Hideg Ádám

Hideg Ádám az Európa-bajnokságra készült

Háromnapos teszttel készült Hideg Ádám az FIA Európa-bajnokság nyitó futamára. Az egykoron Forma–1-es futamnak is otthont adó Valencia gokartpályája nagyon technikásnak és különösen nehéznek bizonyult, éppen ezért vált a HUMDA Academy 15 éves versenyzőjének egyik kedvencévé. 

Igen sűrű a programja Hideg Ádámnak, hiszen a WSK Super Master Series két futama között nem jött haza Magyarországra, hanem a spanyolországi Valenciában már az FIA Európa-bajnokság és társrendezvénye, a Champions of the Future márciusi nyitófutamaira készült. 

A teszt több szempontból is fontos volt. Egyrészről a valenciai pálya nagyon technikás, nehéz rajta előzni, így minden tapasztalat előnyt jelent. Másrészről pedig az FIA rendezvényeken más gumit használnak, mint a WSK-ban, amelyet Ádám most próbálhatott ki először. 

A Sodikart gyári csapata elégedett volt Ádám teljesítményével, érdekességként pedig kiemelték, hogy a két gyári OK versenyzőjüknek két teljesen más beállítást találtak. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

„Nagyon hasznos volt a teszt. Először is három napon keresztül azt tehettem, amit a legjobban szeretek: versenygokartot vezethettem – mosolygott Hideg Ádám. – Ráadásul jó sokat. Egy ilyen teszt alatt két–három versenyhétvégényi kilométert teszünk meg, ami a versenyzői készségeket is fejleszti. 

A valenciai pálya nagyon tetszik: technikás, szűk, viszont kevés rajta az előzési lehetőség, ezért az időmérő sok mindent el fog dönteni. 

Most próbálhattam ki először a sárga (jelzésű) MG gumikat, amiket az FIA rendezvényeken fogunk használni. Jó a tapadásuk, de már húsz kör után érezhetően kopnak és lassulnak, ezért fontos lesz a gumik kezelése. 

Sok mindent kipróbáltunk a három nap alatt, szerintem jó alapbeállítást találtunk, de a versenyre jobban felgumizódik a pálya, biztosan kell majd a mostani beállításokon változtatni. Tetszik a pálya és az MG gumi, a Sodikart gyári csapata is odatette magát. Nagyon bizakodó vagyok, de az Eb előtt még lesz egy WSK futamunk.“

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által támogatott Hideg Ádám a teszt után még nem tért haza, hiszen ezen a héten a WSK Super Master Series harmadik futamán áll rajthoz Olaszországban, majd március 9–12-én Valenciában kezdetét veszi a Champions of the Future sorozat. Két héttel később pedig ugyanazon a pályán rendezik az FIA Európa-bajnokság nyitófutamát. 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.