Bouffier nyert – Monte-Carlo Rali

A csütörtöki felfordulás után pénteken éjszaka már nyugodt körülmények között ért véget a századik születésnapját ünneplő Monte-Carlo Rali. A híres Col de Turini gyorsasági szakaszon ezúttal nem volt hó, így nagyobb különbségek nem tudtak kialakulni a versenyzők között.

Bryan Bouffier csütörtökön vette át a vezetést a hóesésben, pénteken pedig végig kézben tudta tartani a versenyt. A pénteki öt gyorsaságiból az első hármon keményen támadta őt Freddy Loix, aki 1 perc 5 másodperces hátrányát 47 másodpercre csökkentette. Az utolsó két gyorsasági előtt azonban ez túl soknak bizonyult és Loix inkább a biztos második helyet választotta, egy kockázatos üldözés helyett.

Bouffier révén így 2009 után újra a Peugeot-hoz került a hatalmas presztízsértékű Monte-Carlo Rali győzelme.

A Skoda tavalyi bajnoki címe után mindent elkövetett, hogy megnyerje a versenyt, de ezúttal meg kellett elégedni Freddy Loix révén a második helyezéssel.

Hatalmasat autózott a versenyen Stéphane Sarrazin, akinek a péntek esti gyorsaságik egyikén negyedikben ragadt a váltója. Az utolsó körre azonban a Peugeot gyári csapata 15 perc alatt váltót cserélt a franciának, aki így még éppen el tudta csípni a harmadik helyet.

A Peugeot azonban taktikázott és mivel Sarrazinre inkább a Le Mans-i csapatban számítanak és nem az IRC-n, ezért az utolsó időellenőrzőn később csekkolt, harminc másodperc büntetést kapott, és a harmadik helyet átadta az állandó IRC-résztvevő Guy Wilksnek.

Éljen a sportszerűség a pénzzel szemben!

Francois Delecour a havas pályák után még a második helyen is állt, ám végül a pénteki száraz pályákon visszaesett az ötödikre, ami azonban így is szép teljesítmény volt a Monte 1994-es győztesétől.

A verseny elején domináló Juho Hänninen a csütörtöki havas pályán szerzett hátrányával csak a hatodik helyen végzett a gyári Skodával. Petter Solberg szintén a hóban esett vissza a második helyről a hetedikre, amelyet az utolsó etapon veszített el, amikor tönkrement autójában a generátor, és emiatt nem jutott el a szervizparkig.

Az egy év kihagyás után visszatérő Nicolas Vouilloz szerezte meg a hetedik helyet, aki a verseny végére nagyon jó formába került, és ha az első szakaszon nem kell kicserélnie defektes kerekét, még előrébb is végezhetett volna.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program