Csomós Mixi: Hat szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Az első tíz gyorsasági szakaszból hatot megnyert Csomós Mixi és Bán Viktor a Rally Hungaryn, ahol egy defekt ellenére is 15 másodperc előnnyel vezették a versenyt. A Hungarian Motorsport Academy párosát már csak két szakasz választotta el az első rally Európa-bajnoki futamgyőzelmétől, amikor Óhután a kihordáson felúszott a Skoda Fabia Rally2 evo, lesodródtak az útról, fának ütköztek és kiestek. 

Jól kezdődött az idei rally Európa-bajnokság záró futama, a Rally Hungary Csomós Miklós és Bán Viktor számára. Péntek este a nézőcsalogató Rabócsiringen még csak a 11. időt autózták, ám szombat reggel azonnal szakaszgyőzelemmel kezdtek és át is vették a vezetést. A szombati első kör öt szakaszából négyet megnyertek és 14 másodperc előnnyel érkeztek a nap közbeni szervizparkba.

Az igazán versenyzőt próbáló szombati második körben újabb két szakaszgyőzelmet szereztek, amivel megnyugtató 22 másodpercre növelték előnyüket úgy, hogy gyakorlatilag végig kontrollálták a versenyt.

Fotó: Csomós Mixi

Vasárnap különösen nehéz nap várt a versenyzőkre, hiszen a négy gyorsasági szakaszt szervizpark nélkül kellett teljesíteni. Ezek közül az első szakaszt újra a Csomós–Bán kettős nyerte, megszerezve ezzel a hatodik gyorsasági győzelmüket. 

A vasárnapi második, összességében 10. gyorsasági több párosnak is fejtörést okozott. Mixiéknek is volt egy kisebb megforgásuk, majd három kilométerrel később bal első defektet kaptak. Nem ők voltak az egyetlenek, legnagyobb riválisuk is defekttel jött le, így az előnyükből 15 másodpercet megtartottak. 

A defektes kereket kicserélték, a leszakadt kartervédőt a csomagtartóban rögzítették és kisebb kozmetikai sérülésekkel mentek tovább. 

Fotó: Csomós Mixi

A 11. óhutai gyorsasági előtt megbeszélték, hogy előnyükből 3–5 másodpercet leadnak az utolsó gyorsasági előtt. Azonban egy kihordáson felúszott a Skoda Fabia Rally2 evo, lecsúsztak az útról és fának ütköztek. A versenyzők nem sérültek, de nem tudták folytatni a versenyt. 

„Nagyon sajnálom, hogy a szurkolóknak és a támogatóinknak nem tudtuk megszerezni az Európa-bajnoki futamgyőzelmet – mondta Csomós Mixi. – A felkészülésünk tökéletes volt, a Diósgyőr Rallyval és a szerdai teszttel. Nyomás nélkül a saját tempónkat autóztuk és végig kontroll alatt tartottuk mindent. 

Hazai pályán mentünk, de ettől függetlenül a Rally Hungary nagyon nehéz verseny volt. Az első tíz gyorsaságiból hatot nyertünk, ami szerintem nagyon jó eredmény, főleg hogy a WRC2-es világbajnok, a korábbi Rally Hungary győztes, Mads Ostberg volt a legnagyobb ellenfelünk. 

Fotó: Csomós Mixi

A defektünk után (Bán) Vityával megbeszéltük, hogy nem kockáztatunk, ha Óhután Madstől kapunk 3–5 másodpercet, akkor sem történik semmi. Így is mentünk. A kihordáson azonban megúszott az autó hátulja és nekimentünk egy fának, ami sajnos a verseny végét jelentette számunkra. 

Az autó összetört, újra kasztnit cserélünk, viszont volt biztosításunk, úgyhogy ezzel most nem lesz gond. A 2024-es szezonnyitó Eb-futamra készen leszünk vele, és az egész csapatunk nevében ígérhetem, hogy mindent el fogunk követni azért, hogy nagyon sok örömet szerezzünk a szurkolóknak. 

Köszönöm, hogy ennyien kijöttetek és szurkoltatok nekünk. A rendezőknek pedig csak gratulálni tudok, nagyon magas színvonalú versenyt rendeztek, büszkék lehetünk a magyar Eb-futamra. Találkozunk jövőre!“

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém, PIZZA NARR, Park Inn by Radisson Zalakaros Resort and Spa

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program