Hideg Ádám

Hideg Ádám hetedik helyezéssel zárt az Eb-n

Két hét alatt két rangos nemzetközi sorozatot is hetedik helyezéssel zárt Hideg Ádám. A Sodikart gyári versenyzője két hete a Champions of the Future Euro Series utolsó futamán szerezte meg az OK Junior kategória döntőjének hetedik helyét, most pedig az FIA gokart Európa-bajnokság záró futamán, az olaszországi Franciacortában végzett szintén a hetediken. Bár a HUMDA Academy versenyzője a két futam során hasonló végeredményt ért el, két teljesen más út vezetett hozzájuk. 

Két hete az időmérőn bukott sokat Hideg Ádám a lassabb versenygumikkal, ám a döntőben remekelt egy sokkal jobb szettel. Most fordítva történt, az időmérőn és az előfutamokon volt versenyképesebb az abroncsa, és a döntőben került némileg hátrányba az új garnitúrával. 

Az időmérőn egy apró hibának köszönhetően nem volt szélárnyéka, így a csoportjában a 6., a 79 fős OKJ mezőnyben pedig a 17. időt futotta. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Az öt előfutamból csak az elsőn rajtolt a belső ívről, a többin a külső sorból indulhatott, amivel garantáltan négy–öt helyet veszített. Az első előfutamban kamatoztatta a jó pozíciót és harmadiknak futott be. 

A második előfutamon bukta a legtöbbet a rajtnál, itt csak 11. lett. A Sodikart csapattal azonban átbeszélték a taktikát, így az utolsó két előfutamon már újra brillírozott, 4. és 3. helyet szerezett. 

A szuperfutamban ötödik lett, így a döntőt a nyolcadik helyről kezdhette. 

Ez volt az OKJ kategória egyik legharcosabb döntője. Összesen 18 versenyző esett ki baleset miatt. Hideg Ádámnak a döntőre felrakott új gumijai nem nagyon működtek, így előretörni nem tudott. Viszont nagyon okosan kimaradt minden balesetből, és végül a hetedik helyen végzett. 

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző pilóta ezzel a teljesítményével 12 pontot szerzett a hétvégén, összességében pedig 14 ponttal a 18. helyen zárta az FIA gokart Európa-bajnokságot az OKJ kategóriában.

„Jó hétvégénk volt most is – mosolygott Hideg Ádám. – Nagyon jó volt a tempónk. Az időmérőn elkövettem egy hibát. Egy gyors bolyban voltam, de nagyon leszakadtam az előttem lévőről, így nem volt elegendő szélárnyékom. A második előfutamom nem sikerült a legjobban, de azt átbeszéltük a csapattal, és a többi szerintem jó lett. A szuperfutamban a negyedik helyre jöttem fel, a végén buktam egy pozíciót, de így is a nyolcadik helyről rajtolhattam a döntőben. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Sajnos az új gumikon semmi tapadásom nem volt. Próbáltam tartani a pozíciómat, de nem mindig sikerült. Óriási csaták voltak, de mindenképpen célba akartam érni. Ez sikerült is. 

Két hetedik hely egymás után két ilyen rangos sorozatban nagyon jó eredmény. A Sodikart gyári csapatában is elégedettek voltak, úgyhogy minden tekintetben sikeresen zártuk a hétvégét.“

Hideg Ádám, OKJ eredményei
FIA gokart Európa-bajnokság, Franciacorta (Olaszország), 2022. július 7–10.

Résztvevők: 79
Időmérő csoport: 6.
Időmérő: 17.
EF előfutam: 3.
AE előfutam: 11.
CE előfutam: 11.
BE előfutam: 4.
DE előfutam: 3.
Előfutamok összesen: 9.
A szuperfutam: 5.
Összesített eredmény a döntő előtt: 8.
Döntő: 7. 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.