Csomós Mixi

Csomós Mixi sikeresen tért vissza az Európa-bajnokságra

Közel három hónap szünet után pályafutása legjobb rally Európa-bajnoki eredményével tért vissza Csomós Mixi és Bán Viktor. A HM Academy versenyzői a Róma Rallyn az abszolút hetedik helyen értek célba, a gyorsaságukat pedig a Power Stage-en mutatták meg, ahol az igen előkelő második helyet szerezték meg. 

Nagy szüksége volt a csapatnak a sikerre, hiszen a Kanári-szigetek Rallyn elszenvedett baleset után nagyon mélypontra kerültek. A szurkolók azonban átlendítették őket a holtponton, közösségi finanszírozásból vásároltak egy új karosszériát. 

Csomós Mixinek és a Nagy Attila helyére beugró új navigátornak, Bán Viktornak így egyetlen célja volt: a Róma Rallyn jó szerepléssel meghálálni a szurkolók segítségét. 

Ez már a verseny első napján is sikerült, hiszen a nagyon erős mezőnyben háromszor is top tízes időt autóztak. Egy lassú defekttel azonban veszítettek némi időt, így szombaton a 16. helyen zártak. 

Az igazi Mixi Style azonban másnap érkezett meg: négy szakasz alatt négy helyet javítva jöttek fel a 12. helyre. Az utolsó két gyorsaságin pedig igazán szárnyaltak. A 29 kilométeres Santopadrén abszolút harmadik időt autóztak, amivel már a kilencedik helyen álltak. De nem érték be ennyivel. 

A bónuszpontokat is adó Power Stage-et mégjobban megnyomták és abszolút második idő autóztak, amivel feljöttek a hetedik helyre. 

A hatodik helyezéstől a lehető legkisebb különbség választotta el őket, ugyanis a rally vb-ről és Eb-ről is jól ismert Yoann Bonatoval tizedmásodpercre azonos idővel fejezték be a versenyt. A holtversenyt pedig csak az a tény döntötte el a francia javára, hogy az első gyorsaságin ő autózta a jobb időt. 

Csomós Mixi és Bán Viktor így is pályafutásuk legjobb eredményét érték el. A hetedik helyért 13 pont járt, a Power Stage második helyéért további 4, így a rally-Európa-bajnokság idei hatodik futamán összesen 17 ponttal gazdagodtak.

Csomós Mixi
Fotó: Csomós Mixi

„Jó verseny volt és jó volt újra versenyezni – mosolygott Csomós Mixi. – Nagyon hálás vagyok a szurkolóknak, hogy mellénk álltak és a támogatásukkal kibillentették a csapatunkat a gödörből. Nélkülük nem állhattunk volna rajthoz és nem tudtam volna megmutatni, hogy képes vagyok karcmentesen célba érni egy Eb-futamon. Ezúton is köszönöm nekik.

(Bán) Vitya nagyon jó hangulatot és profizmust hozott a csapatba, de örülök, hogy (Nagy) Ati is ott volt velünk a versenyen. 

Az első napon a két 32 kilométeres gyorsaságival nem voltam elégedett, ott sokat kaptunk, utána pedig a defekttel veszítettünk, de ezt a kettőt leszámítva jó úton jártunk. 

Másnap a két utolsó gyorsaságin tudtunk 3. és 2. időt autózni. Örök elégedetlen vagyok, de erre a két szakaszra én sem tudok rosszat mondani. Ilyen erős mezőnyben ezek nagyon jó eredmények, és ami még fontosabb, hogy önmagunkhoz képest tavaly óta több, mint egy másodpercet gyorsultunk kilométerenként, és tettük ezt mindenféle kockáztatás nélkül. Jó hangulatban álltunk fel a dobogóra és remélem, hogy ez a jó formánk kitart a szezon végéig.

Köszönöm mindenkinek, akik kint vagy itthon szurkoltak nekünk, bízom benne, hogy sikerült egy kis örömet szereznünk nekik is és együtt lehetünk büszkék erre a közösen elért eredményre.“

Fotó: Csomós Mixi

Nem volt könnyű helyzetben a verseny előtt Bán Viktor, hiszen egy olyan navigátor helyére kellett beugrania, aki minden lélegzetvételét ismeri Csomós Mixinek, de sikeresen megoldotta a feladatát. 

„Óriási élmény volt – nevet Bán Viktor. – Hatalmas megtiszteltetés, hogy rám gondoltak, nagyon örültem, amikor (Nagy) Ati felhívott. Minden navigátornak az az álma, hogy egy ilyen gyors pilóta mellé üljön. Ati ott volt velünk a versenyen, sokat segített nekem, amiért nagyon hálás vagyok. 

Mixivel már a reptérre menet megvolt az összhang, ezzel nem volt gond. A teszten egy pillanatra meglepődtem, hogy milyen iszonyatos tempót diktál, de aztán sikerült alkalmazkodnom hozzá, nekem is gyorsabb ritmusban kellett navigálnom. 

Szombaton a két hosszú gyorsasági nem sikerült úgy, ahogy Mixi szerette volna, utána hosszasan beszélgettünk etapon, valamint este a csapattal, és sikerült megtalálnunk a jó eredmények kulcsát. 

Azt el kell mondanom a Róma Rallyról, hogy iszonyú erős volt a mezőny, végig minden másodpercben koncentrálni kellett, mert ha egy pillanatra lazítasz, azonnal elvernek. 

Az utolsó két gyorsaságink pedig parádés volt. Mixi egy igazi… De ezt úgyis tudják a szurkolók. Találkozunk hétvégén a Veszprém Rallyn!“

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft.

Fotó: Csomós Mixi

Csomós Mixi a Diósgyőr Rallyn melegít a Rally Hungaryre

Hetek óta a Rally Hungary lázában ég a HM Academy párosa, Csomós Mixi és Bán Viktor. A félkészülésük fontos állomása lesz a hétvégi Diósgyőr Rally, ahol pár nappal a magyar Európa-bajnoki futam előtt éles körülmények között tudnak melegíteni a Skoda Fabia Rally2 evóval.

„Szerintem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a Barum Rally célja óta csak a Rally Hungary lebeg a szemem előtt – mondta Csomós Mixi. – Nagyon szeretnénk a magyar Eb-futamon jó eredménnyel meghálálni a szurkolók, a támogatóink és a csapatunk kitartását. Hetek óta ezzel a versennyel kelek és fekszem. 

A felkészülésünk egyik legfontosabb része lesz a Diósgyőr Rally. Óriási lehetőség, hogy egy héttel a Rally Hungary előtt közel nyolcvan gyorsasági kilométert tehetünk meg a Fabiával. Egy ilyen Rally2-es versenyautó egészen másképp viselkedik, mint egy utcai autó, ezért fontos, hogy minél többet menjél és minél jobban együtt tudj élni vele. Óriási a különbség, ha úgy állsz rajthoz egy versenyen, hogy egy héttel előtte élesben mentél vagy kihagytál akár csak két-három hetet. 

Csomós Mixi
Fotó: Csomós Mixi

De nem csak a felkészülésünk miatt lesz fontos a Diósgyőr Rally. Nagyon jó dolognak tartom, hogy egy ilyen nagymúltú, több sportágat tömörítő csapat, mint a DVTK, nyitott az autósport felé. Remélem, több DVTK szurkolót tudunk megnyerni a rallynak és a rally szurkolók is jobban megismerhetnek más sportágakat. 

Köszönjük a lehetőséget, bízom benn, hogy a részvételünkkel is tudjuk emelni a Diósgyőr Rally rangját.“

Bán Viktor is természetesen a Rally Hungaryre készül, de a következő napokban Mixi belsőkamerás felvételeit fogja tanulmányozni, hogy állandó navigátora, Nagy Attila hangja alapján elkészítse a Diósgyőr Rally itinerét. 

Fotó: Csomós Mixi // Bán Viktor, Csomós Mixi

„Évtizedekig break táncoltam, most pedig edzőként dolgozom. A legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban megtanultam, hogy a jó eredményhez nagyon sok gyakorlás kell – mondja Bán Viktor. – A Diósgyőr Rally pedig a legjobb lehetőség a számunkra, hogy a Rally Hungary előtt élesben tudjunk gyakorolni. 

Tetszik, hogy a DVTK pálya a központja a versenynek, itt lesz a versenyiroda, a gépátvétel, a szervizpark. Remélem, hogy sokéves hagyomány első állomása lesz a hétvégi verseny. 

Mixi és Ati már mentek ezeken a pályákon, ezért a belsőkamerás felvételükből, Ati hangja alapján készítek egy alap itinert, amit Mixivel a pályabejáráson fogunk leellenőrizni. A cél, hogy jó hangulatban, lazán tudjuk versenyezni, ha ez meglesz, az eredmény is jönni fog.“

Fotó: Csomós Mixi // Győr Rally 2023

A Diósgyőr Rallyt szeptember 30-án rendezik, ahol Csomós Mixi és Bán Viktor mellett láthatják a szurkolók Hangodi Bendegúzt és Nagy Attilát is egy Peugeot 208 Rally4-essel. Mixi állandó navigátorát, Nagy Attilát a Rally Hungaryre adta kölcsön a csapat a szintén HM Academy versenyző Hangodinak, és ők is élnek a felkészülési verseny lehetőségével. 

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém