Csomós Mixi

Csomós Mixi nem így akart versenyezni Solberggel

A ZEG Rally Show-n szerette volna megmutatni Csomós Mixi a magyar közönségnek is az idei rally Európa-bajnokságon szereplő Skoda Fabia R5-ösét, azonban ez egy kicsúszás miatt rövidebbre sikerült, mint ahogyan tervezte. Minden szurkolótól elnézését kér és köszöni a sok szeretetet, buzdítást, amit az autó mellett, vagy később a ZalaZONE-ban kapott. 

„Nincs mit szépíteni, az én hibám volt“ – mondta a HUMDA Academy versenyzője. – Elrajtoltunk, 10 bal 5 derékszög padló, 200 sima jobb 5, 30 bekötőnél bukkan, 60 jobb 2 padló, pici jobb, 150 bal 5 derékszög. Eddig jutottunk. 

Rövidet akartam fékezni. Amikor láttam, hogy nem fog megállni, akkor ráhúztam a kéziféket és beestünk egy vízmosásba. 

Gondolhatod mit éltem át, megcsináljuk a Róma Rallyt, hazajövünk és egy tét nélküli autózáson, ahova a közönség miatt mentem el, beesek az első kanyarba. Rettentő mérges vagyok magamra.“

Mixit az sem vigasztalja, hogy két nappal korábban a rally világbajnokságon, a Finn Rallyn hasonlóképpen járt Oliver Solberg, aki szintén az első igazi kanyarban esett ki. 

„Nem így akartam Solberggel versenyezni, elhiheted“ – mondta Csomó Mixi.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző Csomós Mixi azonban részben így is teljesítette a célját, hiszen rengeteg szurkolóval találkozott. 

„Nem hiszed el, de már útközben rengetegen integetett az autópályán, hihetetlen ez a sok szeretet, amit kapunk. Aztán ott a kanyarban is sok szurkolóval találkoztam, utána visszamentem a ZalaZONE-ba, ott is sokan érdeklődtek. Mindenki bátorított, hogy majd a Barum Rallyn megmutatjuk. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, akivel a helyszínen találkoztam vagy otthonról szurkol nekünk. Óriási dolog ez számunkra és mindig nagyon nehéz elhinni, hogy ennyi embert érdekel a mi versenyzésünk. 

A szurkolók mellett jó volt találkozni a régi ellenfelekkel is, akár, abszolútban, akár még a Peugeot Kupában mentünk együtt. Most találkoztam először Krózser Menyával személyesen, akit nagyon jó versenyzőnek tartok és megtisztelő volt, hogy milyen elismerően beszélt az idei szereplésünkről. 

Az autó már vasárnap otthon volt, édesapám nem örült neki, hogy plusz munkát adtam neki, de azonnal nekiállt szétszedni. Hihetetlen, hogy milyen erővel segíti a versenyzésünket, amit nem tudok elégszer megköszönni neki. 

A ZEG Rally Show közönségétől elnézést kérek. Ígérem, hogy jövőre, ha nem esik egybe a verseny Eb-futammal, akkor feltétlenül visszatérek, murva set uppal jövünk, hozom magammal (Nagy) Atit is, mert nélküle el vagyok veszve, és egy jót autózunk a közönségnek, mert ezzel tartozom nekik.“

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program