally. Óriási lehetőség, hogy egy héttel a Rally Hungary előtt közel nyolcvan gyorsasági kilométert tehetünk meg a Fabiával. Egy ilyen Rally2-es versenyautó egészen másképp viselkedik, mint egy utcai autó, ezért fontos, hogy minél többet menjél és minél jobban együtt tudj élni vele. Óriási a különbség, ha úgy állsz rajthoz egy versenyen, hogy egy héttel előtte élesben mentél vagy kihagytál akár csak két-három hetet. 

Csomós Mixi
Fotó: Csomós Mixi

De nem csak a felkészülésünk miatt lesz fontos a Diósgyőr Rally. Nagyon jó dolognak tartom, hogy egy ilyen nagymúltú, több sportágat tömörítő csapat, mint a DVTK, nyitott az autósport felé. Remélem, több DVTK szurkolót tudunk megnyerni a rallynak és a rally szurkolók is jobban megismerhetnek más sportágakat. 

Köszönjük a lehetőséget, bízom benn, hogy a részvételünkkel is tudjuk emelni a Diósgyőr Rally rangját.“

Bán Viktor is természetesen a Rally Hungaryre készül, de a következő napokban Mixi belsőkamerás felvételeit fogja tanulmányozni, hogy állandó navigátora, Nagy Attila hangja alapján elkészítse a Diósgyőr Rally itinerét. 

Fotó: Csomós Mixi // Bán Viktor, Csomós Mixi

„Évtizedekig break táncoltam, most pedig edzőként dolgozom. A legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban megtanultam, hogy a jó eredményhez nagyon sok gyakorlás kell – mondja Bán Viktor. – A Diósgyőr Rally pedig a legjobb lehetőség a számunkra, hogy a Rally Hungary előtt élesben tudjunk gyakorolni. 

Tetszik, hogy a DVTK pálya a központja a versenynek, itt lesz a versenyiroda, a gépátvétel, a szervizpark. Remélem, hogy sokéves hagyomány első állomása lesz a hétvégi verseny. 

Mixi és Ati már mentek ezeken a pályákon, ezért a belsőkamerás felvételükből, Ati hangja alapján készítek egy alap itinert, amit Mixivel a pályabejáráson fogunk leellenőrizni. A cél, hogy jó hangulatban, lazán tudjuk versenyezni, ha ez meglesz, az eredmény is jönni fog.“

Fotó: Csomós Mixi // Győr Rally 2023

A Diósgyőr Rallyt szeptember 30-án rendezik, ahol Csomós Mixi és Bán Viktor mellett láthatják a szurkolók Hangodi Bendegúzt és Nagy Attilát is egy Peugeot 208 Rally4-essel. Mixi állandó navigátorát, Nagy Attilát a Rally Hungaryre adta kölcsön a csapat a szintén HM Academy versenyző Hangodinak, és ők is élnek a felkészülési verseny lehetőségével. 

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém