Turi Tamás

Hatalmas a boldogság – Turi Tamással debütál a Toyota GR Yaris

Újra összeáll a 2004-es bajnok páros Turi Tamás és Kerék István a GR Motorsport által fejlesztett Toyota GR Yaris bajnoki premierjére, az Ózd Rallyra. 

A nevezési zárlat után derült ki, hogy Szauer Gergő nem tud rajthoz állni az Országos Rallybajnokság hatodik futamán. A GR Motorsport azonban ezen a versenyen szeretné először éles körülmények között bevetni a Toyota GR Yarist. Így hat nappal az Ózd Rally előtt új versenyezőt kellett találni. Ennek személyén sokáig nem gondolkodtak, mindenki Turi Tamásra szavazott. 

Így újra összeállt a 2004-es bajnok csapat Turi Tamással és Kerék Istvánnal sőt, Kokovai Klárával, aki 18 évvel ezelőtt csapatvezető volt és most is sokat segített a háttértben. 

Fotó: GR Motorsport // Turi Tamás

„Pénteken hívott fel Klárika, hogy rám gondoltak. Mondtam, hogy jó, de nincs sportorvosim, licencem, lejárt az overallom, a sisakom. Azzal ne törődjek, csak menjek. Jó, akkor megyek, válaszoltam“ – nevetett Turi Tamás. 

„A viccet félretéve, nagy megtiszteltetés, hogy én vezethetem a Yarist az első bajnoki futamán. Nem gondolkoztam ilyesmiben, de egyre jobban tetszik, hogy újra versenyezhetek. A jövő héten tesztelünk, akkor majd kiderül, mennyire öregedtem meg.“

„Semennyire – veszi át a szót Kerék István, aki Szauer Gergő mellett már többször ült a Yarisban előfutóként és tesztversenyen is. – Nagyon szomorú voltam, amikor megtudtam, hogy Gergő nem tud indulni. Jaga (Jagadics Gábor, a GR Motorsport tulajdonosa) megkérdezte, szerintem ki menjen az autóval. Mondtam, hogy Turi. 

Kikérte még pár ember véleményét, mindenki ugyanezt mondta, úgyhogy ő is rábólintott. Tomi már lassan tíz éve nem indult bajnoki futamon, de senki se gondolja, hogy be van rozsdásodva. Szerintem ugyanolyan tűz van benne, mint amikor bajnokok lettünk.

Hatalmas boldogság számomra, hogy Tomi előkerült, újra autóba ül és hogy itt lesz velünk Klárika is. Amikor hétfőn feljöttek, hogy megbeszéljük a versenyt, ugyanazt éreztem, mint 2004-ben. Szerintem nagyon jók leszünk Ózdon.“

Fotó: GR Motorsport // Turi Tamás

Ezt erősítette meg Jagadics Gábor, a GR Motorsport tulajdonosa is. 

„Sajnálom, hogy Szauer Gergő nem tud indulni ezen a versenyen, ugyanakkor örülök neki, hogy egy abszolút bajnok párossal debütál a GR Yaris a magyar bajnokságban. 

Az autó most állt össze úgy, hogy éles versenyen is be tudjuk vetni. A szekvenciális váltó még nem érkezett meg hozzá, és a hűtés sem végleges, de ez utóbbi ilyen hűvös időjárás mellett nem okoz hátrányt. 

Nincs elvárás Turi Tomi és Kerék Pisti felé. Élesben fogunk versenyezni, de azért ez még mindig egy tesztverseny, amin a legfontosabb, hogy célba érjünk és minél több adatunk, információnk legyen az autóról. 

Izgalommal várjuk a GR Yaris első versenyét és remélem, a szurkolóknak is örömet fogunk okozni vele.“

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.