Gyári versenyző lett Hideg Ádám

Gyári szerződést kapott Hideg Ádám a Sodi Racing junior csapatába, amelyet az ő kedvéért növeltek meg kettőről, három fősre. Az egyik legtradicionálisabb gokart gyártó azzal a nem titkolt szándékkal igazolta a magyar versenyzőt, hogy az OKJ kategóriában dobogós helyezéseket szállítson az Eb-n, a CF-en és világbajnokságon is. Érdekesség, hogy Ádám csapattársa, édesapja régi ellenfelének a fia. 

A hétvégén rendezik a Champions of the Future második futamát a spanyolországi Zuerában – majd két héttel később itt folytatódik az Európa-bajnokság is. Hideg Ádám már új csapata, a Sodi Racing színeiben kezdhette meg csütörtökön a szabadedzéseket. 

„Óriási lehetőség ez Ádám számára, olyan mintha annak idején engem a Skoda gyári csapata szerződtetett volna – nevet Ádám édesapja, Hideg Krisztián, majd gyorsan hozzáteszi: – Csak én ezt a tempót nem tudtam volna elérni, bennem nem láttak volna ennyi fantáziát.“

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A gokartozás világában is hatalmas szó, ha valaki gyári szerződést kap és mondani sem kell, a lehetőségek tárháza nyílik meg előtte. 

„A Sodi az egyik legnagyobb gokart gyártó a világon. Ha bérgokartozni mégy, akkor nagy valószínűséggel Sodi kartba ülsz. A gyári csapatot ugyanazzal a céllal üzemeltetik, mint az autógyárak a gyári versenycsapataikat: így akarják magukat reklámozni és ami még fontosabb, egyértelműen nyerni akarnak. 

Két vadonatúj vázat építettek Ádámnak erre a versenyre, TM motorokat használ a csapat, ami jelenleg úgy tűnik, az egyik legerősebb az OKJ kategóriában. Minden alkatrészből annyi tartalék van, amennyi kell. Ha egy váz megsérül, nem húzatják, hanem azonnal cserélik újra.

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A mezőny egyik legjobb szerelőjét, Francescót szerződtették Ádám melle. Két napja dolgozunk még csak együtt, de már most látszik, hogy nagyon profik, mindent elkövetnek a győzelemért és ehhez minden lehetőség a rendelkezésükre is áll.“

A gokart világában is ritka, hogy egy gyári csapat évközben igazoljon versenyzőt. Hideg Ádám azonban a Champions of the Future első futamának szabadedzésén annyira jól ment az esőben, hogy azonnal lecsaptak rá. 

„Idén nevezték ki Mansel Smith-t a Sodi Racing élére, ő felügyeli a KZ és az OKJ gyári csapatot. Ismertük őt már korábban is, mert Ádám első Mini évében ő is a Lennox Racingnél dolgozott. 

Portimaóban keresett meg az esős edzés után, hogy szeretné, ha Ádám a csapatában versenyezne. Alapvetően elégedettek voltunk Fernando Alonso csapatával, a DPK Racinggel, de mondanom sem kell, hogy egy gyári ajánlatot nem lehet visszautasítani. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Két gyári és két szatellit versenyzője volt a Sodi Racingnek. Nathan Tye és Andy Consani a gyári versenyzők, melléjük szerződtették harmadiknak Ádámot.“

A Consani név ismerős lehet a rally szurkolók számára, hiszen Andy annak a Robert Consaninak a fia, aki az IRC-n és az Eb-n is versenyzett. 

„2011-ben a Janner és az Észak-Ír Rallyn versenyeztünk egymás ellen. Rögtön tudta, hogy kik vagyunk“ – nevetett Krisztián.

A csapatváltás ellenére Ádám programja nem változott. Az Európa-bajnokság és az Eb-futamok előtt két héttel rendezett Champions of the Future (FC) a fő vonal, természetesen az egy futamból álló FIA világbajnoksággal együtt, illetve néhány WSK-futam.

„Az OKJ-ben mindenki ugyanazt a programot viszi, ez a három bajnokság a legfontosabb, plusz a vb. Tesztelni sem tudsz többet, mert a CF és az Eb-futamok között teszt tilalom van. Viszont nem mindegy, hogy milyen háttérrel versenyzel.“

Ezt maga Hideg Ádám is megerősítette, aki 14 évesen került a gyári csapatba, de egyáltalán nincs megilletődve tőle. 

„Nagyon jó – válaszolta arra a kérdésre, hogy milyen érzés gyári versenyzőnek lenni. – Most mentem először gyári Sodi vázzal, más mint amit eddig használtam, de nagyon jó. TM motorokat használunk, amiket a GFR tuningol. Nagyon mennek a motorjaik. Most szálltam ki a gokartból a harmadik edzés után és húúú, nagyon jó.“

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

De nem csak a technika erős, a csapat is. 

„Minden bemenet után kielemezzük a telemetriát – ennyit még soha sem foglalkoztunk vele –, most kaptam sisakkamerát, annak a felvételeit is kielemezzük, nagyon komoly munka folyik a csapatban. Nathan Thy nagyon gyors és eredményes versenyző az OKJ-ben, Andy Consani még újonc, de ő is jó. A csapattársaim is ugyanolyan jó fejek, mint mindenki a csapatban.“

Természetesen megkérdeztük Ádámtól, hogy mit vár az új csapatban. 

„Meg kell még szoknom az új vázat, az új motort, de szerintem ezzel nem lesz baj. Egyelőre nagyon magabiztos és bizakodó vagyok. A többit holnap meglátjuk az időmérőn.“ 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.