Hideg Ádám

Hideg Ádám: A tempó megvolt, csak egy belső sor kellett volna

Nagyon vegyesen alakult Hideg Ádám hétvégéje a Champions of the Future harmadik futamán, a svédországi Kristianstadban. Bár még soha sem versenyzett ezen a pályán, de nagyon hamar ráérzett a tempóra. Az időmérőn jó eredményt ért el, de az előfutamok során minden alkalommal a külső ívről rajtolt, ami talán a svéd pályán a legnehezebb. Kétszer is ütközésbe keveredett, ezért, bár mindent elkövetett érte, ezúttal nem jutott döntőbe. 

Nagy reményekkel várta Hideg Ádám és a Sodikart gyári csapata a Champions of the Future harmadik futamát a svédországi Kristianstadban. Ádám még soha sem versenyzett ezen a pályán, de gyorsan megtanulta, az edzéseken pedig biztató időket futott. 

Az időmérőn csoportjában negyedik lett – az utolsó szektorban vétett egy apró hibát –, amivel összesítettben a 74 fős OKJ mezőnyben a 12. helyen végzett. Ezzel az F csoportba sorolták, így mind az öt előfutamon a külső ívről kellett indulnia. Az első előfutamban megpróbált kívülről elmenni a mezőnynek – ami Portimaóban bejött –, de itt a pálya adottságai miatt ez nem működött és kilökték. Még egy kiesése volt, amikor egy kicsit türelmetlenül akart előzni. 

Minden rajtnál a negyedikről legalább a tizedik helyre esett vissza, amikor minden rendben volt, akkor az 5., 8. helyre tudott felkapaszkodni. 

A szuper előfutamon szintén kívülről rajtolt, itt is visszaesett, de végül a 21. helyre sikerült felkapaszkodnia. Ez azonban nem volt elegendő a döntőbe jutáshoz. 

„Vegyes hétvégénk volt – mondta Hideg Ádám. – A pályát gyorsan megtanultam és a tempóm is jó volt. Az időmérőn elkövettem egy hibát, ha az nincs, még jobb is lehetett volna. 

Sajnos minden futamban a külső ívről rajtoltam, ami itt, Kristianstadban jelenti a legnagyobb hátrányt. Az első előfutamban megpróbáltam külső íven elmenni, de azonnal kilöktek. Utána arra koncentráltam, hogy a rajtok után minél hamarabb besoroljak, de általában a 10. hely környékére estem vissza. 

A második kiesés az én hibám volt, egy kicsit türelmesebbnek kellett volna lennem. 

Összességében pozitívum, hogy gyorsan megtanultam a pályát és a tempóm is jó volt. Remélem, hogy két hét múlva, az Eb-n szerencsésebb leszek és többször indulhatok a belső ívről. Most már egy körön és versenyszituációkban is sikerült kiismernem a pályát, ez is előnyt jelent. Bízom benne, hogy ezt eredményre is tudjuk váltani.“

A mezőny most két hét pihenőre megy, a következő futam a gokart Európa-bajnokság harmadik állomása lesz, szintén Kristianstadban. 

Hideg Ádám, OKJ eredményei
Champions of the Future, Kristianstad (Svédország), 2022. május 20–22.

Résztvevők: 74
Időmérő csoport: 4.
Időmérő: 12.
EF előfutam: 19.
CF előfutam: 8.
BF előfutam: 5.
DF előfutam: 15.
AF előfutam: 24.
Előfutamok összesen: 43.
1-es szuperfutam: 21.
Összesített eredmény a döntő előtt: 40.

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.