Gyöngyösi visszavonul a ralitól (de nem sokáig)

Miskolc Rali – 2019. április 29.

A Miskolc Rali második gyorsasági szakaszán esett ki Gyöngyösi Marcell és Kollár Károly, miután Opel Astrájukkal valószínűleg defektet kaptak és egy vízelvezető betonperemének ütköztek.

A pechsorozatot megelégelve, Gyöngyösi azonnal bejelentette, visszavonul a ralitól. Persze, mint a legtöbbször, most sem kell őt teljesen komolyan venni.

„Reggel, amikor a szervizparkból kijöttünk, nagyon esett, ezért intermédiát tettünk fel és vittünk magunkkal két puha vágott slicket – mesélte. – Bükkszenten jöttünk egy nagyon biztonságosat. (Rali 2) abszolútban 25., 13-as kategóriában pedig 4. időt autóztunk, amivel egyáltalán nem voltam elégedett.

Hogy a második gyorsaságin, Mályinkán pontosan mi történt, nem tudjuk, de a jobb első gumi lefordult a felniről, lehet, hogy előtte valamelyik levágban megütöttük.

Az autó teljesen irányíthatatlanná vált, próbáltam visszaváltani, kéziféket húzni, de nem reagált semmire. Nekicsúsztunk egy vízátvezető beton szegélyének, ami kitörte jobb első futóművet.

Utólag azt mondom, hogy Mályinkára már nem kellett volna az intermédia, éreztem, hogy elmelegednek. Ezt most egy életre megtanultam.

Az utóbbi versenyeken nagyon sokat szenvedtünk, amiből levontam a következtetéseket és szeretném bejelenteni, hogy visszavonulok a ralitól.

Tavaly Baksai Laci is ezt tette, azóta egyfolytában szárnyal. Gondoltam én is megpróbálkozom vele. Most visszavonulok, de Fehérváron visszatérek. Hátha ez bejön.“

A Gyöngyösi—Kollár páros együttműködő partnerei:

Novala-Net, Central Phone, Siraprint, Digitalway Hungary, Fúzió Telekom, 24H, FÉSZ Zrt.,Valemix Kft., Mobile Cafe, Grancars Kft. Tordasi Élményfalu, Flexorg, Cablework, „Technogen”, Wayteq, Danica cukrászda, SELIX, Red-Solutions, DSZK Telekom, Jurásek Kft., Kollár és társa Kft,. KFöld-Tech, Hotel Silvanus, CAPLAND, BP Shop, RISKA, Edike Relax, CELI 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.