Fodor Géza a Pannonia-ringen is az Eb-re készül

MHH Rally & Kart Team Gokart ob 2. futam (április 24–26.), Pannonia-ring előzetes

Az idén a gokart-Európa-bajnokságra koncentrál a többszörös magyar és CEE-bajnok Fodor Géza. Az MHH Rally & Kart Team versenyzője a négy Eb-futam mellett a teljes magyar bajnokságban is rajthoz áll a DD2 Masters kategóriában, egyrészről tapasztalatszerzés miatt, másrészről pedig, hogy az év végén kijusson a világdöntőre.

FodorWinterCup3

Három kérdés Fodor Gézához

Miért választottad az idén az Európa-bajnokságot?

Szeretnék fejlődni, amihez az kell, hogy erős mezőnyben versenyezzek. A magyar bajnokságot is szeretem, de egészen más dolog egy 34 fős mezőnyben rajtolni, ahol minden egyes helyezésért meg kell küzdeni. Az Eb-n, ha hibázol egyet, azonnal többen elmennek melletted, és ha nem szeded össze magad a következő kanyarra, akkor még öten-hatan. Négy futamból áll az Európa-bajnokság, plusz van egy Téli-kupa (Winter Cup) és az International Open, az év végén.

FodorWinterCup2

Mennyire vagy elégedett a Téli-kupán és az első Eb-futamon nyújtott teljesítményeddel?

A Téli-kupán látszott rajtam a megilletődöttség, de végül is a DD2 Mastersben harmadik lettem. Felállhattam a dobogóra, ami a célom volt. Egy dobogón álltam Cristiano Morgadoval, aki négyszer nyerte a Grand Finalt, és aki abszolút etalonnak tekinthető a gokartsportban. Ez nagy élmény volt! Az első Eb-futam időmérőjéről kizártak, mert tíz dekával könnyebb volt a gokartom, ami egyértelműen az én hibám volt. Így összesítésben az utolsó, 40. lettem, aminek következményeképpen minden selejtezőt a huszadik helyről kezdtem. A selejtezőkben 9., 11. és 15. lettem, így sikerült egyenes ágon az elődöntőbe jutnom, ahol egy rajtbaleset miatt csak 32. lettem a 34-ből. A döntőben nem versenyeztem jól, végül a 26. helyen értem célba, ami a Masters értékelésben negyedik helyet jelentett. Szerettem volna dobogóra állni, úgyhogy a kérdést megválaszolva, ezzel a teljesítményemmel nem vagyok elégedett.

FodorWinterCup1

Mi a terved a magyar bajnokságban?

A gokartban is számít minden egyes versenykilométer, versenykör, rajt, úgyhogy gyakorlásnak is kiváló. Szeretném a DD2 Masters kategóriában megvédeni a bajnoki címemet, amivel a világdöntőre is kvalifikálhatnám magamat.

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei: Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches, R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek, Logiszerviz Kft.

További információ: www.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program