Három magyar szakaszgyőzelem a Tunézia Desert Challenge-en

Három szakaszt is megnyert Fazekas Károly, Baráth Ferenc és Fábián András Scania P 4×4-gyel a Tunézia Desert Challenge kamionos értékelésében. A versenyt egészen a hetedik szakaszig vezették, amelynek a rajtja és a célja is a Csillagok háborúja forgatási helyszíne mellett volt. Itt azonban egy árokban meghibásodott a Scania kormányműve, ami miatt be kellett szállítani a szervizbe. Ez 40 óra büntetéssel járt, amellyel a negyedik helyen végeztek. 

Nem volt könnyű feladat a verseny a magyar csapat számára, hiszen a rutinos, többszörös magyar tereprali bajnok sofőr, Fazekas Károly mellett új navigátor, Baráth Ferenc, és új versenyszerelő, Fábián András, foglalt helyet. 

Fotó: Fazekas Motorsport

Az első napi prológ okozott is egy kisebb fejtörést a csapatnak, többször is eltévedtek, így az ötödik helyen kezdték a versenyt. A második szakaszon azonban már kezdtek összerázódni, második időt futottak, majd két szakaszt is megnyertek. 

Az ötödik nap volt az egyik legnehezebb, amikor a nagyon aprószemű, szinte hintőpor finomságú homokban többször is elakadtak. A hatodik szakaszt megnyerve azonban 15 perc előnnyel vezették a versenyt. 

A hetedik szakaszon is nagyon jól kezdtek, növelni tudták előnyüket, ám kétszer is árokba estek. Az elsőt még kibírta a Scania P 4×4, de a másodiknál megsérült a kormánymű, ami miatt tréleren kellett beszállítani az autót a szervizbe. Itt sikerült megjavítani, és az utolsó napon a leggyorsabbak voltak a szakaszon. Végül pedig a negyedik helyet szerezték meg. 

Fotó: Fazekas Motorsport

„Csalódott vagyok, mert többször is kezünkben volt az első hely – mondta Fazekas Károly. – A prológ volt az első szakasz, amit az új felállású csapatunk a sivatagban teljesített. Itt rá kell állnia a navigátornak az itiner készítő gondolkodásmódjára. Többször is eltévedtünk, de szerintem a második, harmadik napra egész jól felvettük a fonalat. Több szakaszt is nyertünk, és úgy gondolom, jól teljesítettünk. 

Nagyon jó volt a szervezés, több ralis szakasz is volt, ami feküdt nekünk. Az ötödik napon kerültek elő a nagyon finom homokos dűnék, amilyenekkel még nem találkoztunk. Itt annyira puha a homok, hogy amikor kiszálltam a kamionból, bokáig süllyedtem. A gumikat is sokkal jobban le kellett engedni, mint a korábban. A következő szakaszt azonban megint megnyertük. 

Ez után értünk be a Star Wars bivouacba. Valóban a film forgatási helyszínétől pár száz méterre voltunk. Még buckalakókkal is találkoztunk –  nevet Fazekas. 

Fotó: Fazekas Motorsport

Az utolsó előtti szakaszon jól kezdtünk, úgy számoltuk, hogy már 34 percre növeltük az előnyünket, amikor elég nagy tempóval kétszer is árokba estünk. 

Az elsőt kibírta az autó, de a másodiknál megsérült a kormánymű. 30 kilométert megpróbáltunk menni vele, de még 180 lett volna hátra, amit nem bírt volna, úgyhogy ki kellett hívni a szerviz csapatot, és tréleren beszállítottuk. Ezért kaptunk 40 óra büntetést, így a negyedik helyre estünk vissza. 

A szervizben jöttek az ellenfelek, hogy mi történ? Mondtuk, a kormánymű, de már kész az autó, és az utolsó napon mi fogunk elsőnek célba érni. Ez sikerült is. Utólag kaptunk 10 perc büntetést, amivel másodikok lettünk a szakaszon, de ennek nincs jelentőssége. 

Fotó: Fazekas Racing Team

Összességében jó, küzdelmes verseny volt, nagyon sajnálom a műszaki hibát, mert nélküle nagyon jó eredményt érhettünk volna el. Köszönöm a szervizcsapatnak a munkát, minden nap kiváló autót kaptunk tőlük, a kormányműről nem ők tehetnek.“

Fazekas Motorsport Racing

501, Fazekas Károly–Baráth Ferenc–Fábián András

Scania P 4×4

Szervizautók

822, Pintér Emil–Bugóczi Zsolt 

Toyota Land Cruiser

823, Csőszi Péter–Csákány Péter–Koók Szabolcs 

Scania R560

Fazekas Károly–Baráth Ferenc–Fábián András
Scania P 4×4, szakaszeredményei

5. S1 – Djerba–Djerba prológ (40 km) 

2. S2 – Djerba–Ksar Ghilane (417 km)

1. S3 – Ksar Ghilane–Ksar Ghilane (230 km)

1. S4 – Ksar Ghilane–Ksar Ghilane (287 km)

4. S5 – Ksar Ghilane–Douz (255 km)

1. S6 – Douz–Star Wars (380 km)

6. S7 – Star Wars–Star Wars (262 km)

2. S8 – Star Wars– Monastir (137 km + 357 km etap)

Tunézia Desert Challenge 2021. november 6–13. Kamion végeredmény

1. Timmermans–Peters–Hendriks, Mercedes, 37:55:00

2. Verheyden–Keysers–Burgelman, DAF, +2:32:23

3. Calabria–Verzeletti, Calubini, MAN, +2:50:42

4. Fazekas–Baráth–Fábián, Scania, +42:08:24

5. Giovanetti–Garnier, MAN, +60:18:08

6. Berghmans–Geuens, Van der Vecken, MAN, +76:09:14

A Fazekas Motorsport Racing együttműködő partnerei

Fazekas Insped Kft., Füredscan Kft., Opel Gaál Autóház Kft., Scanparts Kft., Happ Kft., Füred Gym

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.