Hideg Ádám húszat előzött a döntőbe

Betegség, két elgörbült váz, egy rossz szett gumi és egy motorcsere sem tudta megállítani Hideg Ádámot a Champions of the Future Euro Series negyedik futamán, Franciacortában, Olaszországban. Minden nehézség ellenére döntőbe verekedte magát, ahol csodát művelt: a 27. helyről indulva húszat előzött, és hetediknek futott be, miközben a döntő leggyorsabb köre is az övé lett. 

Hihetetlen hétvégéje volt Hideg Ádámnak, aki a szabadedzéseken a leggyorsabbak között volt. Ám amikor az időmérőre feltették a versenyhétvégére kapott 10 abroncsból az első szettet, jelentősen csökkent a tempója és a 79 fős OKJ mezőnyben 30. lett. 

F csoportba került, ami azt jelenti, hogy mind az öt előfutamban külső ívről rajtol. Ez Franciacortában is nagy hátrány, a rajt után a külső sor általában 3-5 pozíciót vesztve tud csak besorolni. 

Ádám az első előfutamban a 10.-ről a 14. helyre esett vissza a rajtban, de már éppen a nyolcadikra kapaszkodott fel, amikor oldalról eltalálták és kiesett. Nagyobb baj volt, hogy elgörbült a váza, amit ki kellett cserélni. Az esős pályára beállított tartalék vázat nem volt idő átállítani, így a második előfutamban sem tudott javítani. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Szombaton, a maradék három előfutam egyikében újra nekiütköztek, másodszorra is elgörbült a váza – négy milliméter volt a különbség a két oldal között. Ráadásul ekkorra egy betegség is kezdte leszívni az energiáját. 

Az ötödik előfutamra külső oldalra felraktak két új gumit, amivel látványosan gyorsult Ádám tempója. Ennek ellenére az előfutamok után ugyanúgy a 30. helyen állt. 

A szuperfutam volt a hétvége mély pontja – pedig még motort is cserélt a Sodikart csapata –, ekkorra Ádám a betegség miatt érezhetően elfáradt és többet védekezett a kelleténél, de így is javított négy pozíciót, és 11.-nek futott be. 

Ezzel a döntő 27. rajtkockáját foglalhatta el. Felrakták neki a maradék négy új versenygumit, és onnantól kezdve mindenki csak ámult és bámult. Hideg Ádám az OKJ mezőny legerősebb versenyzői között szárnyalt, húsz pozíciót javított, és 7.-nek futott be úgy, hogy közben természetesen a leggyorsabb kört is megfutotta. 

„Nagyon hullámzó hétvégénk volt – mondta Hideg Ádám. – A szabadedzések most is jól sikerültek, de az időmérőre megint elveszett a tempóm. Az előfutamokon kétszer is belém ütköztek, amikor pedig a tartalék vázzal mentem, az elég nehéz futam volt. 

A döntőre viszont minden összeállt, jó volt a váz, előtte cseréltek motort, az is jól működött, a négy új gumi is hibátlan volt, végre csak rajtam múlott. Büszke vagyok rá, hogy húsz helyet tudtam javítani a döntőben. Ha az időmérőn versenyképesebb a gumi, akkor még jobban is sikerülhetett volna a hétvégém.“

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

„A döntő magáért beszél – mondta a büszke apuka, Hideg Krisztián. – Sajnos a mostani hétvégére is rányomta a bélyegét a gumik minőségi szórása. Az időmérős gumink tempója köszönő viszonyban sem volt a döntőben használtakéval. 

Ádám szombaton már nagyon sápadt volt, a szuperfutamban nem is tudta kihozni magából a maximumot, de a döntőben nagyon odatette magát. Ennyi mosolygós arcot még soha sem láttunk a Sodikart csapatában. Jó lenne már  egyszer egyforma minőségű gumit kapni, hogy tényleg csak a gyerekek tudása, és ne a szerencse döntsön, hogy ki milyen szett gumit kap.“

Hideg Ádám ezzel a mentésével a döntőben kilenc bajnoki pontot szerzett, és összesen 28 ponttal a négy futamos Champions of the Future Euro Series 15. helyén végzett az OKJ kategóriában. 

Következő versenye július 8–10-én lesz ugyancsak Franciacortában, ahol az FIA gokart Európa-bajnokság negyedik futamát rendezik. 

Hideg Ádám, OKJ eredményei
Champions of the Future Euro Series, Franciacorta (Olaszország), 2022. június 24–26.

Résztvevők: 79
Időmérő csoport: 10.
Időmérő: 30.
EF előfutam: 20. (kiesett)
CF előfutam: 13.
BF előfutam: 8.
DF előfutam: 11.
AF előfutam: 7.
Előfutamok összesen: 30.
Szuperfutam 2: 11.
Összesített eredmény a döntő előtt: 27. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.