Hideg Ádám

Hideg Ádám búcsúversenye Fernando Alonso csapatánál

Utolsó versenyét teljesítette Hideg Ádám Fernando Alonso csapatában, a DPK-ban a gokart Európa-bajnokság nyitófutamán, Portimaóban. A csapat ezúttal is mindent megtett a sikeres szereplés érdekében, de érezhetően motorerő hátrányban voltak a hétvégén. Ádám egy remek időmérővel és szerencsés előfutamokkal kárpótolta a csapatot, de a döntőben elért 16. helyezése a legtöbb volt, amit a hétvégéből ki lehetett hozni. 

Igen erős OKJ mezőnnyel rajtolt a gokart-Európa-bajnokság a portugáliai Portimaóban. Hideg Ádám a 69 fős mezőnyben az időmérő futamán a harmadik helyet szerezte meg, ami összesítettben a hetedik helyre volt elég. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Már ekkor érezhető volt a motorerő hiány, amit az előfutamok rajtjában szerencsésen kompenzált azzal, hogy a mögötte rajtolók megtolták. Így rendre második–ötödik helyezéseket szerzett. Egyszer lett nyolcadik, de akkor a karburátor meghibásodás is hátráltatta. 

A szuper előfutamra és a döntőre elfogyott Ádám szerencséje, a rajtnál több pozíciót is veszített, ráadásul mind a kétszer beesett a spoilere – a döntőben már a felvezető körben összetolták a mezőnyt –, amiért öt másodperc büntetés járt, így mind a kétszer a 16. helyen futott be. 

„Az időmérő jól sikerült, szerintem abból kihoztam amit lehet – mondta Hideg Ádám. – Az előfutamokon nem tudtam előzni, de azok még  szerencsésen alakultak, a szuper előfutamban és a döntőben is hiányzott a motorerő. Remélem, egy hét múlva Zuerában újra bizonyíthatok.“

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Az eredménytől függetlenül ez volt az utolsó versenye Ádámnak a spanyol DPK-csapat színeiben. 

„Nagyon jó csapatot ismertünk meg a DPK-ban, akiknek a motorsport kultúrája közel áll a miénkhez – mondta Hideg Krisztián, Ádám édesapja. – Most is minden tőlük telhetőt megtettek annak érdekében, hogy Ádámnak a lehető legjobb technikát biztosítsák, a motorerő hiány nem rajtuk múlott. 

Szeretném megköszönni nekik az idei évet, Ádám nagyon sokat fejlődött, ami most az időmérőn is látszott és mi is sokat tanultunk tőlük a spanyol motorsport kultúrából. Külön ki szeretném emelni Ádám szerelőjét, Alfonso del Castillót, aki a legjobb szerelő, akivel gokart pályán találkoztam, és egy csupa szív ember. Neki személyesen is szeretném megköszönni, hogy ennyit foglalkozott Ádámmal.“

Hideg Ádám következő két versenye Zuerában lesz, a Champions of the Future és az Európa-bajnokság második futamai, ahol már egy új csapat színeiben áll rajthoz.

Hideg Ádám, OKJ eredményei
Gokart Európa-bajnokság, Portimao (Portugália), 2022. április 8–10.

Résztvevők: 69
Időmérő futam: 3.
Időmérő: 7.
AE előfutam: 5.
AF előfutam: 4.
AD előfutam: 2.
AC előfutam: 8.
AB előfutam: 6.
Előfutamok összesen: 8.
Szuper döntő B: 16.
Összesített eredmény a döntő előtt: 11.
Döntő: 16.

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.