Csomós Mixi

Csomós Mixi sikeresen tért vissza az Európa-bajnokságra

Közel három hónap szünet után pályafutása legjobb rally Európa-bajnoki eredményével tért vissza Csomós Mixi és Bán Viktor. A HM Academy versenyzői a Róma Rallyn az abszolút hetedik helyen értek célba, a gyorsaságukat pedig a Power Stage-en mutatták meg, ahol az igen előkelő második helyet szerezték meg. 

Nagy szüksége volt a csapatnak a sikerre, hiszen a Kanári-szigetek Rallyn elszenvedett baleset után nagyon mélypontra kerültek. A szurkolók azonban átlendítették őket a holtponton, közösségi finanszírozásból vásároltak egy új karosszériát. 

Csomós Mixinek és a Nagy Attila helyére beugró új navigátornak, Bán Viktornak így egyetlen célja volt: a Róma Rallyn jó szerepléssel meghálálni a szurkolók segítségét. 

Ez már a verseny első napján is sikerült, hiszen a nagyon erős mezőnyben háromszor is top tízes időt autóztak. Egy lassú defekttel azonban veszítettek némi időt, így szombaton a 16. helyen zártak. 

Az igazi Mixi Style azonban másnap érkezett meg: négy szakasz alatt négy helyet javítva jöttek fel a 12. helyre. Az utolsó két gyorsaságin pedig igazán szárnyaltak. A 29 kilométeres Santopadrén abszolút harmadik időt autóztak, amivel már a kilencedik helyen álltak. De nem érték be ennyivel. 

A bónuszpontokat is adó Power Stage-et mégjobban megnyomták és abszolút második idő autóztak, amivel feljöttek a hetedik helyre. 

A hatodik helyezéstől a lehető legkisebb különbség választotta el őket, ugyanis a rally vb-ről és Eb-ről is jól ismert Yoann Bonatoval tizedmásodpercre azonos idővel fejezték be a versenyt. A holtversenyt pedig csak az a tény döntötte el a francia javára, hogy az első gyorsaságin ő autózta a jobb időt. 

Csomós Mixi és Bán Viktor így is pályafutásuk legjobb eredményét érték el. A hetedik helyért 13 pont járt, a Power Stage második helyéért további 4, így a rally-Európa-bajnokság idei hatodik futamán összesen 17 ponttal gazdagodtak.

Csomós Mixi
Fotó: Csomós Mixi

„Jó verseny volt és jó volt újra versenyezni – mosolygott Csomós Mixi. – Nagyon hálás vagyok a szurkolóknak, hogy mellénk álltak és a támogatásukkal kibillentették a csapatunkat a gödörből. Nélkülük nem állhattunk volna rajthoz és nem tudtam volna megmutatni, hogy képes vagyok karcmentesen célba érni egy Eb-futamon. Ezúton is köszönöm nekik.

(Bán) Vitya nagyon jó hangulatot és profizmust hozott a csapatba, de örülök, hogy (Nagy) Ati is ott volt velünk a versenyen. 

Az első napon a két 32 kilométeres gyorsaságival nem voltam elégedett, ott sokat kaptunk, utána pedig a defekttel veszítettünk, de ezt a kettőt leszámítva jó úton jártunk. 

Másnap a két utolsó gyorsaságin tudtunk 3. és 2. időt autózni. Örök elégedetlen vagyok, de erre a két szakaszra én sem tudok rosszat mondani. Ilyen erős mezőnyben ezek nagyon jó eredmények, és ami még fontosabb, hogy önmagunkhoz képest tavaly óta több, mint egy másodpercet gyorsultunk kilométerenként, és tettük ezt mindenféle kockáztatás nélkül. Jó hangulatban álltunk fel a dobogóra és remélem, hogy ez a jó formánk kitart a szezon végéig.

Köszönöm mindenkinek, akik kint vagy itthon szurkoltak nekünk, bízom benne, hogy sikerült egy kis örömet szereznünk nekik is és együtt lehetünk büszkék erre a közösen elért eredményre.“

Fotó: Csomós Mixi

Nem volt könnyű helyzetben a verseny előtt Bán Viktor, hiszen egy olyan navigátor helyére kellett beugrania, aki minden lélegzetvételét ismeri Csomós Mixinek, de sikeresen megoldotta a feladatát. 

„Óriási élmény volt – nevet Bán Viktor. – Hatalmas megtiszteltetés, hogy rám gondoltak, nagyon örültem, amikor (Nagy) Ati felhívott. Minden navigátornak az az álma, hogy egy ilyen gyors pilóta mellé üljön. Ati ott volt velünk a versenyen, sokat segített nekem, amiért nagyon hálás vagyok. 

Mixivel már a reptérre menet megvolt az összhang, ezzel nem volt gond. A teszten egy pillanatra meglepődtem, hogy milyen iszonyatos tempót diktál, de aztán sikerült alkalmazkodnom hozzá, nekem is gyorsabb ritmusban kellett navigálnom. 

Szombaton a két hosszú gyorsasági nem sikerült úgy, ahogy Mixi szerette volna, utána hosszasan beszélgettünk etapon, valamint este a csapattal, és sikerült megtalálnunk a jó eredmények kulcsát. 

Azt el kell mondanom a Róma Rallyról, hogy iszonyú erős volt a mezőny, végig minden másodpercben koncentrálni kellett, mert ha egy pillanatra lazítasz, azonnal elvernek. 

Az utolsó két gyorsaságink pedig parádés volt. Mixi egy igazi… De ezt úgyis tudják a szurkolók. Találkozunk hétvégén a Veszprém Rallyn!“

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft.

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.