Ha csendben maradt volna…

Elég érdekes nyilatkozatott tett Olivier Quesnel, a Citroën Racing vezetője a wrc.com-on:

„A tavalyi évről azt mondhatom, hogy a Ford csak egy versenyt nyert rendes körülmények között, Finnországban. Görögországban Seb kicsúszott. Lengyelországban problémánk volt, Ausztráliában megbüntettek. Finnországban kikaptunk, ez tény” – nyilatkozta Quesnel.

Érdekes, nem?

Mert én eddig úgy tudtam, hogy a versenyt rendes körülmények között az nyeri, aki a végén (a büntetésekkel együtt) a legrövidebb idő alatt teljesíti a távot. Legalábbis valami ilyesmi szerepel a versenykiírásban.

Persze az egy versenyen nem nevezhető rendes körülménynek, ha valaki kicsúszik. Mert az ugye már nem is rendes versenyző. És hát ha Hirvonen nem csúszik ki egy versenyen, Loeb viszont igen, akkor ki volt jobb azon a versenyen?

Ha egy csapatnak gondja van, az sem rendes körülmény persze. Az viszont tény, hogy ha valaki kicsúszik, kihagy négy gyorsaságit, és úgy csatlakozik újra a versenyhez, akkor az tényleg nem rendes körülmény. A rali eredeti szabályai szerint Loebnek Lengyelországban csomagolnia kellett volna, és viszlát pontszerzés, és ezzel együtt viszlát világbajnoki cím. Ha valaki kihagy négy gyorsaságit és úgy végez a hetedik helyen, az számomra tényleg nem rendes körülmény, ezzel egyet értek.

De a legkevésbé rendes körülmény az, hogy ha egy autót nem olyan alkatrésszel szerelnek, ami homológ. Lehet vakarózni, hogy jaj hát, rossz fényképet küldtünk az FIA-nak, és hát hogy ez az alkatrész nem jelentett előnyt. Homológ volt az alkatrész Loeb autójában az Ausztrál Ralin? Nem. Hát akkor megint csak viszontlátásra. És örüljön a Citroën, hogy nem zárták ki a komplett csapatot a versenyből.

Quesnel nem említette meg a Szardínia Ralit, ahol Loeb két perc büntetést kapott, mert úgy ment gyorsaságin, hogy navigátorának, Daniel Elenának nem volt bekapcsolva a biztonsági öve. Vagyis Loeb veszélyeztette navigátora életét, amiért megint csak nem lett volna túl súlyos büntetés, ha kizárják. Mellesleg azt a versenyt is Ford nyerte, és szegény Latvala nem tehet róla, hogy a Citroën versenyzői addig bénáztak, amíg nem tudtak vele lépést tartani. Talán meg kellett volna állnia a gyorsaságin, bevárni Loeböt, hogy újra kezdjék a versenyt, mert akkor az normális körülmény lett volna?

Szóval lefordítva Quesnel szavait, ha a versenyző vagy a csapata bénázik, akkor az nem normális körülmény. Én ezzel sem értek egyet. A versenyző, a navigátora és a csapata is hibázhat. Még ha Loebről és a Citroënről is van szó. A rali erről szól. Aki kevesebbet hibázik, az nyer a végén.

Amellett, hogy minden tiszteletem Olivier Quesnelé és Sébastien Loebé is – és egy szóval sem vitatom, hogy megérdemelten lettek világbajnokok – ez a nyilatkozat csak arra volt jó, hogy emlékeztesse a világot, mennyit is hibázott tavaly a Citroën és Loeb. És hogy mennyire az FIA jóindulatán múlt az, hogy Loeb tavaly világbajnok lett, mert ha a nem homológ alkatrész miatt kizárják őket Ausztráliában, akkor most Hirvonen lenne a világbajnok, és akkor aztán lehetne magyarázkodni, hogy mi volt normális körülmény.

Persze azért nem gondolom, hogy Quesnel sem rossz fiú, lenne, de ebben az esetben bölcsebben tette volna, ha hallgat.

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax