Bertalan Márton

Bertalan Márton harmadszorra is dobogón a Peugeot Kupában

Igen szoros versenyben szerezte meg a Peugeot Kupa harmadik helyét Bertalan Márton és Paizs Róbert a HUMDA Országos Rally Bajnokság harmadik futamán, a Mecsek Rallyn. Ezzel mind a három idei futamukon dobogós helyen végeztek, a bajnokságban pedig egyetlen pont hátránnyal állnak a második helyen. 

Egyre jobban éleződik a verseny a Peugeot Kupában, amelyre kilenc páros nevezett a Mecsek Rallyn és hét ért célba. Az első négy helyezett között kevesebb, mint egy perc volt a különbség és az egyes helyezések is szinte csak az utolsó pillanatban dőltek el. 

Bertalan Márton és Paizs Róbert a harmadik helyen kezdték a versenyt.  A második szakaszon úgy érezték, mintha defektet kaptak volna, itt visszaesetek ugyan a negyedikre, de aztán zsinórban háromszor autóztak második időt, amivel felkapaszkodtak egészen a második helyre. 

Fotó: Pál István Bence // Bertalan Márton–Paizs Róbert

A Mecsek Rally szombati napján végül szoros versenyben szerezték meg a Peugeot Kupa harmadik helyét és az erőgyorsaságin is harmadikok lettek. 

Így a Székesfehérvár Rallyn aratott győzelmük és a Salgó Rallyn elért harmadik helyezésük után újabb dobogós eredménnyel zártak, a Peugeot Kupában pedig egyetlen pont hátránnyal állnak a második helyen. 

„Sokváltozós, jó nehéz verseny volt – mondta Bertalan Márton. – Voltak nagyon jó gyorsasági szakaszaink, de találtunk olyan pályát is, ahol még fejlődnünk kell. 

Az időjárás szerintem az egész mezőnynek feladta a leckét, azzal, hogy hol esett, hol elállt és még a gyorsasági rajtjában sem mindig lehetett eldönteni, hogy milyen gumi lenne a legjobb, nemhogy előtte a szervizparkban. Velünk is előfordult, hogy pont előttünk esett le az eső, de ilyen a rally. Szerintem ezt a feladatot egész jól teljesítettük. Bár volt egy megcsúszásunk, amit csak szerencsével úsztunk meg. Azt szoktam mondani, hogy azért is tenni kell, hogy a szerencse egy kicsit melléd állhasson. De most nagyon mellettünk állt. 

Fotó: Pál István Bence // Bertalan Márton–Paizs Róbert

Tavaly nagyon rossz Mecsek Rallynk volt és szerettem volna idén bizonyítani. Ez több pályán sikerült is. Az látszik, hogy az új, széles pályákon hamar megtalálom a ritmust, de a szűk, nem belátható szakaszokon sokat kaptunk. Ebben még fejlődnünk kell. Nem szabad elfelejteni, hogy ez a második évünk az ORB1-ben, úgyhogy még mindig tanulási fázisban vagyunk. Fokozatosan szeretnénk gyorsulni.“

A fejlődést emelte ki Paizs Róbert is, bár ő nem rejtette véka alá, hogy eggyel jobb helyezéssel boldogabb lett volna. 

„Örülök a harmadik helynek, nagyon jó lett volna a másodikat megszerezni – mondta a navigátor. – Kétségtelen, hogy sokat fejlődtünk, Marcinak ez volt a harmadik ORB-futama a Peugeot-val, és ez volt a harmadik közös versenyünk is. 

Fotó: Pál István Bence // Bertalan Márton–Paizs Róbert

Árpádtető parádés volt, de ahogy Marci mondja, a szűk részeken még fejlődnünk kell. Sajnálom, hogy pénteken nem tudtunk sötétben menni, az megint csak egy jó tanulási lehetőség lett volna. 

Két pont előnnyel érkeztünk a Mecsek Rallyra, most egy pont a hátrányunk, a Veszprém Rallyn szeretnénk ezt megint a mi javunkra fordítani.“

Bertalan Márton és Paizs Róbert együttműködő partnerei: 

PR-Parts Autóalkatrészek Kft., Pilis Autóüveg Kft., RI-Car Kft., Emineo Magánkórház, Kezew Tabak Bt., Autodekor.hu

Csomós Mixi

Csomós Mixi: Újra kölcsönadjuk Atit

A Győr Rally után a Rally Hungaryn is rajthoz áll Csomós Mixi elválaszthatatlan társa, Nagy Attila. A rutinos navigátor ezúttal a szintén Hungarian Motorsport Academy (HMA) versenyző Hangodi Bendegúzt segíti ki a szezonzáró rally Európa-bajnoki futamon a Peugeot 208 Rally4-ben. 

„Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn navigált utoljára Csomós Mixinek, de azóta is elengedhetetlen része a csapatunknak – mondta Szabó Krisztián csapatvezető. – Minden versenyen ott van velünk, változatlanul ő készíti a ‘team plant’, hogy kinek, mikor mi a feladata, és verseny közben is sokat segít (Csomós) Mixinek és (Bán) Vityának. 

A Rally Hungary lesz Csomós Mixi pályafutásának legfontosabb versenye, ezért Ati segítségére is számítottunk. Azonban a HUMDA-tól megkerestek minket, hogy a HM Academy társunkat, Hangodi Bendegúzt ki tudjuk-e segíteni Atival, mint kölcsönnavigátorral. 

Mivel mi is sok segítséget kaptunk a HM Academytől, és a programnak az is része, hogy a benne szereplők segítsék egymást, Mixivel és Atival közösen úgy döntöttünk, hogy a Győr Rally után újra kölcsön adjuk Atit. 

Szerintem neki is jó lehetőség lesz, hogy autóba üljön, akár tanuljon és nagyon bízom benne, hogy egy tehetséges fiatal versenyző, Hangodi Bendegúz pályafutását is segíteni tudjuk.“

Fotó: Csomós Mixi // Nagy Attila

Nagy Attila ugyan nem így tervezte október első hétvégéjét, de örül a kihívásnak, amit a rá jellemző komolysággal kezel. 

„Tényleg nem terveztem, hogy a Rally Hungaryn versenyautóba ülök, de örülök a lehetőségnek – mondta Nagy Attila. – Tudom, hogy Mixinek nagyon fontos ez a verseny, hiszen hazai pálya és Vityával nagyon jó lendületben vannak, ezért az eredeti terv az volt, hogy amiben csak tudom, segítem őket.

Ugyanakkor nagyon nagy megtiszteltetés a HUMDA felkérése, hogy Hangodi Bendegúznak navigáljak. Őt nagyon céltudatos, a korához képest rendkívül komoly embernek ugyanakkor nagyon jó fej srácnak is tartom. 

A Peugeot Kupában tavaly kimagasló eredményt ért el. Idén kezdte az Eb-programot, ami nem könnyű feladat. Mi Mixivel tudnánk erről mesélni. Beni most abban a stádiumban van, mint mi egy évvel ezelőtt, úgyhogy remélem a tapasztalatommal tudok lendíteni rajta egyet. Szerintem a legfontosabb feladatunk az lesz, hogy élvezzük a versenyt. Ha ez megvan, akkor az eredmény is meglesz. 

Természetesen a rajtig szeretném segíteni Mixiék felkészülését is, a team plant most is én készítem. Kicsit furcsa lesz egyszerre két csapatnak is, de ez egy olyan feladat, amivel szívesen megbirkózom. 

Még egy belső információt hadd osszak meg a szurkolókkal. Amikor végleg eldöntöttük, hogy belevágunk, akkor a menedzserünk, Szabó Krisztián megkért, hogy hadd hívja fel ő Benit. Ugyanis mindig ráhárul, hogy ha valakivel rossz hírt kell közölni, most hadd közöljön egyszer egy jót is. 

Remélem, hogy sokan jönnek ki a versenyre és szurkolnak Mixiéknek meg egy kicsit nekünk is.“

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém