Hänninen nyert, Meeke kiesett – Szardínia Rali

Juho Hänninen nyerte a Szardínia Ralit, amivel zsinórban a harmadik győzelmét szerezte a Skodának, és egyben ő lett az első versenyző, aki az idén duplázni tudott.

Heroikus küzdelem után lett második Paolo Andreucci a Peugeot Italia 207-esével, miután az utolsó három gyorsaságin tizedmásodpercre menő csatát vívott a Skoda gyári versenyzőjével, Jan Kopeckyvel, de végül előnyéből 2,6 másodpercet meg tudott tartani.

Szombaton még Andreucci állt az élen, de vasárnap az első körben túl puha futómű beállítással lépett pályára, ami miatt könnyedén átugrotta őt Hänninen és Meeke is. Ezek után úgy tűnt, hogy a két versenyző között fog eldőlni a verseny, főleg miután Meeke a kilencedik szakaszon 3,6 másodpercre csökkentette hátrányát. A brit versenyző azonban a tizedik gyorsaságin lecsúszott az útról és egy fának ütközve az oldalán állt meg a Peugeot.

Hänninen számára innen egyenes út vezetett a győzelemhez. Sőt nagyon úgy nézett ki, hogy a Skoda kettős győzelmet is tud aratni, miután Kopecky a délelőtti három gyorsaságin fél percről 4,3 másodpercre csökkentette hátrányát Andreuccival szemben. Az olasz azonban a második körben nem adta magát és bár Kopecky az utolsó gyorsasági előtt 1,8 másodpercre közelítette, a mindent eldöntő szakaszt Andreucci nyerte és 2,6 másodperc előnnyel Kopecky előtt a második helyen végzett.

Miután az élmezőny nagy része már szombaton kiesett, Thierry Neuville hozta be a negyedik helyre Peugeot-ját, aki. Bruno Magalhaes a szombati fékhibája után vasárnap már tudott támadni és a tizedik helyről az ötödikre kapaszkodott fel.

Teemu Arminen lett a legjobb N-es versenyző, aki Subarujával a figyelemre méltó hatodik helyet szerezte meg. PG Andersson már éppen kezdte őt befogni, amikor a tizedik gyorsaságin féltengelytörés miatt kiesett Evo X-es Mitsubishijével.

A kétkerekesek versenyét a brit Harry Hunt nyerte egy R2-es Ford Fiestával, miután az egyetlen magyar részvevő Vizin Laci bácsi szombaton egy vízátfolyásnál esett ki a második helyről, a versenyt vezető Kaspar Koitla pedig vasárnap borult fel.

A bajnokságban Hänninen tovább növelte előnyét és 42 ponttal vezet, 31 pontos csapattársa, Kopecky előtt. A Szardínián balesetet szenvedő Wilks 25 ponttal megőrizte harmadik helyét, a negyedikre viszont Magalhaes jött fel 17 egységgel. Meeke számára egyre távolabb kerül a bajnoki cím megvédésének reménye, hiszen az eddigi öt futamból csak kettőt fejezett be és 15 ponttal az ötödik helyen áll.

A Peugeot legnagyobb igyekezete ellenére sem tudott szépíteni a gyártók versenyében, ahol a Skoda most is hárommal több pontot szerzett és 80 egységgel áll az élen, míg a franciák 46 ponttal másodikok.

A Szardínia Rali végeredménye:

  1. Hänninen–Markkula, Skoda Fabia S2000, 2:31:28,6
  2. Andreucci–Andreussi, Peugeot 207 S2000, +35,6
  3. Kopecky–Stary, Skoda Fabia S2000, +38,2
  4. Neuville–Klinger, Peugeot 207 S2000, +5:58,6
  5. Magalhaes–Magalhaes, Peugeot 207 S2000, +9:55,8
  6. Arminen–Nikkola, Subaru Impreza, +10:12,3
  7. Ricci–Barone, Subaru Impreza, +11:33,4
  8. Batistini–Pisano, Peugeot 207 S2000, +11:58,1
Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.