Dudás: Szakaszgyőzelem az első gyorsaságin

Domaháza–Zabar Rally, 2020. június 21.

Kiválóan mutatkozott be éles körülmények között Dudás Gergő és Tóth Zsolt a Skoda Fabia R5-tel. A Clone Rally Team párosa a Domaháza–Zabar Rallyn megnyerte az első gyorsasági szakaszt, végül pedig a licences kategória negyedik helyén végzett.

Az ORC tavalyi bajnoka, Dudás Gergő márciusban váltott Mitsubishiről, Skoda Fabia R5-re, amivel akkor egy FRT futamon indult, de az első igazi rallyversenye csak a hétvégén volt.

„Nagyon jó volt három hónap után újra autóba ülni – mondta Dudás. – A rally 3-as versenyen csak az volt a célunk, hogy szokjuk az új technikát. Három nagyon neves, tapasztalt ellenfelünk is volt a licences kategóriában, akik nagyon jó mércét jelentettek.

A verseny előtt azt gondoltam, hogy ha a közelükben tudok lenni, akkor az már nagyon jó, álmomban nem gondoltam volna, hogy az első gyorsaságit megnyerjük.

Az első négy szakasz jó volt. Óvatosan próbáltam a technikát feszegetni, aminek a vége az lett, hogy az egyik lassítóban nekimentem a guminak. Kicsit esett már akkor és talán az a pár csepp víz nem kellett volna.

Az utolsó két szakaszra leesett az eső, nehéz volt eldönteni, hogy milyen gumikkal menjünk és nem akartam kockáztatni. Addig harmadikok voltuk, végül negyedikek lettünk, de összességében azt mondhatom, hogy jobban szerepeltünk, mint amire számítottam.

Nagyon hasznos volt ez a verseny, jó lenne Bakonyán is indulni még a Salgó Rally előtt, az is biztosan sokat jelentene.

Az első versenyeink, de szerintem az idei egész évünk is azzal fog telni, hogy az R5-öt tanuljuk. Még nagyon az elején vagyunk ennek az útnak, de Tóth Zsolti navigátorommal nagyon élvezzük. Remélem, a szurkolóknak is sok örömet fogunk szerezni az idén.“

A Clone Rally Team együttműködő partnerei:
FUEL, www.fuel-benzinkutak.hu, Desef Silver, Waldheim, Szilárd Sped Kft., Robo Trans, Roboplast, FRIK, Safety Truck Kft, Prometric Test Center, ESZO Kft, FHO, Herman Vitamins, JutaVit, Stage Light Theatre Szociális Szövetkezet, OLP – TECH Kft, Supersprint Kft, Micro Green Village, S7 Gázfutár, DREAM-LIGHT-THEATRE Bt., Domvill Szer KFT.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.