Csomós Mixi

Csomós Mixi: Nagyon kell a Diósgyőr Rally

A Teszt értékelés első helyén végzett Csomós Mixi és Bán Viktor Skoda Fabia Rally2 evóval a Diósgyőr Rallyn. A Hungarian Motorsport Academy párosa számára azonban az eredménynél sokkal fontosabb volt, hogy egy héttel a magyar Európa-bajnoki futam, a Rally Hungary előtt éles körülmények között tudtak bemelegíteni és tesztelni.

Egy héttel a Rally Hungary előtt rendezték az ORB2-es és ORB3-as bajnoki futamot, a Diósgyőr Rallyt, amely egyben a nagy múltú sportegyesület, a DVTK egyik legnagyobb lépése volt a magyar rallysport felé. Bár az ORB1-es versenyzők ezúttal nem szerezhettek bajnoki pontot, tesztelés céljából rajthoz állhattak a versenyen. Ezt a lehetőséget használta ki Csomós Mixi és Bán Viktor is. 

„Nagyon örültünk neki, hogy egy héttel a Rally Hungary előtt éles körülmények között készülhettünk és hidegebb időjárás mellett tudtunk gumit és beállítást tesztelni – mondta Csomós Mixi. 

Azt már a Diósgyőr Rally előtt is elmondtam, milyen sokat számít, ha a verseny előtt egy héttel autóba tudsz ülni. Most ezt számszerűsíteni is tudom: Teszt nélkül álltunk rajthoz és egy kör kellett ahhoz, hogy belerázódjunk. A 15 kilométeres Mályinkán tíz, a 7 kilométeres Bükkszentlászlón pedig négy másodpercet gyorsultunk a második körre. 

Fotó: Csomós Mixi // Diósgyőr Rally 2023

Szerdán még tervezünk egy 60 kilométeres tesztet, úgyhogy a Rally Hungaryn szinte egy teljes ORB1-es futam tapasztalatával állunk rajthoz, így már az első méterektől kezdve a legjobb formánkat tudjuk hozni. 

A felkészülés mellett örültem annak is, hogy újra versenyezhettünk ezeken a klasszikus pályákon, és remélem, hogy hamarosan az ORB1-es mezőny is visszatérhet ide. Nagyon kell a környéknek és a szurkolóknak is a Diósgyőr Rally, a DVTK stadion pedig méltó helyszíne volt a szervizparknak.“

Fotó: Csomós Mixi // Diósgyőr Rally 2023

Mixi mellett navigátora, Bán Viktor is elégedett volt: 

„Jól éreztük magunkat, amit terveztünk, mindent ki tudtunk próbálni. Azt látom Mixin, hogy egyre kifinomultabban használja a gurítós stílust, hogy nem támadja meg a kanyarokat, hanem a kigyorsításra koncentrál. Ezzel egyre gyorsabbak vagyunk úgy, hogy közben egyre biztonságosabban is megyünk. 

Minden a helyén van, ha ezt a tempót, lendületet tudjuk tartani, akkor a Rally Hungary is jó lesz.“ 

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.