Hideg Ádám

Hideg Ádám az Európa-bajnokságra készült

Háromnapos teszttel készült Hideg Ádám az FIA Európa-bajnokság nyitó futamára. Az egykoron Forma–1-es futamnak is otthont adó Valencia gokartpályája nagyon technikásnak és különösen nehéznek bizonyult, éppen ezért vált a HUMDA Academy 15 éves versenyzőjének egyik kedvencévé. 

Igen sűrű a programja Hideg Ádámnak, hiszen a WSK Super Master Series két futama között nem jött haza Magyarországra, hanem a spanyolországi Valenciában már az FIA Európa-bajnokság és társrendezvénye, a Champions of the Future márciusi nyitófutamaira készült. 

A teszt több szempontból is fontos volt. Egyrészről a valenciai pálya nagyon technikás, nehéz rajta előzni, így minden tapasztalat előnyt jelent. Másrészről pedig az FIA rendezvényeken más gumit használnak, mint a WSK-ban, amelyet Ádám most próbálhatott ki először. 

A Sodikart gyári csapata elégedett volt Ádám teljesítményével, érdekességként pedig kiemelték, hogy a két gyári OK versenyzőjüknek két teljesen más beállítást találtak. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

„Nagyon hasznos volt a teszt. Először is három napon keresztül azt tehettem, amit a legjobban szeretek: versenygokartot vezethettem – mosolygott Hideg Ádám. – Ráadásul jó sokat. Egy ilyen teszt alatt két–három versenyhétvégényi kilométert teszünk meg, ami a versenyzői készségeket is fejleszti. 

A valenciai pálya nagyon tetszik: technikás, szűk, viszont kevés rajta az előzési lehetőség, ezért az időmérő sok mindent el fog dönteni. 

Most próbálhattam ki először a sárga (jelzésű) MG gumikat, amiket az FIA rendezvényeken fogunk használni. Jó a tapadásuk, de már húsz kör után érezhetően kopnak és lassulnak, ezért fontos lesz a gumik kezelése. 

Sok mindent kipróbáltunk a három nap alatt, szerintem jó alapbeállítást találtunk, de a versenyre jobban felgumizódik a pálya, biztosan kell majd a mostani beállításokon változtatni. Tetszik a pálya és az MG gumi, a Sodikart gyári csapata is odatette magát. Nagyon bizakodó vagyok, de az Eb előtt még lesz egy WSK futamunk.“

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által támogatott Hideg Ádám a teszt után még nem tért haza, hiszen ezen a héten a WSK Super Master Series harmadik futamán áll rajthoz Olaszországban, majd március 9–12-én Valenciában kezdetét veszi a Champions of the Future sorozat. Két héttel később pedig ugyanazon a pályán rendezik az FIA Európa-bajnokság nyitófutamát. 

Csomós Mixi

Csomós Mixi: Újra kölcsönadjuk Atit

A Győr Rally után a Rally Hungaryn is rajthoz áll Csomós Mixi elválaszthatatlan társa, Nagy Attila. A rutinos navigátor ezúttal a szintén Hungarian Motorsport Academy (HMA) versenyző Hangodi Bendegúzt segíti ki a szezonzáró rally Európa-bajnoki futamon a Peugeot 208 Rally4-ben. 

„Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn navigált utoljára Csomós Mixinek, de azóta is elengedhetetlen része a csapatunknak – mondta Szabó Krisztián csapatvezető. – Minden versenyen ott van velünk, változatlanul ő készíti a ‘team plant’, hogy kinek, mikor mi a feladata, és verseny közben is sokat segít (Csomós) Mixinek és (Bán) Vityának. 

A Rally Hungary lesz Csomós Mixi pályafutásának legfontosabb versenye, ezért Ati segítségére is számítottunk. Azonban a HUMDA-tól megkerestek minket, hogy a HM Academy társunkat, Hangodi Bendegúzt ki tudjuk-e segíteni Atival, mint kölcsönnavigátorral. 

Mivel mi is sok segítséget kaptunk a HM Academytől, és a programnak az is része, hogy a benne szereplők segítsék egymást, Mixivel és Atival közösen úgy döntöttünk, hogy a Győr Rally után újra kölcsön adjuk Atit. 

Szerintem neki is jó lehetőség lesz, hogy autóba üljön, akár tanuljon és nagyon bízom benne, hogy egy tehetséges fiatal versenyző, Hangodi Bendegúz pályafutását is segíteni tudjuk.“

Fotó: Csomós Mixi // Nagy Attila

Nagy Attila ugyan nem így tervezte október első hétvégéjét, de örül a kihívásnak, amit a rá jellemző komolysággal kezel. 

„Tényleg nem terveztem, hogy a Rally Hungaryn versenyautóba ülök, de örülök a lehetőségnek – mondta Nagy Attila. – Tudom, hogy Mixinek nagyon fontos ez a verseny, hiszen hazai pálya és Vityával nagyon jó lendületben vannak, ezért az eredeti terv az volt, hogy amiben csak tudom, segítem őket.

Ugyanakkor nagyon nagy megtiszteltetés a HUMDA felkérése, hogy Hangodi Bendegúznak navigáljak. Őt nagyon céltudatos, a korához képest rendkívül komoly embernek ugyanakkor nagyon jó fej srácnak is tartom. 

A Peugeot Kupában tavaly kimagasló eredményt ért el. Idén kezdte az Eb-programot, ami nem könnyű feladat. Mi Mixivel tudnánk erről mesélni. Beni most abban a stádiumban van, mint mi egy évvel ezelőtt, úgyhogy remélem a tapasztalatommal tudok lendíteni rajta egyet. Szerintem a legfontosabb feladatunk az lesz, hogy élvezzük a versenyt. Ha ez megvan, akkor az eredmény is meglesz. 

Természetesen a rajtig szeretném segíteni Mixiék felkészülését is, a team plant most is én készítem. Kicsit furcsa lesz egyszerre két csapatnak is, de ez egy olyan feladat, amivel szívesen megbirkózom. 

Még egy belső információt hadd osszak meg a szurkolókkal. Amikor végleg eldöntöttük, hogy belevágunk, akkor a menedzserünk, Szabó Krisztián megkért, hogy hadd hívja fel ő Benit. Ugyanis mindig ráhárul, hogy ha valakivel rossz hírt kell közölni, most hadd közöljön egyszer egy jót is. 

Remélem, hogy sokan jönnek ki a versenyre és szurkolnak Mixiéknek meg egy kicsit nekünk is.“

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém