Hangodi Bendegúz

Hat Eb-futamon indul Hangodi Bendegúz

Az ERC4-es kategóriában, a Royal Skandináv Rally kivételével az összes hátralévő idei FIA rally Európa-bajnoki futamon rajthoz áll Hangodi Bendegúz és a Bunkoczi László, akik a Peugeot Kupából jól ismert 208 Rally4-gyel állnak rajthoz. A nem titkolt cél pedig részvétel az év végi ERC díjkiosztón. 

Tavaly elsöprő szezonja volt a Hangodi–Bunkoczi párosnak, hiszen mind a 2wd, mind pedig a Peugeot Kupában toronymagasan domináltak. Már ekkor rebesgették, hogy idén emelik a tétet és az Európa-bajnokságon állnak rajthoz. 

Ez mostanra valósult meg, és bár a Fafe Rallyval már kezdetét vette az Eb, semmiről sem maradtak le. A hátralévő hét versenyből a Royal Skandináv Rally kivételével mind a haton láthatjuk őket. 

Bár adná magát, hogy a Junior ERC-be nevezzenek, de ott a Hankook a gumiszállító, míg a csapat évek óta a Pirellivel dolgozik együtt, így inkább az ERC4-es bajnokságot választották, ahol ugyanúgy meg kell küzdeniük az összes Junior ERC résztvevővel. 

A szezont május 5–6-án a Kanári-szigetek Rallyval kezdik.

„Nehéz felmérni, hogy milyen lesz idén a mezőny, úgyhogy az első versenyig nem nagyon tudom magunkat hová helyezni – mondta Hangodi Bendegúz. – Természetesen én is nyerni szeretnék, de tisztában vagyok vele, hogy az idei tanulóévünk lesz. 

Az autót jól ismerem, harmadik éve megyek vele. Az első verseny előtt kell egy 30–40 kilométeres itthoni teszt, hogy visszarázódjak, illetve minden Eb-futam előtt lesz egy tesztünk a helyszínen. Úgy gondolom, ez elég lesz. Eredményre nem mernék tippelni, ha úgy tudunk hazajönni minden versenyről, hogy kihoztuk magunkból a legtöbbet, akkor én már mosolyogni fogok.“

Fotó: Hangodi Bendegúz

Bunkoczi László ennél sokkal konkrétabb célokat fogalmazott meg: „Minden futamon szeretnénk célba érni, a Rally Hungaryn pedig dobogóra állni.“ 

Beni azt is elárulta, hogy navigátora nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy az év végén részt vehessenek az ERC díjkiosztón, vagyis az ERC4-es bajnokságban dobogón végezzenek. 

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a HUMDA Academy versenyzőjének megvan az idei költségvetése, és bár a jövőről nem mertek nyilatkozni, azt lehet tudni, hogy hosszabb távra terveznek az Eb-vel. 

Ez összecseng azzal, amilyen tudatosan fel lett építve Hangodi eddigi pályafutása és ha úgy folytatja a fejlődést, mint amit a Peugeot Kupában láthattunk tőle, akkor nem kérdéses, hogy jó sokat fog még ERC díjkiosztókra járni. 

Csomós Mixi

Csomós Mixi: Újra kölcsönadjuk Atit

A Győr Rally után a Rally Hungaryn is rajthoz áll Csomós Mixi elválaszthatatlan társa, Nagy Attila. A rutinos navigátor ezúttal a szintén Hungarian Motorsport Academy (HMA) versenyző Hangodi Bendegúzt segíti ki a szezonzáró rally Európa-bajnoki futamon a Peugeot 208 Rally4-ben. 

„Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn navigált utoljára Csomós Mixinek, de azóta is elengedhetetlen része a csapatunknak – mondta Szabó Krisztián csapatvezető. – Minden versenyen ott van velünk, változatlanul ő készíti a ‘team plant’, hogy kinek, mikor mi a feladata, és verseny közben is sokat segít (Csomós) Mixinek és (Bán) Vityának. 

A Rally Hungary lesz Csomós Mixi pályafutásának legfontosabb versenye, ezért Ati segítségére is számítottunk. Azonban a HUMDA-tól megkerestek minket, hogy a HM Academy társunkat, Hangodi Bendegúzt ki tudjuk-e segíteni Atival, mint kölcsönnavigátorral. 

Mivel mi is sok segítséget kaptunk a HM Academytől, és a programnak az is része, hogy a benne szereplők segítsék egymást, Mixivel és Atival közösen úgy döntöttünk, hogy a Győr Rally után újra kölcsön adjuk Atit. 

Szerintem neki is jó lehetőség lesz, hogy autóba üljön, akár tanuljon és nagyon bízom benne, hogy egy tehetséges fiatal versenyző, Hangodi Bendegúz pályafutását is segíteni tudjuk.“

Fotó: Csomós Mixi // Nagy Attila

Nagy Attila ugyan nem így tervezte október első hétvégéjét, de örül a kihívásnak, amit a rá jellemző komolysággal kezel. 

„Tényleg nem terveztem, hogy a Rally Hungaryn versenyautóba ülök, de örülök a lehetőségnek – mondta Nagy Attila. – Tudom, hogy Mixinek nagyon fontos ez a verseny, hiszen hazai pálya és Vityával nagyon jó lendületben vannak, ezért az eredeti terv az volt, hogy amiben csak tudom, segítem őket.

Ugyanakkor nagyon nagy megtiszteltetés a HUMDA felkérése, hogy Hangodi Bendegúznak navigáljak. Őt nagyon céltudatos, a korához képest rendkívül komoly embernek ugyanakkor nagyon jó fej srácnak is tartom. 

A Peugeot Kupában tavaly kimagasló eredményt ért el. Idén kezdte az Eb-programot, ami nem könnyű feladat. Mi Mixivel tudnánk erről mesélni. Beni most abban a stádiumban van, mint mi egy évvel ezelőtt, úgyhogy remélem a tapasztalatommal tudok lendíteni rajta egyet. Szerintem a legfontosabb feladatunk az lesz, hogy élvezzük a versenyt. Ha ez megvan, akkor az eredmény is meglesz. 

Természetesen a rajtig szeretném segíteni Mixiék felkészülését is, a team plant most is én készítem. Kicsit furcsa lesz egyszerre két csapatnak is, de ez egy olyan feladat, amivel szívesen megbirkózom. 

Még egy belső információt hadd osszak meg a szurkolókkal. Amikor végleg eldöntöttük, hogy belevágunk, akkor a menedzserünk, Szabó Krisztián megkért, hogy hadd hívja fel ő Benit. Ugyanis mindig ráhárul, hogy ha valakivel rossz hírt kell közölni, most hadd közöljön egyszer egy jót is. 

Remélem, hogy sokan jönnek ki a versenyre és szurkolnak Mixiéknek meg egy kicsit nekünk is.“

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém