Hangodi Bendegúz

Hat Eb-futamon indul Hangodi Bendegúz

Az ERC4-es kategóriában, a Royal Skandináv Rally kivételével az összes hátralévő idei FIA rally Európa-bajnoki futamon rajthoz áll Hangodi Bendegúz és a Bunkoczi László, akik a Peugeot Kupából jól ismert 208 Rally4-gyel állnak rajthoz. A nem titkolt cél pedig részvétel az év végi ERC díjkiosztón. 

Tavaly elsöprő szezonja volt a Hangodi–Bunkoczi párosnak, hiszen mind a 2wd, mind pedig a Peugeot Kupában toronymagasan domináltak. Már ekkor rebesgették, hogy idén emelik a tétet és az Európa-bajnokságon állnak rajthoz. 

Ez mostanra valósult meg, és bár a Fafe Rallyval már kezdetét vette az Eb, semmiről sem maradtak le. A hátralévő hét versenyből a Royal Skandináv Rally kivételével mind a haton láthatjuk őket. 

Bár adná magát, hogy a Junior ERC-be nevezzenek, de ott a Hankook a gumiszállító, míg a csapat évek óta a Pirellivel dolgozik együtt, így inkább az ERC4-es bajnokságot választották, ahol ugyanúgy meg kell küzdeniük az összes Junior ERC résztvevővel. 

A szezont május 5–6-án a Kanári-szigetek Rallyval kezdik.

„Nehéz felmérni, hogy milyen lesz idén a mezőny, úgyhogy az első versenyig nem nagyon tudom magunkat hová helyezni – mondta Hangodi Bendegúz. – Természetesen én is nyerni szeretnék, de tisztában vagyok vele, hogy az idei tanulóévünk lesz. 

Az autót jól ismerem, harmadik éve megyek vele. Az első verseny előtt kell egy 30–40 kilométeres itthoni teszt, hogy visszarázódjak, illetve minden Eb-futam előtt lesz egy tesztünk a helyszínen. Úgy gondolom, ez elég lesz. Eredményre nem mernék tippelni, ha úgy tudunk hazajönni minden versenyről, hogy kihoztuk magunkból a legtöbbet, akkor én már mosolyogni fogok.“

Fotó: Hangodi Bendegúz

Bunkoczi László ennél sokkal konkrétabb célokat fogalmazott meg: „Minden futamon szeretnénk célba érni, a Rally Hungaryn pedig dobogóra állni.“ 

Beni azt is elárulta, hogy navigátora nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy az év végén részt vehessenek az ERC díjkiosztón, vagyis az ERC4-es bajnokságban dobogón végezzenek. 

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a HUMDA Academy versenyzőjének megvan az idei költségvetése, és bár a jövőről nem mertek nyilatkozni, azt lehet tudni, hogy hosszabb távra terveznek az Eb-vel. 

Ez összecseng azzal, amilyen tudatosan fel lett építve Hangodi eddigi pályafutása és ha úgy folytatja a fejlődést, mint amit a Peugeot Kupában láthattunk tőle, akkor nem kérdéses, hogy jó sokat fog még ERC díjkiosztókra járni. 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.