Hideg Ádám

Hideg Ádám hetedik helyezéssel zárt az Eb-n

Két hét alatt két rangos nemzetközi sorozatot is hetedik helyezéssel zárt Hideg Ádám. A Sodikart gyári versenyzője két hete a Champions of the Future Euro Series utolsó futamán szerezte meg az OK Junior kategória döntőjének hetedik helyét, most pedig az FIA gokart Európa-bajnokság záró futamán, az olaszországi Franciacortában végzett szintén a hetediken. Bár a HUMDA Academy versenyzője a két futam során hasonló végeredményt ért el, két teljesen más út vezetett hozzájuk. 

Két hete az időmérőn bukott sokat Hideg Ádám a lassabb versenygumikkal, ám a döntőben remekelt egy sokkal jobb szettel. Most fordítva történt, az időmérőn és az előfutamokon volt versenyképesebb az abroncsa, és a döntőben került némileg hátrányba az új garnitúrával. 

Az időmérőn egy apró hibának köszönhetően nem volt szélárnyéka, így a csoportjában a 6., a 79 fős OKJ mezőnyben pedig a 17. időt futotta. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Az öt előfutamból csak az elsőn rajtolt a belső ívről, a többin a külső sorból indulhatott, amivel garantáltan négy–öt helyet veszített. Az első előfutamban kamatoztatta a jó pozíciót és harmadiknak futott be. 

A második előfutamon bukta a legtöbbet a rajtnál, itt csak 11. lett. A Sodikart csapattal azonban átbeszélték a taktikát, így az utolsó két előfutamon már újra brillírozott, 4. és 3. helyet szerezett. 

A szuperfutamban ötödik lett, így a döntőt a nyolcadik helyről kezdhette. 

Ez volt az OKJ kategória egyik legharcosabb döntője. Összesen 18 versenyző esett ki baleset miatt. Hideg Ádámnak a döntőre felrakott új gumijai nem nagyon működtek, így előretörni nem tudott. Viszont nagyon okosan kimaradt minden balesetből, és végül a hetedik helyen végzett. 

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző pilóta ezzel a teljesítményével 12 pontot szerzett a hétvégén, összességében pedig 14 ponttal a 18. helyen zárta az FIA gokart Európa-bajnokságot az OKJ kategóriában.

„Jó hétvégénk volt most is – mosolygott Hideg Ádám. – Nagyon jó volt a tempónk. Az időmérőn elkövettem egy hibát. Egy gyors bolyban voltam, de nagyon leszakadtam az előttem lévőről, így nem volt elegendő szélárnyékom. A második előfutamom nem sikerült a legjobban, de azt átbeszéltük a csapattal, és a többi szerintem jó lett. A szuperfutamban a negyedik helyre jöttem fel, a végén buktam egy pozíciót, de így is a nyolcadik helyről rajtolhattam a döntőben. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Sajnos az új gumikon semmi tapadásom nem volt. Próbáltam tartani a pozíciómat, de nem mindig sikerült. Óriási csaták voltak, de mindenképpen célba akartam érni. Ez sikerült is. 

Két hetedik hely egymás után két ilyen rangos sorozatban nagyon jó eredmény. A Sodikart gyári csapatában is elégedettek voltak, úgyhogy minden tekintetben sikeresen zártuk a hétvégét.“

Hideg Ádám, OKJ eredményei
FIA gokart Európa-bajnokság, Franciacorta (Olaszország), 2022. július 7–10.

Résztvevők: 79
Időmérő csoport: 6.
Időmérő: 17.
EF előfutam: 3.
AE előfutam: 11.
CE előfutam: 11.
BE előfutam: 4.
DE előfutam: 3.
Előfutamok összesen: 9.
A szuperfutam: 5.
Összesített eredmény a döntő előtt: 8.
Döntő: 7. 

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program