Hideg Ádám: A szezon legfontosabb helyszíne következik

Sok szempontból fontos hétvége áll Hideg Ádám előtt, aki a WSK Super Master Series második futamán áll rajthoz az olaszországi Franciacortában. A HUMDA Academy 15 éves, OK versenyzője tavaly ezen a pályán kétszer is jól szerepelt, ráadásul idén októberben itt rendezik az FIA világbajnokságot, ami előtt minden tapasztalat hasznos lehet. 

Szép emlékei vannak Hideg Ádámnak Franciacortából, hiszen tavaly, még OK Junior kategóriában a Champions of the Future és az FIA Európa-bajnokság futamán is egyaránt hetedik lett, amivel mind a két sorozatban a legjobb eredményét érte el. 

A versenytapasztalatok mellett segítségére lehet, hogy a szezon előtt a Sodikart gyári csapatának színeiben ezen a pályán tesztelt három napot. Ez alatt több mint két versenyhétvégényi távot teljesített, így érthetően bizakodó. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

„Szeretem a franciacortai pályát – mondta Hideg Ádám. – A WSK sorozatnak ez a legmodernebb pályája, pár éve adták át. Nagyon jó, technikás a vonalvezetése, közepesen gyorsnak mondanám, jó kanyarkombinációkkal és gyors kanyarokkal. Ami azonban a legjobban tetszik benne, hogy három előzési pont is van rajta. 

A WSK futamokat továbbra is felkészülésnek tekinti a Sodikart gyári csapata, de mivel itt rendezik a világbajnokságot is, ezért fontos, hogy már most jó beállításokat találjunk. Bizakodó vagyok, szeretnék jó eredményt elérni.“

HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által támogatott Hideg Ádám szerdán és csütörtökön szabadedzéseken vesz részt. Pénteken délben kezdődik az időmérő, délután pedig az első előfutamot rendezik. Szombaton kerül sor a második és harmadik előfutamra, vasárnap délben tartják az elődöntőt, 15:55-től pedig a döntőt.

 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.