Bors Bertold második helyezéssel tért vissza

Nyolc hónap szünet és egy rövid rallycross kitérő után visszatért az MNASz Gokart Országos Bajnokság DD2-es kategóriájába Bors Bertold. A bajnoki címvédő az időmérőt, az elődöntőt és a döntőt is megnyerte, a szuperdöntőben pedig a második helyen végzett. Az MHH Kart Team versenyzője így az összesített értékelésben is második lett. 

Az idei versenyszezont az Országos Rallycross-bajnokság Swift Hibrid RX Kupájában kezdte Bors Bertold, ahol az első futamon győzelmet aratott. Az MHH Kart Team azonban úgy döntött, hogy a fejlődése érdekében visszatérnek a gokarthoz és a DD2-es kategóriához. 

Nem volt könnyű dolga a bajnoki címvédőnek, hiszen a sorozat harmadik fordulóján csatlakozott vissza, ráadásul a tavalyi Rotax Max Grand Finals óta, vagyis nyolc hónapja, nem ült gokartban. A kihagyás azonban nem nagyon látszott rajta, hiszen az időmérőt, az elődöntőt és döntőt is megnyerte, a szuperdöntőben pedig második lett. 

Fotó: Hajóka Sportfotó // MHH Kart Team, Bors Bertold (balra)

„A szombati nap még nagyon a visszaszokásról szólt – mosolygott Bors Bertold. – Vasárnap engem is meglepett, hogy megnyertük a warm upot. Az időmérőn pedig három és fél tizeddel voltam a leggyorsabb. A szerelőmtől háromszor is megkérdeztem az időmet, mert én sem mertem elhinni. 

Az elődöntő és a döntő is jól sikerült. A szuperdöntőben a rajtnál befulladt a motorom és visszaestem a második helyre. Végig szoros csatában voltunk. A brucki pályáról tudni kell, hogy nyáron szélárnyékban nagyon hamar elkoptatja a gumikat, ezért kicsit le kellett maradnom, hogy visszahűljenek. Az utolsó körökben szerettem volna támadni, de az ellenfelem is rutinos volt és zárta az íveket, így második lettem. 

Fotó: Hajóka Sportfotó // MHH Kart Team, Bors Bertold

Nagyon örülök, hogy ilyen jó eredménnyel tértem vissza. A bajnokságért a két kihagyott verseny miatt már nem tudunk harcolni, de minden futamon szeretném a legjobb formámat hozni és mind az MHH Kart Teamnek, mind pedig a Brilliant Driver Programnak a lehető legjobb eredményt elérni.“

Bors Bertold, MHH Kart Team, DD2 eredmények

MNASZ Gokart Országos Bajnokság, 3. forduló, Bruck (Ausztria), 2023. június 9–11.

Résztvevők: 5
Időmérő: 1.
Elődöntő: 1.
Döntő: 1. (leggyorsabb kör)
Szuperdöntő: 2.
Összesített eredmény: 2.  

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program

 

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.