Gaál: Teszt és ijesztgetés Vácon

Tesztelésre szánta Gaál József a Vác Ralit, ahol az Opel Ascona B új futóművét próbálta ki. A navigátorülést ezúttal fia, Gaál Ádám foglalta el, akivel egy kisebb kalandot is átéltek és egy félreértés miatt a frászt hozták a családjukra. Szerencsére azonban a gödöllői Opel Gaál csapatának egyetlen tagja sem sérült meg.

AIMG2929 (Large)

„Talán páran még emlékeznek rá, hogy a Baranya Kupán rossz úton jártam a futómű fejlesztéssel. Azóta kicseréltük a lengéscsillapítókat, ezt akartuk letesztelni a Vác Ralin. A tesztre tökéletesen alkalmas volt a verseny és a futóművünk is jól vizsgázott, úgyhogy elégedett vagyok” – mondta Gaál József.

„Kivételesen a fiam, Ádám navigált nekem, aki már többször is ült mellettem, jövőre pedig talán ő is indul majd. Ez mindig nagy felelősség és a feleségemet is mindig meg kell nyugtatni, hogy nem lesz semmi baj.

AIMG1779 (Large)

Nem nagyon szoktam kalandozni, de most sikerült beesnünk az árokba. Nagyon rossz minőségű volt a pálya, egy tíz méter hosszú szakaszon meg volt süllyedve az út. Pont ez elé tettek egy lassítót, amit ahogy kikerültünk, a gumi megdobott, két kerékre álltunk és becsúsztunk az árokba. Az autó sértetlen maradt és úgy estünk be az árokba, mintha egy aknára álltunk volna, úgyhogy az alját is azonnal le tudtam ellenőrizni.

A nézők rögtön rohantak oda, hogy jól vagyunk-e. Mondtuk, hogy köszönjük, jól. Jöttek vagy húszan, hogy akkor rakjuk vissza az útra az autót. Fantasztikus munkát végeztek a szurkolók, nélkülük még mindig ott ülnénk. Ezúton is köszönöm nekik a segítséget. Így is eltartott tíz percig, mire folytatni tudtuk a versenyt.

A szakasz céljában egy kislány megkérdezte tőlem, hogy miért késtünk. Mondtam neki, hogy két kerékre álltunk és bevertük magunkat az árokba. Ez az interneten úgy jelent meg, hogy árokba estünk és kiálltunk. Szegény feleségem meg frászt kapott, hogy mi történt velünk. De aztán a szervizeseinket elérte, akik mondták, hogy semmi bajunk, sőt az autó sem tört össze.

AIMG3810 (Large)

Amíg az árok szélén álltunk, jött Ördögh Mixi is, aki megállt a versenyautóval, megkérdezte nincs semmi bajotok, jó, akkor megyek tovább. Mixivel a hetvenes években versenyeztem először együtt a Spartacusban.

Az autót nagyon igénybe vették a rossz minőségű pályák. Több Dakart végigcsináltam már, itt Vácon volt olyan pálya, ami rosszabb állapotban volt, mint egy argentin szakasz a Dakaron.

Az autót már szétszedtük, készülünk a Budapest Ralira, ahol újra historic bajnoki pontokért versenyezhetünk.”

További információ:
http://www.gaaloldtimermotorsport.eu/
http://www.opelgaal.hu/

 

 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.