Bertalan Márton: Tartozunk magunknak egy jó Mecsek Rallyval

Bertalan Márton és Paizs Róbert a Peugeot Kupa éléről várhatja a HUMDA Országos Rally Bajnokság harmadik futamát, a Mecsek Rallyt, amely főleg a sofőrnek tartogat sok újdonságot. 

Igen szorosan alakul az idei Peugeot Kupa, amely rekordszámú nevezővel rajtolt. Két verseny után az első három helyezettet mindössze három pont választja el egymástól. Bertalan Márton és Paizs Róbert egy győzelemmel és egy harmadik helyezéssel a bajnokság élén állnak, ám nem dőlhetnek hátra, hiszen egy igen komoly versennyel folytatódik a bajnokság. 

„Tavaly indultam először a Mecsek Rallyn, de mintha átok ült volna rajtunk, annyi műszaki hibánk volt a Mitsubishivel – mondta Bertalan Márton. – Azért is bosszantott nagyon, mert Pécs városát és a környéket is nagyon szeretem, rendszeres járok ide. Tavaly úgy mentünk haza, hogy tartozunk magunknak egy jó Mecsek Rallyval. Ezt szeretnénk most megvalósítani. 

Fotó: Bertalan Márton

A szezonunk jól kezdődött. Jó döntés volt az ORC-s Mitsubishiről a Peugeot 208 Rally4-re és a Peugeot Kupára váltani. Nagyon szeretem ezt a kis autót, ami ugyan száz lóerővel gyengébb, mint a Mitsubishink volt, de sokkal fejlettebb a futóműve, így közel azonos időket lehet vele autózni. 

A Peugeot Kupa nagyon erős, nem csak a rekordszámú nevező miatt, hanem azért is mert sok jó versenyző indul benen. Azt gondolom, hogy egy ilyen mezőnyben már gyorsasági szakaszt nyerni is elismerésre méltó dolog, hát még versenyt nyerni. Nekünk ez utóbbi már megadatott, aminek nagyon örülünk, de nem ülhetünk a babérjainkon. 

Tavaly ugyan indultam a Mecsek Rallyn, de az idei pályák közül csak egyen mentem, úgyhogy szinte minden újdonság lesz számomra, de nagyon szeretném megtörni az átkot és végre jó emlékekkel hazatérni a Mecsekből.“

Fotó: Bertalan Márton

Ebben lehet segítségére navigátora, Paizs Róbert, aki már többször versenyzett a Pécs környéki pályákon, sőt állíthatjuk, hogy ez az egyik kedvenc rallyja. 

„Többször is indultam már a Mecsek Rallyn, tavaly R5-össel is mehettem rajta – mondja Paizs Róbert. – Nagyon jók a pályák, nem csak a vonalvezetésük, de a minőségük is, jó a rendezés, Árpádtetőn pedig mindig élmény autózni.

(Bertalan) Marci nagyon ügyes, megfontolt versenyző, ráadásul még hallgat is rám. Az első két versenyünk jól sikerült, de Pécsre még egy kicsit finomítunk az itinerünkön, hogy még pontosabban tudjunk menni. 

A Peugeot Kupa nagyon erős, szoros a verseny, minden egyes pont döntő lehet az év végén, ezért a legapróbb részletek is számítanak.“

Fotó: Bertalan Márton
A Peugeot Kupa állása két futam után:

1. Bertalan Márton–Paizs Róbert 20 pont
2. Határ Attila–Éhn Dániel 19 pont
3. Berta László–Császár László 17 pont
4. Vogel Adrienn–Maricsek Miklós 9 pont
5. Viszló Csaba–Szegedi Máté 9 pont
6. Trencsényi Vincze–Patkó Gábor 8 pont
7. Németh 8V Péter–Spath Szabolcs 4 pont
8. Tóth-Gili Tamás–Molnár Mózes 3 pont
9. Dominik GT–Bán Viktor 2 pont

Bertalan Márton és Paizs Róbert együttműködő partnerei: 

PR-Parts Autóalkatrészek Kft., Pilis Autóüveg Kft., RI-Car Kft., Emineo Magánkórház, Kezew Tabak Bt., Autodekor.hu

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.