Fodor Géza a Pannonia-ringen is az Eb-re készül

MHH Rally & Kart Team Gokart ob 2. futam (április 24–26.), Pannonia-ring előzetes

Az idén a gokart-Európa-bajnokságra koncentrál a többszörös magyar és CEE-bajnok Fodor Géza. Az MHH Rally & Kart Team versenyzője a négy Eb-futam mellett a teljes magyar bajnokságban is rajthoz áll a DD2 Masters kategóriában, egyrészről tapasztalatszerzés miatt, másrészről pedig, hogy az év végén kijusson a világdöntőre.

FodorWinterCup3

Három kérdés Fodor Gézához

Miért választottad az idén az Európa-bajnokságot?

Szeretnék fejlődni, amihez az kell, hogy erős mezőnyben versenyezzek. A magyar bajnokságot is szeretem, de egészen más dolog egy 34 fős mezőnyben rajtolni, ahol minden egyes helyezésért meg kell küzdeni. Az Eb-n, ha hibázol egyet, azonnal többen elmennek melletted, és ha nem szeded össze magad a következő kanyarra, akkor még öten-hatan. Négy futamból áll az Európa-bajnokság, plusz van egy Téli-kupa (Winter Cup) és az International Open, az év végén.

FodorWinterCup2

Mennyire vagy elégedett a Téli-kupán és az első Eb-futamon nyújtott teljesítményeddel?

A Téli-kupán látszott rajtam a megilletődöttség, de végül is a DD2 Mastersben harmadik lettem. Felállhattam a dobogóra, ami a célom volt. Egy dobogón álltam Cristiano Morgadoval, aki négyszer nyerte a Grand Finalt, és aki abszolút etalonnak tekinthető a gokartsportban. Ez nagy élmény volt! Az első Eb-futam időmérőjéről kizártak, mert tíz dekával könnyebb volt a gokartom, ami egyértelműen az én hibám volt. Így összesítésben az utolsó, 40. lettem, aminek következményeképpen minden selejtezőt a huszadik helyről kezdtem. A selejtezőkben 9., 11. és 15. lettem, így sikerült egyenes ágon az elődöntőbe jutnom, ahol egy rajtbaleset miatt csak 32. lettem a 34-ből. A döntőben nem versenyeztem jól, végül a 26. helyen értem célba, ami a Masters értékelésben negyedik helyet jelentett. Szerettem volna dobogóra állni, úgyhogy a kérdést megválaszolva, ezzel a teljesítményemmel nem vagyok elégedett.

FodorWinterCup1

Mi a terved a magyar bajnokságban?

A gokartban is számít minden egyes versenykilométer, versenykör, rajt, úgyhogy gyakorlásnak is kiváló. Szeretném a DD2 Masters kategóriában megvédeni a bajnoki címemet, amivel a világdöntőre is kvalifikálhatnám magamat.

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei: Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches, R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek, Logiszerviz Kft.

További információ: www.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.