Hideg Ádám a világ élvonalában

A negyedik helyet szerezte meg Hideg Ádám a Champions of The Future sorozat első fordulóján a spanyolországi Zuerában. A Mini kategória bajnokságában pedig holtversenyben a harmadik helyen áll.

Jól sikerült a csapat, a váz és a motorváltás a Hideg Team versenyzőjének, aki a korábbi WSK-futamokon nem volt teljesen elégedett a technikával és elsősorban a motorerővel. A Kidix azonban Spanyolországba abszolút versenyképes vázat és motort adott a számára, amivel a Mini kategóriában abszolút az élmezőnyhöz tartozott.

A versenyen ugyan kevesebben – 20-an – indultak a Mini kategóriában, mint a WSK-futamokon, azonban az olasz sorozat teljes élmezőnye itt volt.

Ádámnak szüksége volt egy kis időre, hogy visszanyerje az önbizalmát, de már az időmérőn sikerült csatlakoznia az élmezőnyhöz.

Az időmérőn és az első előfutamon egyaránt 4. lett, a második előfutamon 3., a harmadik előfutamon, az elődöntőben és a döntőben is a negyedik helyet szerezte meg. A bajnokságban így 80 ponttal, holtversenyben a harmadik–negyedik helyen áll.

„Hatalmasat léptünk előre – mondta Hideg Krisztián csapatvezető. – Ádám most azokkal a srácokkal tudott versenyezni, akik a múlt héten még kikerülték őt az egyenesben.

Nagyon jót tett a csapat és a technika váltás, azt kell, hogy mondjam, hibátlanul dolgoztak, Ádámnak nagyon tetszik a váz, és végre az idén először olyan motorral versenyzett, ami alulról is jól húzott és fönt is jól ment.

Az előfutamokban követett el pár apró hibát, de a végére nagyon jól felvette a fonalat. A döntőben hárman gyakorlatilag egymás mellett értek célba, nagyon kemény meccset vívtak.

Mint apa, nagyon büszke vagyok, mint csapatvezető azt mondom, hogy még egy picit lehetnénk jobbak is, de most boldogan utazunk haza.“

A Champions of The Future második versenyét október 22–25-én rendezik a portugáliai Portimaoban.

Champions of The Future – 1. forduló Zuera, Spanyolország (2020. július 17–19.) Hideg Ádám eredményei

Mini döntő: 4.
Mini elődöntő: 4.
Mini előfutamok összesített: 4.
Mini 3. előfutam: 4.
Mini 2. előfutam: 3.
Mini 1. előfutam: 4.
Mini időmérő futam: 3.
Mini résztvevők: 20

Champions of The Future 2020, Mini bajnokság állása

1. Dimitry Matveev, orosz 89 pont
2. Kean Nakamura, japán 85 pont
3. Mark Kastelic, szlovén 80 pont
4. HIDEG ÁDÁM, MAGYAR 80 PONT
5. Christian Costoya, spanyol 77 pont
6. Gladysz Maciej, lengyel 76 pont

A Hideg Team együttműködő partnerei

Continental Group Kft., Savim Hungary Kft., Hotel Parlament, Hotel Palazzo Zichy, Hotel Moments, SziCar Hungary Kft., Firebox Kft., Aktív Tours Kft., Continental Travel Kft. Dornhof Nagy und Partner Kft., HNN Projekt Kft., Aszú Étterem, Patócs Autóház Kft., C-Service Kft., Vázterv Mérnökiroda Kft., Ventosus Kft., Sky-log Magyarország Kft., Moltech Kft.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.