Esztergom Classic 2023

Esztergom Classic: Historic, Cruise és Regularity élmény- valamint látványautózással ünnepelik meg az Esztergom Rally 30. évfordulóját május 19-21-én. 

Kereken harminc éve, 1993-ban rendezték az I. Esztergom Rallyt, amely tíz éven keresztül volt az Országos Rallybajnokság meghatározó versenye. A rendezők három évtized után újra összeálltak, hogy az Esztergom Classicon élmény- és látványautózással ünnepeljék meg az első verseny évfordulóját. 

A hagyományteremtő rendezvény a rallyversenyzés eredeti elképzeléséhez nyúlik vissza, amely az automobil kedvelői számára volt csillagtúra, összejövetel. 

Éppen ezért egyedülálló módon három szakág, a Historic, a Cruise és a Regularity képviselőit hívták meg. 

Esztergom Classic 2023

Historicban több olyan versenyző, autó vagy versenyződinasztia is rajthoz áll, akik az első Esztergom Rallyn is részt vettek. Köztük olyanok, akiket már évek óta nem láthattunk versenyautó volánja mögött.

A Cruise-ban historic autóval – nem feltétlenül versenyautóval – rendelkezők indulhatnak, akik elég bátrak hozzá, hogy nem csak álló helyzetben, hanem menetközben is megmutassák autóritkaságaikat a közönségnek. 

A Regularity szakágban a Budapest Rally mezőnye csatlakozik az Esztergom Classichoz. Ők a rallyversenyzés hőskorát, az átlagtartó versenyek szellemiségét képviselik. 

A rendezvény hangsúlyozottan historic ünnep és nem verseny, így a rallyautók látványra, a Cruise és a Regularity résztvevők pedig az élményre mennek, mind a résztvevők, mind pedig a szurkolók számára. 

„Idén lett harminc éves az I. Esztergom Rally, ami jó alkalom arra, hogy egy historic ünnepet szervezzünk az évfordulóra – mondta Köhler Zoltán, az Esztergom Classic rendezője. –  Remélem, a szurkolók számára is örömet fogunk szerezni azzal, hogy különleges historic autókat és olyan legendás versenyzőket hívtunk meg, akiket már régen láthattak a volán mögött. 

Szeretnénk a rendezvényt egy igazi historic ünneppé tenni, ezért három kategóriát hoztunk létre, amikben minden historic autózást kedvelő megtalálhatja a saját helyét. 

Az első évben korlátozott a résztvevők száma, nevezni nem is lehet, csak meghívásos alapon indulhatnak, de a jövőben szeretnénk az Esztergom Classicot nyitottá tenni minden historic autózást kedvelő számára.“

Esztergom Classic 2023

Az Esztergom Rallyk történetében mindig nagyon fontos szerepe volt Esztergom városának, amely igazi házigazdája volt a versenynek. Most is teljes mellszélességgel állt az Esztergom Classic mellé, így a város főteréről rajtol a mezőny, sőt, egy igen izgalmas városi pálya is szerepel a programban. 

„Nagy öröm számunkra, hogy több évtized kihagyás után újra rallyverseny érkezik városunkba, Esztergom Classic néven! – mondta Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere. – A verseny által nem csak a városunk szépsége, de a hazai autósport kiválóságai is a reflektorfénybe kerülnek majd. 

Az Esztergom Rally nem csak a modern autóversenyek szerelmeseit vonzza, de azoknak is kihagyhatatlan lehetőséget kínál, akik szeretik az oldtimer autókat. A versenyen ugyanis számos régi, de még mindig nagyszerű állapotban lévő járművet is láthatunk majd. 

Az Esztergomi Rally évtizedek óta emlékezetes pillanatokat szolgáltatott az autósport szerelmeseinek, és örömünkre szolgál, hogy ismét vendégül láthatjuk ezt a nagyszerű versenyt városunkban.“

Csomós Mixi

Csomós Mixi: Újra kölcsönadjuk Atit

A Győr Rally után a Rally Hungaryn is rajthoz áll Csomós Mixi elválaszthatatlan társa, Nagy Attila. A rutinos navigátor ezúttal a szintén Hungarian Motorsport Academy (HMA) versenyző Hangodi Bendegúzt segíti ki a szezonzáró rally Európa-bajnoki futamon a Peugeot 208 Rally4-ben. 

„Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn navigált utoljára Csomós Mixinek, de azóta is elengedhetetlen része a csapatunknak – mondta Szabó Krisztián csapatvezető. – Minden versenyen ott van velünk, változatlanul ő készíti a ‘team plant’, hogy kinek, mikor mi a feladata, és verseny közben is sokat segít (Csomós) Mixinek és (Bán) Vityának. 

A Rally Hungary lesz Csomós Mixi pályafutásának legfontosabb versenye, ezért Ati segítségére is számítottunk. Azonban a HUMDA-tól megkerestek minket, hogy a HM Academy társunkat, Hangodi Bendegúzt ki tudjuk-e segíteni Atival, mint kölcsönnavigátorral. 

Mivel mi is sok segítséget kaptunk a HM Academytől, és a programnak az is része, hogy a benne szereplők segítsék egymást, Mixivel és Atival közösen úgy döntöttünk, hogy a Győr Rally után újra kölcsön adjuk Atit. 

Szerintem neki is jó lehetőség lesz, hogy autóba üljön, akár tanuljon és nagyon bízom benne, hogy egy tehetséges fiatal versenyző, Hangodi Bendegúz pályafutását is segíteni tudjuk.“

Fotó: Csomós Mixi // Nagy Attila

Nagy Attila ugyan nem így tervezte október első hétvégéjét, de örül a kihívásnak, amit a rá jellemző komolysággal kezel. 

„Tényleg nem terveztem, hogy a Rally Hungaryn versenyautóba ülök, de örülök a lehetőségnek – mondta Nagy Attila. – Tudom, hogy Mixinek nagyon fontos ez a verseny, hiszen hazai pálya és Vityával nagyon jó lendületben vannak, ezért az eredeti terv az volt, hogy amiben csak tudom, segítem őket.

Ugyanakkor nagyon nagy megtiszteltetés a HUMDA felkérése, hogy Hangodi Bendegúznak navigáljak. Őt nagyon céltudatos, a korához képest rendkívül komoly embernek ugyanakkor nagyon jó fej srácnak is tartom. 

A Peugeot Kupában tavaly kimagasló eredményt ért el. Idén kezdte az Eb-programot, ami nem könnyű feladat. Mi Mixivel tudnánk erről mesélni. Beni most abban a stádiumban van, mint mi egy évvel ezelőtt, úgyhogy remélem a tapasztalatommal tudok lendíteni rajta egyet. Szerintem a legfontosabb feladatunk az lesz, hogy élvezzük a versenyt. Ha ez megvan, akkor az eredmény is meglesz. 

Természetesen a rajtig szeretném segíteni Mixiék felkészülését is, a team plant most is én készítem. Kicsit furcsa lesz egyszerre két csapatnak is, de ez egy olyan feladat, amivel szívesen megbirkózom. 

Még egy belső információt hadd osszak meg a szurkolókkal. Amikor végleg eldöntöttük, hogy belevágunk, akkor a menedzserünk, Szabó Krisztián megkért, hogy hadd hívja fel ő Benit. Ugyanis mindig ráhárul, hogy ha valakivel rossz hírt kell közölni, most hadd közöljön egyszer egy jót is. 

Remélem, hogy sokan jönnek ki a versenyre és szurkolnak Mixiéknek meg egy kicsit nekünk is.“

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém