Grönholm, Märtin, Ostberg és Meeke lehetnek a Mini WRC versenyzői

Nagy meglepetést nem okozott a Prodrive mai bejelentése, mely szerint 2011-ben a Mini Countryman WRC változatával visszatérnek a rali világbajnokságra.

A Mini 64-ben, 65-ben és 67-ben nyerte meg a Monte-Carlo Ralit. Akkor még nem volt világbajnokság, így hivatalosan nem aratott vb-futamgyőzelmet sem.

A mostani Mini azonban egészen más lesz, hiszen a márka rajongói csak hörcsögnek csúfolják az új Coutrymant, amelybe a BMW 1,6-os turbó motorját szerelik.

Érdekessége az autónak, hogy ugyan jövőre, várhatóan a Szardínia Ralin vetik be, de már most több privát csapattal tárgyalnak, és a Prodrive jelenlegi subarus ügyfeleit is erre a márkára tereli át. Így már jövőre több Minit láthatunk majd a világbajnokságon kívül is.

A versenyzők felől még nem döntöttek. A három éve visszavonult Marcus Grönholm megerősítette, hogy tárgyal a Prodrive-val, de Markko Märtin is felmerült, mint ahogyan Mads Ostberg és az IRC bajnoki cím védője, Kris Meeke is.

A Mini WRC programot felügyelő Prodrive vezetője, Dave Richards korábban is azt a taktikát alkalmazta, hogy egy már bizonyított versenyző mellé egy fiatalt szerződtetett, akinek a teljes vb-s pályafutását a csapat építette fel.

Így került például Colin McRae, mint fiatal tehetség Ari Vatanen mellé a Subaru Legacyban. A brit szakember pedig különösen szereti honfitársait szerződtetni, úgyhogy vigyázat Peugeot, ha nem figyeltek, elviszik az egyetlen IRC-menőtöket.

Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, FIA gokart Eb, Aragón

Krózser Menya jó formában kezdett az Eb-n

Jó formában érkezett Krózser Menyhért a KZ2-es FIA gokart Európa-bajnokság első hétvégéjére a spanyol Motorland Aragónban. Annak ellenére, hogy még sohasem versenyzett ezen a pályán gyorsan alkalmazkodott. Jól rajtol, annak ellenére, hogy többnyire külső ívről indult, mindig meg tudta őrizni a rajtpozícióját. Az eredményei kiegyensúlyozottak voltak, de a technikából valami hiányzott az igazán jó eredmény eléréséhez.

„Jó formában voltam és elégedett vagyok a teljesítményemmel – mondta a máskor többnyire önkritikus Krózser Menyhért. – A technika azonban nem állt össze, bármit csináltunk, több tized hátrányban voltunk.

Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, FIA gokart Eb, Aragón

Aragónban most versenyeztem először. A pálya tetszett, széles, technikás, kifejezetten élvezetes. Gyorsan megtanultam, és az eredményeim is szinte egész hétvégén nagyon egyenletesek voltak. A csapat több dolgot is megpróbált, de nem jutottunk előbbre.

A rajtjaim jók voltak, szinte mindig kívülről indultam, ami ezen a pályán nagy hátrány, hiszen két jobbossal kezdődik, és ha nem tudsz besorolni, akkor több pozíciót is veszíthetsz. Én mindig megőriztem a pozíciómat.

Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, FIA gokart Eb, Aragón

Az időmérőn és az első négy előfutamon végig egyenletes szintet hoztam. Az utolsó előfutam esős volt, gondoltam, hogy itt kevésbé számít a műszaki hátrány és egy kicsit kockáztattam, lila szektorom volt, a hétvége során először, de egy picivel többet kockáztattam, mint kellett volna és megforogtam. Ez volt az egyetlen hibám.

Az elődöntő jobban alakult, itt sokat tudtam előzni, de a döntőbe jutáshoz erősebb előfutamok kellettek volna. A csapat sem értette, miért voltunk ekkora tempóhátrányban. Bármit próbáltunk, ugyanannyi volt a lemaradásunk.

Fotó: MHH Racing Team // Krózser Menyhért, FIA gokart Eb, Aragón

Az eredménnyel nyilván nem vagyok elégedett, de úgy érzem, hogy amit lehetett, kihoztam a hétvégéből. Versenyzői pályafutásom során most vagyok a legjobb formámban, nagyon szeretnék már egy olyan versenyt, amikor csak rajtam múlik az eredmény, és megmutathatom a tudásomat.

Most egy hosszabb szünet következik és a nyár végén folytatódik az Eb Val Vibratában. Én már most készen állok.“

Krózser Menyhért, MHH Racing Team, KZ2 eredmények

KZ2-es FIA gokart Európa-bajnokság – 1. futam, Motorland Aragón (Spanyolország), 2024. július 5–7.

Résztvevők: 86
Időmérő csoport: 14.
Időmérő: 41.
EF előfutam: 14.
AE előfutam: 14.
CE előfutam: 13.
DE előfutam: 14.
BE előfutam: 26.
Előfutamok összesített: 44.
B Elődöntő: 15.
Elődöntő utáni összesített: 43.

Az MHH Racing Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP – Brilliant Driver Program