Gaál: Teszt és ijesztgetés Vácon

Tesztelésre szánta Gaál József a Vác Ralit, ahol az Opel Ascona B új futóművét próbálta ki. A navigátorülést ezúttal fia, Gaál Ádám foglalta el, akivel egy kisebb kalandot is átéltek és egy félreértés miatt a frászt hozták a családjukra. Szerencsére azonban a gödöllői Opel Gaál csapatának egyetlen tagja sem sérült meg.

AIMG2929 (Large)

„Talán páran még emlékeznek rá, hogy a Baranya Kupán rossz úton jártam a futómű fejlesztéssel. Azóta kicseréltük a lengéscsillapítókat, ezt akartuk letesztelni a Vác Ralin. A tesztre tökéletesen alkalmas volt a verseny és a futóművünk is jól vizsgázott, úgyhogy elégedett vagyok” – mondta Gaál József.

„Kivételesen a fiam, Ádám navigált nekem, aki már többször is ült mellettem, jövőre pedig talán ő is indul majd. Ez mindig nagy felelősség és a feleségemet is mindig meg kell nyugtatni, hogy nem lesz semmi baj.

AIMG1779 (Large)

Nem nagyon szoktam kalandozni, de most sikerült beesnünk az árokba. Nagyon rossz minőségű volt a pálya, egy tíz méter hosszú szakaszon meg volt süllyedve az út. Pont ez elé tettek egy lassítót, amit ahogy kikerültünk, a gumi megdobott, két kerékre álltunk és becsúsztunk az árokba. Az autó sértetlen maradt és úgy estünk be az árokba, mintha egy aknára álltunk volna, úgyhogy az alját is azonnal le tudtam ellenőrizni.

A nézők rögtön rohantak oda, hogy jól vagyunk-e. Mondtuk, hogy köszönjük, jól. Jöttek vagy húszan, hogy akkor rakjuk vissza az útra az autót. Fantasztikus munkát végeztek a szurkolók, nélkülük még mindig ott ülnénk. Ezúton is köszönöm nekik a segítséget. Így is eltartott tíz percig, mire folytatni tudtuk a versenyt.

A szakasz céljában egy kislány megkérdezte tőlem, hogy miért késtünk. Mondtam neki, hogy két kerékre álltunk és bevertük magunkat az árokba. Ez az interneten úgy jelent meg, hogy árokba estünk és kiálltunk. Szegény feleségem meg frászt kapott, hogy mi történt velünk. De aztán a szervizeseinket elérte, akik mondták, hogy semmi bajunk, sőt az autó sem tört össze.

AIMG3810 (Large)

Amíg az árok szélén álltunk, jött Ördögh Mixi is, aki megállt a versenyautóval, megkérdezte nincs semmi bajotok, jó, akkor megyek tovább. Mixivel a hetvenes években versenyeztem először együtt a Spartacusban.

Az autót nagyon igénybe vették a rossz minőségű pályák. Több Dakart végigcsináltam már, itt Vácon volt olyan pálya, ami rosszabb állapotban volt, mint egy argentin szakasz a Dakaron.

Az autót már szétszedtük, készülünk a Budapest Ralira, ahol újra historic bajnoki pontokért versenyezhetünk.”

További információ:
http://www.gaaloldtimermotorsport.eu/
http://www.opelgaal.hu/

 

 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.