Duval visszavonul

29 éves korában, egy rali világbajnoki futamgyőzelemmel a háta mögött visszavonul az aktív raliversenyzéstől Francois Duval. Legalábbis belga értesülések szerint ezt jelentette be a hétvégén. Hivatalos weboldala nem érhető el, így a hírt egyelőre ott nem erősítette meg.

Duval döntésének hátterében az áll, hogy érzése szerint, az esélye annak, hogy valaha is gyári szerződéshez jut a rali világbajnokságon egyre kisebb. Ezért döntött úgy, hogy nem folytatja a tovább a szélmalomharcot, és inkább a családi használatautó kereskedésre koncentrál.

Duval 2001-ben, húsz évesen került a rali világbajnokságra. 2002-ben karolta fel a Ford-csapat. 2004-ben a Mexikó és a Deutschland Ralikon is második lett, amit követően a Citroën-csapathoz szerződött, ahol hibát hibára halmozott. Végül navigátora, Stéphane Prevot a Török Rali után úgy döntött, hogy többet nem versenyez Duvallal. Ezt követően csapata két versenyre kispadra ültette a belgát és Carlos Sainz-cal helyettesítette őt. Az év végére azonban újra visszakerült a csapatban. A bizalmat a Catalunya Ralin egy második hellyel, az Ausztrál Ralin pedig pályafutása első, és mind a mai napig egyetlen győzelmével hálálta meg.

2006-ban csak egy Skoda Fabia volánja mögött tudott rajthoz állni pár vb-futamon, 2007-ben pedig az OMV–Kronos csapat színeiben versenyzett egy Xsara WRC-vel, három aszfaltos versenyen. A Deutschland Ralin második lett.

Tavalyelőtt a Fordtól kapott lehetőséget, és szerzett két harmadik helyet a Deutschland és a Korzika Ralikon, kétszer azonban balesetet szenvedett.

Tavaly már nem tudott indulni a vb-n, és az IRC-n sem járt sok sikerrel, amikor az Ypres Rali első kanyarjában kicsúszott.

Francois Duvalt a kétezres évek elején a szakma az egyik legnagyobb tehetségnek tartotta, bár egy kicsit kezelhetetlen személyiség volt, ami miatt a belga médiának sem volt annyira a kedvence, mint Bruno Thiry vagy Freddy Loix. Az elmúlt években pedig egyre kevesebb versenyzési lehetőséget kapott, azt is főleg aszfalton, ami miatt a gyakorlatból is egyre jobban kijött.

Az idén még tárgyalt a Protonnal az IRC vagy az Ázsia-Pacifik bajnokságra, de végül úgy döntött, nem erőlködik tovább, és 83 vb-futammal, egy vb-futam győzelemmel és 14 dobogós helyezéssel a háta mögött visszavonul.

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax