Bertalan Márton

Bertalan Márton harmadszorra is dobogón a Peugeot Kupában

Igen szoros versenyben szerezte meg a Peugeot Kupa harmadik helyét Bertalan Márton és Paizs Róbert a HUMDA Országos Rally Bajnokság harmadik futamán, a Mecsek Rallyn. Ezzel mind a három idei futamukon dobogós helyen végeztek, a bajnokságban pedig egyetlen pont hátránnyal állnak a második helyen. 

Egyre jobban éleződik a verseny a Peugeot Kupában, amelyre kilenc páros nevezett a Mecsek Rallyn és hét ért célba. Az első négy helyezett között kevesebb, mint egy perc volt a különbség és az egyes helyezések is szinte csak az utolsó pillanatban dőltek el. 

Bertalan Márton és Paizs Róbert a harmadik helyen kezdték a versenyt.  A második szakaszon úgy érezték, mintha defektet kaptak volna, itt visszaesetek ugyan a negyedikre, de aztán zsinórban háromszor autóztak második időt, amivel felkapaszkodtak egészen a második helyre. 

Fotó: Pál István Bence // Bertalan Márton–Paizs Róbert

A Mecsek Rally szombati napján végül szoros versenyben szerezték meg a Peugeot Kupa harmadik helyét és az erőgyorsaságin is harmadikok lettek. 

Így a Székesfehérvár Rallyn aratott győzelmük és a Salgó Rallyn elért harmadik helyezésük után újabb dobogós eredménnyel zártak, a Peugeot Kupában pedig egyetlen pont hátránnyal állnak a második helyen. 

„Sokváltozós, jó nehéz verseny volt – mondta Bertalan Márton. – Voltak nagyon jó gyorsasági szakaszaink, de találtunk olyan pályát is, ahol még fejlődnünk kell. 

Az időjárás szerintem az egész mezőnynek feladta a leckét, azzal, hogy hol esett, hol elállt és még a gyorsasági rajtjában sem mindig lehetett eldönteni, hogy milyen gumi lenne a legjobb, nemhogy előtte a szervizparkban. Velünk is előfordult, hogy pont előttünk esett le az eső, de ilyen a rally. Szerintem ezt a feladatot egész jól teljesítettük. Bár volt egy megcsúszásunk, amit csak szerencsével úsztunk meg. Azt szoktam mondani, hogy azért is tenni kell, hogy a szerencse egy kicsit melléd állhasson. De most nagyon mellettünk állt. 

Fotó: Pál István Bence // Bertalan Márton–Paizs Róbert

Tavaly nagyon rossz Mecsek Rallynk volt és szerettem volna idén bizonyítani. Ez több pályán sikerült is. Az látszik, hogy az új, széles pályákon hamar megtalálom a ritmust, de a szűk, nem belátható szakaszokon sokat kaptunk. Ebben még fejlődnünk kell. Nem szabad elfelejteni, hogy ez a második évünk az ORB1-ben, úgyhogy még mindig tanulási fázisban vagyunk. Fokozatosan szeretnénk gyorsulni.“

A fejlődést emelte ki Paizs Róbert is, bár ő nem rejtette véka alá, hogy eggyel jobb helyezéssel boldogabb lett volna. 

„Örülök a harmadik helynek, nagyon jó lett volna a másodikat megszerezni – mondta a navigátor. – Kétségtelen, hogy sokat fejlődtünk, Marcinak ez volt a harmadik ORB-futama a Peugeot-val, és ez volt a harmadik közös versenyünk is. 

Fotó: Pál István Bence // Bertalan Márton–Paizs Róbert

Árpádtető parádés volt, de ahogy Marci mondja, a szűk részeken még fejlődnünk kell. Sajnálom, hogy pénteken nem tudtunk sötétben menni, az megint csak egy jó tanulási lehetőség lett volna. 

Két pont előnnyel érkeztünk a Mecsek Rallyra, most egy pont a hátrányunk, a Veszprém Rallyn szeretnénk ezt megint a mi javunkra fordítani.“

Bertalan Márton és Paizs Róbert együttműködő partnerei: 

PR-Parts Autóalkatrészek Kft., Pilis Autóüveg Kft., RI-Car Kft., Emineo Magánkórház, Kezew Tabak Bt., Autodekor.hu

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.