Green Motorsport: Plesz Márk idén a nézőknek autózik

Komoly tervekkel vág neki a Green Motorsport mindkét versenyző párosa Plesz Márk és Dombai Szabolcs, valamint Szabó Krisztián és Szabó Kitti az idei Országos Historic Rallybajnokságnak. A télen alapos felújításon átesett két Gruppe A-s Lada 21074-essel kizárólag a nézőknek szeretnének autózni, amit először a Crumerum–Nyerges Rallyn bizonyíthatnak. 

„Már majdnem készen vagyunk – büszkélkedett Plesz Márk. – Mind a két autót szétszedtük a télen, alaposan kilakatoltuk őket. Aki követte a pályafutásunkat, az tudhatja, hogy bőven volt dolgunk.  

Egy nagyon kedves barátunk segített a fényezésben, aki annakidején még Cigány Zsiguliját is fújta. Képzelhetitek, mennyit sztoriztunk. Talán egy kicsit tovább is tartott a versenyautók fényezése, de legalább jól éreztük magunkat. 

Az én autóm kapott egy fejlesztést, egy új lámpatartót. A három lámpasor megmaradt, csak esztétikusabban és könnyebben szerelhetően helyezzük fel. 

Le is kellett vizsgáztatni. Legnagyobb bánatomra megkapta a traktorjelzést, a piros rendszámot, ami borzalmasan néz ki, de hát ez van. 

Fotó: Green Motorsport // Plesz Márk

Nagy öröm számunkra, hogy ebben a nem könnyű helyzetben a partnereink, az Aerus Zrt és a Garrison Barber Shop megmaradtak, sőt két új partnerünk is lett a Guminor és a Gyorsanklimat.hu. Utóbbi érdekessége, hogy nekik is zöld a színük, úgyhogy igazi Green Motorsport családtagok lettek. 

Tavaly komoly versenyben voltunk Tóth-Giliékkel a bajnoki címért, idén viszont egy kicsit taktikát váltunk és szeretnénk mind a ketten a nézőknek autózni. 

Hatalmas szeretetet kapunk tőlük. Tavaly, amikor leszakadt a csomagtartónk, kiabáltak, hogy nem baj, csak menjetek, nyomjad neki. Amikor kitoltak minket a srácok az árokból, megtiszteltetésnek vették, hogy hozzáérhettek a versenyautóhoz. De említhetném a Zemplén Rallyt is, amikor Ostberggel szemben szervizeltünk és ötven–hatvan ember szurkolt nekünk, hogy a két autót lábra tudjuk állítani, mert hát ki esik be a szezon utolsó futamán, ha nem mi, a Green Motorsport két ásza. 

Fotó: Green Motorsport // Plesz Márk

Kis csapat vagyunk, de nagyon sok olyan ember vesz körül minket, akiknek a rally az élete. Szeretnénk nekik és a szurkolóknak is megköszönni, hogy ilyen környezetben, ilyen hangulatban versenyezhetünk. 

A Nyerges Rally előtt is éjszakáztunk, de mindent megér, hogy ott lehetünk. Köszönjük, ha jöttök és szurkoltok, nem csak nekünk, hanem az egész mezőnynek.“

A Green Motorsport együttműködő partnerei: Areus Zrt., Garrison Barber Shop, Guminor, Gyorsanklimat.hu, Kanyik Motorsport, valamint minden rally szurkoló.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.