Három magyar szakaszgyőzelem a Tunézia Desert Challenge-en

Három szakaszt is megnyert Fazekas Károly, Baráth Ferenc és Fábián András Scania P 4×4-gyel a Tunézia Desert Challenge kamionos értékelésében. A versenyt egészen a hetedik szakaszig vezették, amelynek a rajtja és a célja is a Csillagok háborúja forgatási helyszíne mellett volt. Itt azonban egy árokban meghibásodott a Scania kormányműve, ami miatt be kellett szállítani a szervizbe. Ez 40 óra büntetéssel járt, amellyel a negyedik helyen végeztek. 

Nem volt könnyű feladat a verseny a magyar csapat számára, hiszen a rutinos, többszörös magyar tereprali bajnok sofőr, Fazekas Károly mellett új navigátor, Baráth Ferenc, és új versenyszerelő, Fábián András, foglalt helyet. 

Fotó: Fazekas Motorsport

Az első napi prológ okozott is egy kisebb fejtörést a csapatnak, többször is eltévedtek, így az ötödik helyen kezdték a versenyt. A második szakaszon azonban már kezdtek összerázódni, második időt futottak, majd két szakaszt is megnyertek. 

Az ötödik nap volt az egyik legnehezebb, amikor a nagyon aprószemű, szinte hintőpor finomságú homokban többször is elakadtak. A hatodik szakaszt megnyerve azonban 15 perc előnnyel vezették a versenyt. 

A hetedik szakaszon is nagyon jól kezdtek, növelni tudták előnyüket, ám kétszer is árokba estek. Az elsőt még kibírta a Scania P 4×4, de a másodiknál megsérült a kormánymű, ami miatt tréleren kellett beszállítani az autót a szervizbe. Itt sikerült megjavítani, és az utolsó napon a leggyorsabbak voltak a szakaszon. Végül pedig a negyedik helyet szerezték meg. 

Fotó: Fazekas Motorsport

„Csalódott vagyok, mert többször is kezünkben volt az első hely – mondta Fazekas Károly. – A prológ volt az első szakasz, amit az új felállású csapatunk a sivatagban teljesített. Itt rá kell állnia a navigátornak az itiner készítő gondolkodásmódjára. Többször is eltévedtünk, de szerintem a második, harmadik napra egész jól felvettük a fonalat. Több szakaszt is nyertünk, és úgy gondolom, jól teljesítettünk. 

Nagyon jó volt a szervezés, több ralis szakasz is volt, ami feküdt nekünk. Az ötödik napon kerültek elő a nagyon finom homokos dűnék, amilyenekkel még nem találkoztunk. Itt annyira puha a homok, hogy amikor kiszálltam a kamionból, bokáig süllyedtem. A gumikat is sokkal jobban le kellett engedni, mint a korábban. A következő szakaszt azonban megint megnyertük. 

Ez után értünk be a Star Wars bivouacba. Valóban a film forgatási helyszínétől pár száz méterre voltunk. Még buckalakókkal is találkoztunk –  nevet Fazekas. 

Fotó: Fazekas Motorsport

Az utolsó előtti szakaszon jól kezdtünk, úgy számoltuk, hogy már 34 percre növeltük az előnyünket, amikor elég nagy tempóval kétszer is árokba estünk. 

Az elsőt kibírta az autó, de a másodiknál megsérült a kormánymű. 30 kilométert megpróbáltunk menni vele, de még 180 lett volna hátra, amit nem bírt volna, úgyhogy ki kellett hívni a szerviz csapatot, és tréleren beszállítottuk. Ezért kaptunk 40 óra büntetést, így a negyedik helyre estünk vissza. 

A szervizben jöttek az ellenfelek, hogy mi történ? Mondtuk, a kormánymű, de már kész az autó, és az utolsó napon mi fogunk elsőnek célba érni. Ez sikerült is. Utólag kaptunk 10 perc büntetést, amivel másodikok lettünk a szakaszon, de ennek nincs jelentőssége. 

Fotó: Fazekas Racing Team

Összességében jó, küzdelmes verseny volt, nagyon sajnálom a műszaki hibát, mert nélküle nagyon jó eredményt érhettünk volna el. Köszönöm a szervizcsapatnak a munkát, minden nap kiváló autót kaptunk tőlük, a kormányműről nem ők tehetnek.“

Fazekas Motorsport Racing

501, Fazekas Károly–Baráth Ferenc–Fábián András

Scania P 4×4

Szervizautók

822, Pintér Emil–Bugóczi Zsolt 

Toyota Land Cruiser

823, Csőszi Péter–Csákány Péter–Koók Szabolcs 

Scania R560

Fazekas Károly–Baráth Ferenc–Fábián András
Scania P 4×4, szakaszeredményei

5. S1 – Djerba–Djerba prológ (40 km) 

2. S2 – Djerba–Ksar Ghilane (417 km)

1. S3 – Ksar Ghilane–Ksar Ghilane (230 km)

1. S4 – Ksar Ghilane–Ksar Ghilane (287 km)

4. S5 – Ksar Ghilane–Douz (255 km)

1. S6 – Douz–Star Wars (380 km)

6. S7 – Star Wars–Star Wars (262 km)

2. S8 – Star Wars– Monastir (137 km + 357 km etap)

Tunézia Desert Challenge 2021. november 6–13. Kamion végeredmény

1. Timmermans–Peters–Hendriks, Mercedes, 37:55:00

2. Verheyden–Keysers–Burgelman, DAF, +2:32:23

3. Calabria–Verzeletti, Calubini, MAN, +2:50:42

4. Fazekas–Baráth–Fábián, Scania, +42:08:24

5. Giovanetti–Garnier, MAN, +60:18:08

6. Berghmans–Geuens, Van der Vecken, MAN, +76:09:14

A Fazekas Motorsport Racing együttműködő partnerei

Fazekas Insped Kft., Füredscan Kft., Opel Gaál Autóház Kft., Scanparts Kft., Happ Kft., Füred Gym

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program