Hideg Ádám húszat előzött a döntőbe

Betegség, két elgörbült váz, egy rossz szett gumi és egy motorcsere sem tudta megállítani Hideg Ádámot a Champions of the Future Euro Series negyedik futamán, Franciacortában, Olaszországban. Minden nehézség ellenére döntőbe verekedte magát, ahol csodát művelt: a 27. helyről indulva húszat előzött, és hetediknek futott be, miközben a döntő leggyorsabb köre is az övé lett. 

Hihetetlen hétvégéje volt Hideg Ádámnak, aki a szabadedzéseken a leggyorsabbak között volt. Ám amikor az időmérőre feltették a versenyhétvégére kapott 10 abroncsból az első szettet, jelentősen csökkent a tempója és a 79 fős OKJ mezőnyben 30. lett. 

F csoportba került, ami azt jelenti, hogy mind az öt előfutamban külső ívről rajtol. Ez Franciacortában is nagy hátrány, a rajt után a külső sor általában 3-5 pozíciót vesztve tud csak besorolni. 

Ádám az első előfutamban a 10.-ről a 14. helyre esett vissza a rajtban, de már éppen a nyolcadikra kapaszkodott fel, amikor oldalról eltalálták és kiesett. Nagyobb baj volt, hogy elgörbült a váza, amit ki kellett cserélni. Az esős pályára beállított tartalék vázat nem volt idő átállítani, így a második előfutamban sem tudott javítani. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Szombaton, a maradék három előfutam egyikében újra nekiütköztek, másodszorra is elgörbült a váza – négy milliméter volt a különbség a két oldal között. Ráadásul ekkorra egy betegség is kezdte leszívni az energiáját. 

Az ötödik előfutamra külső oldalra felraktak két új gumit, amivel látványosan gyorsult Ádám tempója. Ennek ellenére az előfutamok után ugyanúgy a 30. helyen állt. 

A szuperfutam volt a hétvége mély pontja – pedig még motort is cserélt a Sodikart csapata –, ekkorra Ádám a betegség miatt érezhetően elfáradt és többet védekezett a kelleténél, de így is javított négy pozíciót, és 11.-nek futott be. 

Ezzel a döntő 27. rajtkockáját foglalhatta el. Felrakták neki a maradék négy új versenygumit, és onnantól kezdve mindenki csak ámult és bámult. Hideg Ádám az OKJ mezőny legerősebb versenyzői között szárnyalt, húsz pozíciót javított, és 7.-nek futott be úgy, hogy közben természetesen a leggyorsabb kört is megfutotta. 

„Nagyon hullámzó hétvégénk volt – mondta Hideg Ádám. – A szabadedzések most is jól sikerültek, de az időmérőre megint elveszett a tempóm. Az előfutamokon kétszer is belém ütköztek, amikor pedig a tartalék vázzal mentem, az elég nehéz futam volt. 

A döntőre viszont minden összeállt, jó volt a váz, előtte cseréltek motort, az is jól működött, a négy új gumi is hibátlan volt, végre csak rajtam múlott. Büszke vagyok rá, hogy húsz helyet tudtam javítani a döntőben. Ha az időmérőn versenyképesebb a gumi, akkor még jobban is sikerülhetett volna a hétvégém.“

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

„A döntő magáért beszél – mondta a büszke apuka, Hideg Krisztián. – Sajnos a mostani hétvégére is rányomta a bélyegét a gumik minőségi szórása. Az időmérős gumink tempója köszönő viszonyban sem volt a döntőben használtakéval. 

Ádám szombaton már nagyon sápadt volt, a szuperfutamban nem is tudta kihozni magából a maximumot, de a döntőben nagyon odatette magát. Ennyi mosolygós arcot még soha sem láttunk a Sodikart csapatában. Jó lenne már  egyszer egyforma minőségű gumit kapni, hogy tényleg csak a gyerekek tudása, és ne a szerencse döntsön, hogy ki milyen szett gumit kap.“

Hideg Ádám ezzel a mentésével a döntőben kilenc bajnoki pontot szerzett, és összesen 28 ponttal a négy futamos Champions of the Future Euro Series 15. helyén végzett az OKJ kategóriában. 

Következő versenye július 8–10-én lesz ugyancsak Franciacortában, ahol az FIA gokart Európa-bajnokság negyedik futamát rendezik. 

Hideg Ádám, OKJ eredményei
Champions of the Future Euro Series, Franciacorta (Olaszország), 2022. június 24–26.

Résztvevők: 79
Időmérő csoport: 10.
Időmérő: 30.
EF előfutam: 20. (kiesett)
CF előfutam: 13.
BF előfutam: 8.
DF előfutam: 11.
AF előfutam: 7.
Előfutamok összesen: 30.
Szuperfutam 2: 11.
Összesített eredmény a döntő előtt: 27. 

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program