Bertalan Márton: Tartozunk magunknak egy jó Mecsek Rallyval

Bertalan Márton és Paizs Róbert a Peugeot Kupa éléről várhatja a HUMDA Országos Rally Bajnokság harmadik futamát, a Mecsek Rallyt, amely főleg a sofőrnek tartogat sok újdonságot. 

Igen szorosan alakul az idei Peugeot Kupa, amely rekordszámú nevezővel rajtolt. Két verseny után az első három helyezettet mindössze három pont választja el egymástól. Bertalan Márton és Paizs Róbert egy győzelemmel és egy harmadik helyezéssel a bajnokság élén állnak, ám nem dőlhetnek hátra, hiszen egy igen komoly versennyel folytatódik a bajnokság. 

„Tavaly indultam először a Mecsek Rallyn, de mintha átok ült volna rajtunk, annyi műszaki hibánk volt a Mitsubishivel – mondta Bertalan Márton. – Azért is bosszantott nagyon, mert Pécs városát és a környéket is nagyon szeretem, rendszeres járok ide. Tavaly úgy mentünk haza, hogy tartozunk magunknak egy jó Mecsek Rallyval. Ezt szeretnénk most megvalósítani. 

Fotó: Bertalan Márton

A szezonunk jól kezdődött. Jó döntés volt az ORC-s Mitsubishiről a Peugeot 208 Rally4-re és a Peugeot Kupára váltani. Nagyon szeretem ezt a kis autót, ami ugyan száz lóerővel gyengébb, mint a Mitsubishink volt, de sokkal fejlettebb a futóműve, így közel azonos időket lehet vele autózni. 

A Peugeot Kupa nagyon erős, nem csak a rekordszámú nevező miatt, hanem azért is mert sok jó versenyző indul benen. Azt gondolom, hogy egy ilyen mezőnyben már gyorsasági szakaszt nyerni is elismerésre méltó dolog, hát még versenyt nyerni. Nekünk ez utóbbi már megadatott, aminek nagyon örülünk, de nem ülhetünk a babérjainkon. 

Tavaly ugyan indultam a Mecsek Rallyn, de az idei pályák közül csak egyen mentem, úgyhogy szinte minden újdonság lesz számomra, de nagyon szeretném megtörni az átkot és végre jó emlékekkel hazatérni a Mecsekből.“

Fotó: Bertalan Márton

Ebben lehet segítségére navigátora, Paizs Róbert, aki már többször versenyzett a Pécs környéki pályákon, sőt állíthatjuk, hogy ez az egyik kedvenc rallyja. 

„Többször is indultam már a Mecsek Rallyn, tavaly R5-össel is mehettem rajta – mondja Paizs Róbert. – Nagyon jók a pályák, nem csak a vonalvezetésük, de a minőségük is, jó a rendezés, Árpádtetőn pedig mindig élmény autózni.

(Bertalan) Marci nagyon ügyes, megfontolt versenyző, ráadásul még hallgat is rám. Az első két versenyünk jól sikerült, de Pécsre még egy kicsit finomítunk az itinerünkön, hogy még pontosabban tudjunk menni. 

A Peugeot Kupa nagyon erős, szoros a verseny, minden egyes pont döntő lehet az év végén, ezért a legapróbb részletek is számítanak.“

Fotó: Bertalan Márton
A Peugeot Kupa állása két futam után:

1. Bertalan Márton–Paizs Róbert 20 pont
2. Határ Attila–Éhn Dániel 19 pont
3. Berta László–Császár László 17 pont
4. Vogel Adrienn–Maricsek Miklós 9 pont
5. Viszló Csaba–Szegedi Máté 9 pont
6. Trencsényi Vincze–Patkó Gábor 8 pont
7. Németh 8V Péter–Spath Szabolcs 4 pont
8. Tóth-Gili Tamás–Molnár Mózes 3 pont
9. Dominik GT–Bán Viktor 2 pont

Bertalan Márton és Paizs Róbert együttműködő partnerei: 

PR-Parts Autóalkatrészek Kft., Pilis Autóüveg Kft., RI-Car Kft., Emineo Magánkórház, Kezew Tabak Bt., Autodekor.hu

Csomós Mixi

Csomós Mixi: Újra kölcsönadjuk Atit

A Győr Rally után a Rally Hungaryn is rajthoz áll Csomós Mixi elválaszthatatlan társa, Nagy Attila. A rutinos navigátor ezúttal a szintén Hungarian Motorsport Academy (HMA) versenyző Hangodi Bendegúzt segíti ki a szezonzáró rally Európa-bajnoki futamon a Peugeot 208 Rally4-ben. 

„Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn navigált utoljára Csomós Mixinek, de azóta is elengedhetetlen része a csapatunknak – mondta Szabó Krisztián csapatvezető. – Minden versenyen ott van velünk, változatlanul ő készíti a ‘team plant’, hogy kinek, mikor mi a feladata, és verseny közben is sokat segít (Csomós) Mixinek és (Bán) Vityának. 

A Rally Hungary lesz Csomós Mixi pályafutásának legfontosabb versenye, ezért Ati segítségére is számítottunk. Azonban a HUMDA-tól megkerestek minket, hogy a HM Academy társunkat, Hangodi Bendegúzt ki tudjuk-e segíteni Atival, mint kölcsönnavigátorral. 

Mivel mi is sok segítséget kaptunk a HM Academytől, és a programnak az is része, hogy a benne szereplők segítsék egymást, Mixivel és Atival közösen úgy döntöttünk, hogy a Győr Rally után újra kölcsön adjuk Atit. 

Szerintem neki is jó lehetőség lesz, hogy autóba üljön, akár tanuljon és nagyon bízom benne, hogy egy tehetséges fiatal versenyző, Hangodi Bendegúz pályafutását is segíteni tudjuk.“

Fotó: Csomós Mixi // Nagy Attila

Nagy Attila ugyan nem így tervezte október első hétvégéjét, de örül a kihívásnak, amit a rá jellemző komolysággal kezel. 

„Tényleg nem terveztem, hogy a Rally Hungaryn versenyautóba ülök, de örülök a lehetőségnek – mondta Nagy Attila. – Tudom, hogy Mixinek nagyon fontos ez a verseny, hiszen hazai pálya és Vityával nagyon jó lendületben vannak, ezért az eredeti terv az volt, hogy amiben csak tudom, segítem őket.

Ugyanakkor nagyon nagy megtiszteltetés a HUMDA felkérése, hogy Hangodi Bendegúznak navigáljak. Őt nagyon céltudatos, a korához képest rendkívül komoly embernek ugyanakkor nagyon jó fej srácnak is tartom. 

A Peugeot Kupában tavaly kimagasló eredményt ért el. Idén kezdte az Eb-programot, ami nem könnyű feladat. Mi Mixivel tudnánk erről mesélni. Beni most abban a stádiumban van, mint mi egy évvel ezelőtt, úgyhogy remélem a tapasztalatommal tudok lendíteni rajta egyet. Szerintem a legfontosabb feladatunk az lesz, hogy élvezzük a versenyt. Ha ez megvan, akkor az eredmény is meglesz. 

Természetesen a rajtig szeretném segíteni Mixiék felkészülését is, a team plant most is én készítem. Kicsit furcsa lesz egyszerre két csapatnak is, de ez egy olyan feladat, amivel szívesen megbirkózom. 

Még egy belső információt hadd osszak meg a szurkolókkal. Amikor végleg eldöntöttük, hogy belevágunk, akkor a menedzserünk, Szabó Krisztián megkért, hogy hadd hívja fel ő Benit. Ugyanis mindig ráhárul, hogy ha valakivel rossz hírt kell közölni, most hadd közöljön egyszer egy jót is. 

Remélem, hogy sokan jönnek ki a versenyre és szurkolnak Mixiéknek meg egy kicsit nekünk is.“

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém