Gyári versenyző lett Hideg Ádám

Gyári szerződést kapott Hideg Ádám a Sodi Racing junior csapatába, amelyet az ő kedvéért növeltek meg kettőről, három fősre. Az egyik legtradicionálisabb gokart gyártó azzal a nem titkolt szándékkal igazolta a magyar versenyzőt, hogy az OKJ kategóriában dobogós helyezéseket szállítson az Eb-n, a CF-en és világbajnokságon is. Érdekesség, hogy Ádám csapattársa, édesapja régi ellenfelének a fia. 

A hétvégén rendezik a Champions of the Future második futamát a spanyolországi Zuerában – majd két héttel később itt folytatódik az Európa-bajnokság is. Hideg Ádám már új csapata, a Sodi Racing színeiben kezdhette meg csütörtökön a szabadedzéseket. 

„Óriási lehetőség ez Ádám számára, olyan mintha annak idején engem a Skoda gyári csapata szerződtetett volna – nevet Ádám édesapja, Hideg Krisztián, majd gyorsan hozzáteszi: – Csak én ezt a tempót nem tudtam volna elérni, bennem nem láttak volna ennyi fantáziát.“

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A gokartozás világában is hatalmas szó, ha valaki gyári szerződést kap és mondani sem kell, a lehetőségek tárháza nyílik meg előtte. 

„A Sodi az egyik legnagyobb gokart gyártó a világon. Ha bérgokartozni mégy, akkor nagy valószínűséggel Sodi kartba ülsz. A gyári csapatot ugyanazzal a céllal üzemeltetik, mint az autógyárak a gyári versenycsapataikat: így akarják magukat reklámozni és ami még fontosabb, egyértelműen nyerni akarnak. 

Két vadonatúj vázat építettek Ádámnak erre a versenyre, TM motorokat használ a csapat, ami jelenleg úgy tűnik, az egyik legerősebb az OKJ kategóriában. Minden alkatrészből annyi tartalék van, amennyi kell. Ha egy váz megsérül, nem húzatják, hanem azonnal cserélik újra.

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A mezőny egyik legjobb szerelőjét, Francescót szerződtették Ádám melle. Két napja dolgozunk még csak együtt, de már most látszik, hogy nagyon profik, mindent elkövetnek a győzelemért és ehhez minden lehetőség a rendelkezésükre is áll.“

A gokart világában is ritka, hogy egy gyári csapat évközben igazoljon versenyzőt. Hideg Ádám azonban a Champions of the Future első futamának szabadedzésén annyira jól ment az esőben, hogy azonnal lecsaptak rá. 

„Idén nevezték ki Mansel Smith-t a Sodi Racing élére, ő felügyeli a KZ és az OKJ gyári csapatot. Ismertük őt már korábban is, mert Ádám első Mini évében ő is a Lennox Racingnél dolgozott. 

Portimaóban keresett meg az esős edzés után, hogy szeretné, ha Ádám a csapatában versenyezne. Alapvetően elégedettek voltunk Fernando Alonso csapatával, a DPK Racinggel, de mondanom sem kell, hogy egy gyári ajánlatot nem lehet visszautasítani. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Két gyári és két szatellit versenyzője volt a Sodi Racingnek. Nathan Tye és Andy Consani a gyári versenyzők, melléjük szerződtették harmadiknak Ádámot.“

A Consani név ismerős lehet a rally szurkolók számára, hiszen Andy annak a Robert Consaninak a fia, aki az IRC-n és az Eb-n is versenyzett. 

„2011-ben a Janner és az Észak-Ír Rallyn versenyeztünk egymás ellen. Rögtön tudta, hogy kik vagyunk“ – nevetett Krisztián.

A csapatváltás ellenére Ádám programja nem változott. Az Európa-bajnokság és az Eb-futamok előtt két héttel rendezett Champions of the Future (FC) a fő vonal, természetesen az egy futamból álló FIA világbajnoksággal együtt, illetve néhány WSK-futam.

„Az OKJ-ben mindenki ugyanazt a programot viszi, ez a három bajnokság a legfontosabb, plusz a vb. Tesztelni sem tudsz többet, mert a CF és az Eb-futamok között teszt tilalom van. Viszont nem mindegy, hogy milyen háttérrel versenyzel.“

Ezt maga Hideg Ádám is megerősítette, aki 14 évesen került a gyári csapatba, de egyáltalán nincs megilletődve tőle. 

„Nagyon jó – válaszolta arra a kérdésre, hogy milyen érzés gyári versenyzőnek lenni. – Most mentem először gyári Sodi vázzal, más mint amit eddig használtam, de nagyon jó. TM motorokat használunk, amiket a GFR tuningol. Nagyon mennek a motorjaik. Most szálltam ki a gokartból a harmadik edzés után és húúú, nagyon jó.“

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

De nem csak a technika erős, a csapat is. 

„Minden bemenet után kielemezzük a telemetriát – ennyit még soha sem foglalkoztunk vele –, most kaptam sisakkamerát, annak a felvételeit is kielemezzük, nagyon komoly munka folyik a csapatban. Nathan Thy nagyon gyors és eredményes versenyző az OKJ-ben, Andy Consani még újonc, de ő is jó. A csapattársaim is ugyanolyan jó fejek, mint mindenki a csapatban.“

Természetesen megkérdeztük Ádámtól, hogy mit vár az új csapatban. 

„Meg kell még szoknom az új vázat, az új motort, de szerintem ezzel nem lesz baj. Egyelőre nagyon magabiztos és bizakodó vagyok. A többit holnap meglátjuk az időmérőn.“ 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.