Plesz Márk

Green Motorsport: Végre versenyeztünk!

Az E2-es kategória második helyét szerezte meg Plesz Márk és Dombai Szabolcs az Országos Historic Rallybajnokság idei első futamán, a Nyerges Rallyn. Azonban sokkal fontosabb volt számukra, hogy a téli felkészülés után végre újra versenyezhettek a Lada 2105-össel. Testvérautójukkal Szabó Krisztián és Szabó Kitti már az első gyorsaságin kiestek, miután a Lada 2107-es mindkét féltengelye eltört. 

„Nagyon jó volt végre elrajtolni – mondta Plesz Márk. – A télen sokat dolgoztunk a két versenyautónkon. Reggel, amikor bementem a műhelybe mindig egy adrenalin fröccs volt látni a két autót. 

Imádom építeni őket, de a legnagyobb motivációt az adja, hogy tudjuk, magunknak építjük és előbb-utóbb mehetünk is velük. Most ez megvalósult, úgyhogy Dombai Szabival mi már a rajtban nagyon jól éreztük magunkat. 

Fotó: Green Motorsport // Szabó Krisztián, Plesz Márk

Az volt a terv, hogy a nézőknek autózunk, úgy is készítettük fel az autót, rövidebb végáttétellel. Az első gyorson még nem éreztem rá, elég sok idő telt el, hogy utoljára versenyeztem, és hogy utoljára Zsigulit vezettem. A rugógyári szakasz azonban jól kiadta. 

Sajnos Szafyék (Szabó Krisztián) az első gyorsaságin kiestek, mert eltört mind a két féltengelyük. Pedig nagyon megérdemelnék már, hogy célba érjenek.

A kiesésükön annyira felbosszantottuk magunkat, hogy Szafy a szervizparkban elővette a Mecsek Rallyról megmaradt Michelin TB-ket, felrakatta nekünk és kiadta a parancsot: időre megyünk. 

Fotó: Green Motorsport // Plesz Márk

Utána tulajdonképpen őértük is meg akartuk mutatni és sikerült felkapaszkodnunk a kategória második helyére. A látvány és a gyorsaság mellett az autóra is nagyon vigyáztam. Sokat dolgoztunk vele, nem akartam az első versenyen összetörni. Ez olyan jól sikerült, hogy karcmentesen hoztuk haza. Most is itt feszít mellettem a műhelyben. 

Köszönjük a szurkolóknak azt a fantasztikus hangulatot, amit a pályán teremtettek, remélem egy kicsit mi is hozzájárultunk a szórakoztatásukhoz. A Mecsek Rallyn szeretnénk mind a két autóval rajthoz állni és jó lenne már egy kettős célba éréssel megköszönni a Green Motorsport összes tagjának a munkát. A Salgóról sem tettünk le teljesen, de ezt még nem merem megígérni.“ 

Fotó: Green Motorsport // Plesz Márk

A Green Motorsport együttműködő partnerei: Areus Zrt., Garrison Barber Shop, Guminor, klimatgyorsan.hu, Kanyik Motorsport, valamint minden rally szurkoló.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.